След три години ограничения в пътуванията, когато пристигнеш в Китай,

...
След три години ограничения в пътуванията, когато пристигнеш в Китай,
Коментари Харесай

Десислава Дончева: С нов подход в новите условия

След три години ограничавания в пътуванията, когато пристигнеш в Китай, виждаш, че страната живее в бъдещето повече от по всяко време било! – това е мнението на българо-гръцка делегация от асоциациите за индустриално съдействие с Китай,

Делегация на Българо-Китайската Камара за индустриално развиване, взаимно с сътрудници от Гръцката Бизнес Асоциация за съдействие с Китай, бе на посещаване в няколко провинции  на Поднебесната при започване на месец май.   „ Това е нашият нов метод, при новите условия, след съвсем тригодишните пандемии ограничавания - с обединени старания, взаимно да проучим опциите за партньорство с китайските водещи производители на електрически автомобили и съставни елементи за съоръжения за възобновима сила ”, споделя за КМГ ръководителят на Българо-китайската камара за индустриално развиване госпожа Десислава Дончева, която е основател и началник на смесената делегация. 

В. Г-жо Дончева, разкажете ни апелирам по-конкретно какви предприятия и компании посетихте, какви диалози проведохте и какви са усещанията – и на българската и на гръцката бизнес делегация?

Дончева: Най-големият вътрешен пазар на света е станал още по конкурентен, в случай че следим скокът на продажбите и оборотите на дребно през последния месец. Първите ни визити и срещи бяха в централите на Лонги и BYD. Лонги е вторият по величина производител на фотоволтаици в света. Впечатляващо беше визитата ни в един от заводите за произвеждане на фотоволтаичните модули, който е построен през предходната година с най- съвременно индустриално съоръжение и цифрово ръководство. С управлението обсъдихме политиката на Лонги за партньорство в Европа и опциите за съдействие с компании от България и Гърция. Експертите на Лонги са привлечени и от географските условия за осъществяване на новаторски решения на Балканите. Екипът не крие, че силата на Лонги са внедрените нововъведения в производството на продуктите. А нововъведенията са плод на научна и  развойна активност на самия цех.

Един от водещите производители на хибридни коли и електрически автомобили в Китай - BYD ни показа новите си индустриални пространства. Само заводът в Сиан създава по една кола на минута. Работи се на две смени, т.е. на ден се създават по 960 коли.

Направените вложения за усъвършенстване на индустриалния развой са впечатляващи. Политиката на централното държавно управление за поддръжка на крайният покупател посредством данъчни облекчения през лятото и есента на 2022 подвига растежа на продажбите и поръчките. Статистиката сочи, че половината коли в огромните китайски градове, са към този момент от клас „ нова сила “. Инфраструктурата за зареждането им на национално равнище е забележително добре построена и никой не се тормози, че няма да има къде да си зареди батерията на колата. Зарядни станции, в това число и такива на слънчеви акумулатори са конфигурирани пред всички административни здания, фабрики, софтуерни или индустриални паркове, бензиностанциите и къде ли още не.

В. Като началник на делегацията и като бизнес-дама, добре осведомена с опциите и на Китай, и на България, и на Европа, кажете апелирам какво е мнението Ви за бъдещото съдействието сред Китай и страните от ЦИЕ и в кои посоки?

Д.Дончева: Това, което прави усещане е, че Китай изнася в чужбина производствата си с по-ниска добавена стойност. Но тези, които носят висока добавена стойност и изключително високотехнологичните се уголемяват и усилват индустриалните си потенциали.



Един образец за това беше визитата ни в завода на Шакман (Shacman heavy -duty industry trucks) за тежкотоварни камиони отвори благоприятни условия за съдействие в няколко посоки. Производствения потенциал към този момент е  по един камион дневно. Интересът на управлението е ориентиран към намирането на сътрудници в Централна и Източна Европа.

Посещенията бяха проведени на високо равнище от комерсиалните структури на град Сиан (Xian) с изключителното подпомагане на някогашния търговски консул на Китай в София – господин Яо, който ни помагаше професионално по време на всяка среща.

Следващия колос на хибридите и електрическите коли, който посетихме беше Джийли (Geely cars). Всеки модел на Джийли се създава в обособен цех и има обособена маркетингова политика. Ние бяхме в най-новият- заводът за Зийкр (Zeekr)- и това е в действителност „ цех от бъдещето ”!  Убедихме се в комфорта и качеството на колите от тест драйва, който ни беше проведен. И в действителност изказванието, че това са китайските мерцедеси, не е пресилено!

Искам да подчертая, че всички нови модели, новаторски и софтуерни модернизации, построените нови заводи – всичко това се е случило през 2021 и 2022. Така китайската стопанска система се е подготвяла за новата действителност след рецесията. През 2023 автомобилната промишленост на Поднебесната още веднъж ще бъде значимата част в процеса на напредък на икономическите индикатори.

Отзивчивостта, любезността и  желанието за договаряния, конкретиката на обсъжданите въпроси и тематики, всичко това сподели, че китайските бизнесмени желаят да  работят с Европа и оферират двустранно печеливши модели  на съдействие.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР