След шестия месец е добре да се постави трета доза

...
След шестия месец е добре да се постави трета доза
Коментари Харесай

Проф. Костов: Сложете си трета доза ваксина, 15 секунди без защита и Делта поразява

След шестия месец е добре да се сложи трета доза ваксина, разяснява пулмологът проф. Коста Костов, който отговори на въпроси на жители в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция по тематиката за имунизирането. Той изясни, че след шестия месец успеваемостта на имунизациите понижава, като спадът при векторните ваксини е фрапантен.

Третата доза би трябвало да бъде с РНК ваксина, уточни той и моли имунизираните да не гледат антителата си преди да решат дали да си я сложат, написа Дир.бг.

Антителата не са добър източник на информация, по тази причина, когато се имунизирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на равнището на вашите антитела, а на времето от имунизацията и от преболедуването, потвърдено с PCR тест, уточни проф. Костов.

Мотивирам всички учители, лекари да се имунизират, както и всички служащи в публичната сфера – в хранителни магазини, водачи, в общините, в регионалната администрация, тези, които работят с хора, кореспонденти, репортери, сподели още той.
Проф. Костов изясни, че за хората под 40-годишна възраст би трябвало да се взима самостоятелно решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, в случай че е доктор, здравна сестра, преподавател, не трябва да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, означи още той.
Има две безспорни противопоказания за имунизация – алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при слагане в предишното на ваксина, и анамнеза за анафилаксия. Такива хора могат да се имунизират под наблюдаване на реанимиационен екип, уточни проф. Костов. Според него няма противопоказания за имунизиране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни болести.

Проф. Костов уточни, че за заразяване със настоящия Делта вид са нужни 15 секунди без отбрана. Инкубационният интервал е 4-5 дни, добави той.

При Делта разновидността РНК имунизациите имат над 50 % успеваемост, уточни той. Проф. Костов изясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 % късмет да не заболееш, само че, в случай че се заразиш, ще го прекараш леко.

Проф. Костов моли хората да си сложат и противогрипни ваксини и изясни, че интервалът сред слагането на имунизацията против ковид и противогрипната ваксина би трябвало да бъде най-малко две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната отбрана не продължава повече от една година след имунизация и след преболедуване, обоснова се той. Според него, в случай че да вземем за пример през януари се сблъскаме с грипния вирус, ще бъде доста нападателен, тъй като ще попадне на терен, където няма отбрана. Затова той посъветва хората да се имунизират, колкото и да е дребна вероятността за грипна зараза, поради противоепидемичните ограничения, които се постановат в този момент.

На въпрос по кое време ще завърши пандемията от ковид, проф. Костов очерта няколко сюжета – единият е да ни напусне, поради висока имунизационна отбрана, само че в този сюжет България щяла да е като „ един Галапагос “; най-вероятният е последователно да се маргинализира и да идва като дребни сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да работи на репликацията на вируса; и четвъртият сюжет е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 година на така наречен панкоронавирусни ваксини – първо се чака бустерна доза, която съдържа части от всички антигени на вируса, на всички разновидности.

В началото на срещата генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев уточни, че през днешния ден се слага началото на нова самодейност – „ Клуб Българска телеграфна агенция “, в която ще бъдат канени експерти да дават отговор на въпроси по значими тематики.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР