След шест десетилетия ерата на ядрената енергия в Германия приключва

...
След шест десетилетия ерата на ядрената енергия в Германия приключва
Коментари Харесай

Германия спира последните си три ядрени реактора днес

След шест десетилетия ерата на нуклеарната сила в Германия завършва през днешния ден. Последните три реактора ще бъдат изключени от енергийната мрежа на страната. Въпреки това дебатът за нуклеарната енергетика в Германия продължава.

62 години след стартирането в употреба на първата комерсиална нуклеарна електроцентрала в Германия, през днешния ден трите последни останали реактора в Германия ще бъдат изключени от мрежата. Всъщност нуклеарните електроцентрали трябваше да бъдат изключени от мрежата още в края на предходната година. Това решение взе още Ангела Меркел като канцлер, след злополуката с реакторите във Фукушима. Заради войната на Русия против Украйна и енергийната рецесия, до която докара тя, ръководещите удължиха живота на реакторите с една година. Днес обаче денят, в който Германия вечно стопира да създава нуклеарен ток, настъпи.

Изключването на последната централа се чака малко преди среднощ - кой от реакторите на „ Изар 2 “ в Бавария, „ Емсланд “ в Долна Саксония и „ Некарвестхайм 2 “ в Баден-Вюртемберг ще бъде последният, не е ясно. Мощността на реакторите ще бъде непрестанно намалявана. След това генераторът ще бъде изключен от мрежата, а реакторът - изцяло спрян. Противниците на нуклеарната сила към този момент честват с огромни шествия в няколко града.

Въпреки че поетапното прекъсване е неизбежно, политическият спор за продължаването на употребата на реакторите към момента не е завършил. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер се разгласи срещу излизането от нуклеарната енергетика и уточни, че рано или късно, Германия ще се върне към производството на атомен ток.

Според Рикарда Ланг, ръководител на Зелената партия, последователното прекъсване на нуклеарната енергетика значи и нахлуване в ерата на възобновимите сили. Тя съобщи, че би трябвало да се форсира темпото на развиване на слънчевата и вятърната сила, както и на водорода. Фактът, че сега се използват повече въглища, не се дължи на последователното прекъсване на нуклеарната енергетика, а на последствията от съветската нападателна война против Украйна, сподели още тя.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР