След уникална за България операция в УСБАЛО Проф. Бойчо Бойчев“

...
След уникална за България операция в УСБАЛО Проф. Бойчо Бойчев“
Коментари Харесай

След уникална операция в Горна баня дете проходи нормално

След неповторима за България интервенция в УСБАЛО „ Проф. Бойчо Бойчев “ в Горна баня 13- годишната Райна Т. от Пловдивско ще може още веднъж да върви обикновено с двата си крайници. Момичето постъпва в ортопедичната болница с тежката диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото продължение. След  предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия прави унищожаване на тумора дружно с цялата бедрена кост и заменяне на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната  стави.

Операцията бе осъществена за първи път у нас на дете от напълно български екип, управителен от доктор Кирчо Патриков, гл. помощник в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болничното заведение.

„ Това бе недоброкачествен израстък, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон “, изяснява доктор Патриков

За да бъде отхвърлен туморът, се постанова цялата бедрена кост да бъде отстранена през коленната и тазобедрената стави. Туморът е бил извънредно покрай магистралните съдове, хранещи крайника, и се постанова в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е експертът от отделението по съдова хирургия към болница „ Света Екатерина “ доктор Николай Величков. Операцията е траяла към 4 часа и половина.

„ Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реорганизация с туморна модулна ендопротеза, направена в Германия “, изяснява доктор Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и направена, съгласно размерите на костите на пациентката. Тази модулност разрешава по-късно  при нужда да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се допуска, че има още 1-2 години напредък на костта. Така че, в случай че в процеса на израстване оперираният крайник изостане по дължина от другия, ще има опция да бъде унифициран с замяна на един от поставените по средата модули.

„ Важна роля в тази ситуация имаше предоперативната химиотерапия, извършена в детската онкохематология в Пловдив, чиито експерти бяха в непрестанен контакт с нас, с цел да наблюдаваме по какъв начин реагира туморът на химиотерапията. След интервенцията още веднъж бе изследвана степента на некроза и хистологичното проучване  показа цялостна некроза след химиотерапията. “, споделя доктор Патриков.

Дванайсет дни след интервенцията момичето продължава оживление от терапевтите на болничното заведение и ще продължи със следоперативна химиотерапия по открития протокол.

„ Очакваме пациентката да води естествен метод на живот, без огромни натоварвания на оперирания крак, със приемлив размер на придвижванията в тазобедрената и коленната стави “, сподели доктор Патриков.

„ Уникалното в тази ситуация е, че за пръв път в България интервенцията на дете бе осъществена от изяло български екип лекари “, изяснява доктор Валентин Ангелов, шеф на болничното заведение. По-рано такава намеса е правена в друга болница на по-възрастен пациент под управлението на словенски хирург.

В оперативния екип, управителен от доктор Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „ Св. Екатерина “ доктор Николай Величков.

Стойността на протезата е 37 700 лева, напълно е поета от здравната каса. Това, че интервенцията се прави в България, икономисва разноските за пътешестване на компаньон отвън България, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които до момента са се поемали също от Здравната каса.

През месец май предходната година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под управлението на доктор Патриков извърши друга интервенция на 12-годишно момче още веднъж със Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която взе участие в придвижването на коленната става и бе заместена с модулна протеза с благоприятни условия да се удължава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР