След сигнал на кмета на Чупрене и разпореждане на главния

...
След сигнал на кмета на Чупрене и разпореждане на главния
Коментари Харесай

4 г. след взрива: Миджур е бомба с часовников механизъм

След сигнал на кмета на Чупрене и предписание на основния прокурор в гръмналия преди 4 години цех "Миджур " влизат на инспекция от държавното обвиняване. Кметът Ваньо Костин е сезирал Сотир Цацаров, че на територията на "Миджур ", където през 2014 година починаха 15 души при гърмеж, се намират огромно количество взривни субстанции, които не се съхраняват безвредно. Става въпрос за необезвредени противопехотни мини, останали от предходния притежател.

През предходната година неправителствени организации оповестиха, че на площадката на "Миджур " в село Горни Лом още се намират 190 614 броя противопехотни мини, които съдържат над 74 тона тротил и по няколко тона хексоген и тетрил.

От август 2017 година предприятието е с нов притежател - "Миджур мениджмънт кънстракшън " ЕООД. При гърмежите през октомври 2015 година измежду жертвите бе и Михаил, синът на някогашния притежател Димитър Димитров, който плащаше по 240 лв. месечно на служащите.

Заради нещастието от 1 октомври 2014 година в цех "Миджур " Окръжна прокуратура - Видин, внесе обвинителен акт против четирима души и все още делото се преглежда от Окръжен съд - Видин, написа "Club Z ".

"Върховната административна прокуратура (ВАП) е отправила оферти до министъра на вътрешните работи, регионалния шеф на Видин и кмета на Чупрене за предприемане на незабавни ограничения за недопускане на произшествия на територията на цех "Миджур ", оповестиха от пресцентъра й.

В сигнала си локалната администрация оповестява, че четири години след тежкия случай към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени животът и здравето на популацията. Приложен е и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите и Министерство на вътрешните работи, при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.

Според ВАП собствеността на терена и постройките на завода принадлежи на "Миджур мениджмънт кънстракшън “ ЕООД, а оператор на взривните субстанции, средствата за взривяване и взривни произведения е "Видекс " АД - виновен за съхранението и сигурността им.

Нарушенията, установени при инспекцията, са главно на "Видекс ". В нарушаване на член 32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ) от "Видекс " АД не е показан контракт за обезпечаване на въоръжена защита на петте взривни склада, в които се намират взривните вещества; не са показани документи за осъществяване член 14 от ЗОБВВПИ, съгласно който "Видекс " би трябвало да разполага със лични или наети складови помещения; в завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията според член 35, алинея 3, т. 5 от Закона за отбрана при бедствия (ЗЗБ).

"На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица, поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Освен това е преценено, че казусът е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от органите, снабдени с подготвеност по поставените въпроси ", написа в прессъобщението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР