След тестване на различните хипотези за изтичането на водородоохлаждащите системи,

...
След тестване на различните хипотези за изтичането на водородоохлаждащите системи,
Коментари Харесай

Росен Христов за АЕЦ „Козлодуй“: Опасност за радиоактивния фон няма

След тестване на другите хипотези за приключването на водородоохлаждащите системи, всички разбори сочат към механически проблем, който се отстранява. В следващите дни се чакат новите процедури по тестване и стартиране на Шести блок на АЕЦ " Козлодуй ". Процесът би трябвало да завърши до края седмицата.

Това съобщи енергийният министър Росен Христов на брифинг след инспекцията му в АЕЦ " Козлодуй " и среща с управлението, осведоми

Все още не са ясни аргументите за техническия проблем отвън нуклеарната част. Реакторът работи в естествен режим, няма никаква заплаха за смяна в радиоактивния декор, увери отрасловият министър.

Енергийният министър повдигна тематиката и за диверсификацията на нуклеарното гориво за АЕЦ " Козлодуй ".

Две компании са декларирали интерес - американската компания " Уестинг хаус " и френската компания " Фраматом ", доставяли гориво за сходни реактори, компаниите са със солидна известност, изясни енергийният министър, като добави, че се търсят разновидности за източниците отвън Русия, защото доставките от Русия са под въпрос поради нежеланието от тяхна страна да си сътрудничат с новото ръководство, разяснява още Христов.

Приоритет за процедурата за нуклеарното гориво е качество, сигурност, с цел да не се компрометира експлоатационният режим на реакторите, по-късно обработеното нуклеарно гориво да бъде вземано и извозвано, добави още енергийният министър. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР