След скандала за защитата на личните данни, включващ свързана с

...
След скандала за защитата на личните данни, включващ свързана с
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг най-накрая проговори, но ще спаси ли това имиджа на "Фейсбук"

След абсурда за отбраната на персоналните данни, включващ обвързвана с Тръмп компания за събиране на информация, основният изпълнителен шеф на " Facebook " Марк Зукърбърг стартира серия от нетипични медийни изяви, пробвайки се да понижи ненапълно публичния и политически напън над обществената мрежа.

Но надалеч не е ясно дали е спечелил на своя страна управляващите в Съединени американски щати и Европа, а още по-малко необятната общност, чиито ъпдейти на статуса обезпечават на " Facebook " безкрайния поток от информация, която обществената мрежа употребява, с цел да продава ориентирани към съответни консуматори реклами.

Вчера нормално склонният към самоизолация Зукърбърг даде изявление за Си Ен Ен и друго за Wired, след известията, че " Кеймбридж аналитика " (Cambridge Analytica, CA) е откраднала данните на над 50 милиона консуматори на " Facebook " в опит да повлияе на избори. През 2016 година предизборният екип на Доналд Тръмп заплати на компанията над 6 милиона $, въпреки че по-късно се разграничи от нея.

Зукърбърг се извини за " огромна корист с доверие ", призна за позволени неточности и показа ограничения за отбрана на потребителите след кражбата на информация от " Кеймбридж аналитика ".

" Наистина скърбя за това, което се случи ", съобщи Зукърбърг пред Си Ен Ен. " Facebook " носи отговорност да пази информацията на потребителите си, добави той и означи, че в случай че компанията се провали, " не заслужаваме опцията да служим на хората ". Неговото самопризнание за виновност беше направено по кабелната телевизия няколко часа, откакто призна грешките на компанията си в пост във " Facebook ", без обаче да съобщи, че съжалява.

Зукърбърг и чиновник номер 2 на " Facebook ", Шерил Сандбърг, пазеха безмълвие от петък насам, когато медиите разкриха, че " Кеймбридж аналитика " може да е употребила непозволено получени персонални данни на към 50 милиона " Facebook " консуматори, с цел да се опита да повлияе на избори. Сред клиентите на " Кеймбридж аналитика " бе и предизборният екип на Доналд Тръмп. След публикуването на разкритията акциите на " Facebook " спаднаха с към 8 на 100 и компанията загуби към 46 милиарда $ от пазарната си стойност.

Няколко специалисти обявиха, че Зукърбърг е направил значима стъпка с изявлението си за Си Ен Ен, само че малко на брой бяха уверени, че казусът с " Кеймбридж аналитика " е останал зад него.

Извинението на Зукърбърг изглеждаше официално и претупано

съгласно Хелио Фред Гарсия, учител по ръководство на рецесии в Нюйоркския и в Колумбийския университет. " Той не призна вредите или евентуалните вреди за засегнатите консуматори ", съобщи Гарсия. " Съмнявам се дали множеството хора са разбрали, че се извинява ".

Вместо това ръководителят на " Facebook " уточни стъпки, които компанията към този момент е подхванала, като взето през 2014 година решение да ограничи достъпа на външни приложения до данни на потребителите. (Това решение е било взето прекомерно късно, с цел да спре " Кеймбридж аналитика " ). Освен това той изложи серия механически промени, които ще лимитират в допълнение информацията, която приложенията могат да събират, даде обещание да уведомява потребителите, когато външни лица злоупотребяват с тяхната информация и съобщи, че " Facebook " ще " ревизира " приложения, които демонстрират притеснително държание.

Такава инспекция ще бъде гигантско начинание, съобщи Дейвид Каръл, откривател на медиите в нюйоркския лицей по дизайн " Парсънс ". Начинание, което евентуално ще открие огромен брой приложения, правещи " притеснителни неща ".

 Марк Зукърбърг най-сетне проговори, само че ще избави ли това имиджа на
© Dado Ruvic, Reuters

Но по други фронтове Зукърбърг деликатно си оставяше малки врати в другояче поразителни изявления. В изявлението за Си Ен Ен да вземем за пример той съобщи, че би се " радвал " да даде показания пред Конгреса - само че единствено в случай че това е " вярното нещо ". Освен това Зукърбърг означи, че мнозина други чиновници на " Facebook " може да се окажат по-подходящи очевидци според от това какво желае да научи Конгресът.

В различен миг ръководителят на " Facebook " като че ли поддържа закони, ограничаващи активността на софтуерни колоси. Поне в случай че това са " верните " правила, като да вземем за пример да се изисква политическите онлайн реклами да разкриват кой е платил за тях. Но незабавно по-късно Зукърбърг избегна да поддържа закон, който би присъединил сходни правила във федералното законодателство и вместо това похвали доброволните старания на " Facebook " в тази тенденция.

" Те ще се борят със зъби и нокти да избегнат регулации ",

споделя Тимъти Карън, учител по бизнес от университета " Нотр Дам " в Индиана. " След шест месеца ще водим същите диалози и ще става единствено по-лошо с приближаването на изборите ".

Дори проектът на " Facebook " да оповестява на потребителите за приключване на информация може да хвърли върху потребителите отговорността да се просветят сами. Зукърбърг заяви, че " Facebook " ще " сътвори инструмент ", който ще разреши на потребителите да видят дали техните данни са били наранени от приключването на информация към " Кеймбридж аналитика ", намеквайки, че компанията няма да уведомява хората автоматизирано.

" Facebook " възприе същия метод в жанр " направи си самичък " и в тази ситуация с хипотетичната съветска интервенция в изборите, за разлика от " Туитър ", който уведоми консуматори, които са били изложени на съветска агитация в неговата обществена мрежа.

При една от най-тежките ответни реакции, пред които се е изправял " Facebook ", политици в Съединени американски щати и Англия приканиха Зукърбърг да изясни с детайлности практиките си за запазване на информацията. Главни прокурори в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Ню Джърси започнаха следствия на казуса с " Кеймбридж аналитика ". А мнозина консуматори се сплотиха в придвижване, призоваващо хората да изтрият напълно профилите си във " Facebook ".

Санди Паракилас, работил в отдела за отбраната на данните на " Facebook " от 2011 година до 2012 година, съобщи през вчерашния ден пред английска парламентарна комисия, че компанията е бдителна за мрежовата си сигурност, само че демонстрира немарливост, когато става дума за отбрана на данните на потребителите.

Той съобщи, че е имало случаи да се позволява персонални данни, в това число имейл адреси и в някои случаи персонални известия, да изоставен сървърите на " Facebook " без действителен надзор по какъв начин ще се употребяват по-късно.

Пол Ардженти, професор по бизнес в колежа в Дартмут съобщи, че въпреки обясненията на Зукърбърг да звучат безапелационно, евентуално въпреки всичко не са задоволителни. " Въпросът е дали можете в действителност да вярвате на " Facebook ", съобщи той. " Не мисля, че този въпрос е получил отговор ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата с "Фейсбук " (9)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР