След ударното начало на войната в Украйна руската армия започна

...
След ударното начало на войната в Украйна руската армия започна
Коментари Харесай

10 причини за провала на руските войски в Украйна

След ударното начало на войната в Украйна съветската войска стартира да буксува и да отстъпва от мъчно окупираните територии, освен това с впечатляващо движение. На какво се дължи това?

 

1. Трагичното обмисляне и командване

 

Военната акция в Украйна дълго време се водеше без единно командване и нужната съгласуваност сред обособените съединения на другите сектори на фронта. През февруари 2022 година войската се придвижваше по едно и също време на девет оперативни посоки, без очевидно взаимоотношение в границите на общия план.

Дълго време беше безусловно неразбираемо кой управлява военната интервенция. Според някои, това се извършваше непосредствено от Москва, от шефа на Националния център за ръководство на защитата Михаил Мизанцев /който наскоро бе назначен за зам. министър на защитата по материално-техническото обезпечаване/. Според други, всеки боен окръг има своя зона на отговорност и работи там на собствен риск и отговорност.

Анархията можеше да се наблюдава освен на равнище план, само че и в дейностите на главните организационни единици на съветските въоръжени сили - батальонно-тактическите групи (БТГ). Определена несъгласуваност е позволена, когато командирите в бойна конюнктура поемат самодейността и вземат независими решения, само че в съветската войска БТГ са подчинени на централизирана система на ръководство (което значително обезмисля подобен метод на потребление на жива мощ и техника).

В началните стадии на войната командването не успяваше да обезпечи стиковката сред авиацията и сухопътните сили за задоволителен интервал и мащаб, с цел да реши задания като отбрана и прикритие на механизираните колони и колоните със доставяне. Даже след забележителното редуциране на размаха на интервенцията, когато съветската страна се концентрира в Донбас и южното направление /Николаевско и Запорожко/, тя не съумя да организира нито една сполучлива крупна военна интервенция, обвързвана с взаимоотношение сред другите типове войски.

Хаотичните дейности и грешките в планирането неведнъж водеха до съвършенно немислими обстановки, когато под обстрел с тежко въоръжение попадаха полицейски елементи и Росгвардия, въоръжени с леко стрелково оръжие, палки, шлемове и щитове за разгонване на демонстрации.

Управленският безпорядък добре се илюстрира от документираните загуби измежду висшите офицери. Според информация от открити източници, от началото на бойните дейности в Украйна са починали над 1001 офицери, включително 300 души с звание майор и нагоре.

Украинската военна интервенция даде десетки /ако не и стотици/ образци на необикновено неуважение на основите на военното изкуство и чудовищни неточности в планирането, поради които някои обитаеми пунктове станаха нарицателни: да вземем за пример Белогоровка /прехвърлянето през река Северски Донец, когато руснаците съумяха да изгубят стотици единици техника и съвсем 500 военнослужещи/ или Чернобаевка /летище до Херсон, което пое към 30 сполучливи украински удари по техника и жива сила/.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР