След тричасови дебати депутатите приеха създаване на Временна комисия за

...
След тричасови дебати депутатите приеха създаване на Временна комисия за
Коментари Харесай

Депутатите създадоха временна комисия за Nexo

След тричасови диспути депутатите одобриха основаване на Временна комисия за проблема с дейността на криптобанката Nexo.

За ръководител на беше определен Даниел Митов от ГЕРБ. Десислава Трифонова от ГЕРБ беше определена за член на комисията. От " Продължаваме промяната " членове ще бъдат Асен Василев и Рена Стефанова, от Движение за права и свободи -  Йордан Цонев и Петър Чобанов, от   " Възраждане ” - Златан Златанов и Ивайло Чорбов, от БСП - Иван Ченчев и Илиян Йончев, от Демократична България - Божидар Божанов и Надежда Йорданова и от Български напредък - Лилия Недева и Гален Монев, заяви Народоосвободителна въстаническа армия.

По време на съвещанието на Народното събрание в сряда Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи комисията да работи един месец и да провери хора и групи, както и финансиране на партии у нас. Идеята е комисията да има 14 членове от всички парламентарни партии на паритетен принцип. 

Веднага, откакто Атанасова направи предложение, на трибуната излезе Никола Минчев от Политическа партия с обвинявания към ГЕРБ. " Когато се приказва за съветски капитали, е добре в Народното събрание да напомняте за следните проблеми: кой построи " Балкански поток ” за негативно време на българска територия, по чие време прокуратурата отхвърли да проверява отравянето на Емилиян Гебрев, а Пловдивският панаир бе харизан на почетния съветски консул у нас ”, съобщи Минчев.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че неговата група ще поддържа основаването на  комисия за Nexo, само че тя явно ще бъде " агитационен инструмент ".

" Движение за права и свободи също ще поддържа основаването на такава комисия. След Ружа Игнатова, това е вторият огромен скандал. Имиджът на страната е политически и честен въпрос. Тук най-малкият въпрос е финансирането на една партия. Движение за права и свободи постоянно е държало партиите да се финансират единствено от бюджета. В най-голямата пирамида на Щатите ставаше дума за по-малко пари. Това леке, лепнато на България, не мисля, че би трябвало да го подминем с лека ръка ”, сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи. И добави: " Искаме самостоятелна правосъдна система и ще създадем всичко допустимо това да се случи. Няма да позволим да се махне един и да се постави различен основен прокурор ”.

Тезата му за бистрота на финансиране на партиите бе подкрепено и от Михаил Камбарев от Политическа партия. Като цитира доходи и разноски на партия ГЕРБ, той ги упрекна, че те харчат двойно повече, в сравнение с имат. 

" Темата не е финансиране на политическите партии, тематиката е дали Nexo е обвързвана с тероризъм и противозаконна активност ”, сподели Атанасова и изясни: " Връзката с политическите партии е интернационален скандал ”.

Асен Василев от Политическа партия изясни, че и тяхната партия ще поддържа основаването на тази комисия, без значение, че пране на пари се открива от службите и от съда. " Ще забележим дали част от хората не са имали роднинско-партньорски връзки с ГЕРБ ”, сподели Василев. Той разясни, че в предлагането на Атанасова за тази комисия е записано " финансиране на партии ” без да се показва, че се има поради за връзки с Nexo. " Ние не сме получавали дарения от Nexo ”, съобщи Василев.

Независимият народен представител Явор Божанков сподели, че комисията няма да свърши нищо друго с изключение на да послужи за поредна подигравка. " Всички ще изгубят от тази ужасна измама. ", безапелационен е той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР