След три дни безуспешни опита депутатите най-после успяха да се

...
След три дни безуспешни опита депутатите най-после успяха да се
Коментари Харесай

Какво означава изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента

След три дни безуспешни опита депутатите най-сетне съумяха да се обединят към фигура, която да застане отпред на Народното събрание. За ръководител на 48-ото Народно заседание беше определен Вежди Рашидов, който, като най-възрастен народен представител, водеше тържественото съвещание при откриването на новия парламент. Сега Рашидов получи поддръжката на депутатите от четири политически сили - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Български напредък " и с болшинство от 139 гласа беше определен за ръководител на Народното събрание.

Изборът на Рашидов, който е народен представител от ГЕРБ, стана след голям брой несполучливи гласувания на излъчените от пет политически сили кандидатури за поста (само " Демократична България " и " Български напредък " нямаха номинации), придружени от отдръпване на претенденти и номиниране на нови, безкрайни почивки по време на пленарното съвещание и безплодни диалози в границите на председателския съвет, в който вземат участие водачите на седемте парламентарни групи в Народното събрание.

Тази обстановка заплашваше да докара до цялостен блокаж на законодателния орган и даже до конституционна рецесия, тъй като без да има определен ръководител новият парламент на процедура не може да се конституира и да стартира работа.
Компромисният избор
Изборът на Рашидов на председателския пост може да се дефинира като мощно компромисен и като метод да се отпуши работата на Народното събрание. Още повече, че единодушие за този вид сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имаше още през вчерашния ден, само че Рашидов отдръпна номинацията си в опит да даде още един късмет да се стигне до единодушие за различен претендент. Последните гласувания обаче демонстрираха, че нито една от парламентарно показаните партии не е склонна да отстъпи от позицията си.
Реклама
Пропадна и другата опция за излаз от обстановката с възможна кандидатура на " Демократична България ", които не излъчиха своя номинация за поста. След гласуването съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призна, че в обединяването въпреки всичко са обсъждали опцията да повдигнат собствен представител за поста и даже са сондирали измежду останалите политически сили тази опция, само че не са получили поддръжка. " Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърлиха въобще да разсъждават върху такава кандидатура, тъй като към този момент бяха решили да се обединят към кандидатурата на господин Рашидов ", сподели Иванов в Народното събрание.
ГЕРБ въпреки всичко съумя да има ръководител
Така официално първата политическа мощ ГЕРБ въпреки всичко съумя да се наложи и да излъчи собствен представител на поста. Въпреки, че по време на полемиките в пленарната зала имаше подмятания, че ролята на Рашидов ще е по-скоро представителна, а същинската работа ще се прави от заместниците му. Показателно е, че на зам.председателските места бяха определени част от депутатите, които участваха в конкуренцията за избор на ръководител на Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. А по-късно " в духа на конструктивизма " председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова увери, че всяка от седемте обединения ще получи председателско място в парламентарните комисии.
Има ли болшинство за държавно управление
Сформирането на болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " към избора на Рашидов сложи въпроса дали колаборацията сред четирите обединения за председателското място на Народното събрание може да прерастне и в управническа коалиция. По време на процедурата за избор на ръководител на Народното събрание изненадващо Българска социалистическа партия издигна кандидатурата на Кристиан Вигенин за поста и по този начин на процедура се разграничи от досегашните си съдружни сътрудници " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Нещо повече - точно водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова показа общата кандидатура на Рашидов на четирите обединения в пленарната зала.

По тази причина с цел да разсее всевъзможни подозрения, че това е въведения към съставяне на управническо болшинство, на Нинова ѝ се наложи да препотвърди, че партията остава на " кардиналната си и безкомпромисна позиция " и няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Българска социалистическа партия няма да отиде и на диалозите с излъчената от партията на Борисов контактна група на някогашния президент Росен Плевнелиев и някогашния външен министър от държавното управление на Сакскобургготски Соломон Паси, на които е изпратила писмен отвод. Те стартират на следващия ден като първо ще се проведат с ГЕРБ и " Български напредък ". Подобно на Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " също отхвърлиха поканата.
Реклама Коалиция " хартиена бюлетина "
Партньорството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обаче може да продължи под формата на тематични обединения в Народното събрание. Еди от първите законопроекти, които социалистите внесоха в новото Народно заседание е за промени в Изборния кодекс, които да върнат още веднъж опцията да се гласоподава с хартиени бюлетини на избори. Трите обединения упорстват за това още от последните два Народното събрание и в последния за малко не съумяха като везните в интерес на единствено машинното гласоподаване наклони гласът на настоящия длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков, който тогава беше народен представител от Българска социалистическа партия. Сега трите обединения умерено могат да прокарат поправката, тъй като имат болшинство в Народното събрание от 128 гласа.
Свързани публикации Втори ден в Народното събрание на хамстера 20 октомври 2022, 17:37 Парламентът блокира още на избора на ръководител 19 октомври 2022, 17:36 Рашидов чартърен за тирада на омразата 3 юли 2020, 11:30 Скандалът с Ларгото - бойкот, небрежност или... 25 ноември 2019, 19:47 Министерството на културата опрости неустойката на изпълнителя за ремонта на Ларгото 13 ноември 2019, 12:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР