След сериозното напрежение с търсенето на възмездие от лекари заради

...
След сериозното напрежение с търсенето на възмездие от лекари заради
Коментари Харесай

В здравната система се отвори нов конфликт - лекари срещу сестри

След сериозното напрежение с търсенето на отмъщение от лекари поради драматичен случай с болно дете министър председателят Бойко Борисов прокара - умишлено или не - нова разграничителна линия в гилдията - сред медицински сестри и лекари. Късно в понеделник министър председателят се срещна с протестиращи пред Министерски съвет медицински сестри и пое ангажимент за по-сериозен надзор в бранша. Обещанието бе обещано след митинг от страна на сестрите, че са принудени да изписват подправени пътеки, да дават подправени болнични и да работят в условия, в които разпоредбите не се съблюдават, изключително в частните лечебни заведения. Извън настояването за по-нормални условия на труд сестрите се оповестиха и за смяна в модела на финансиране на опазването на здравето, забрана за обществено финансиране на частните лечебни заведения и промяна на статута на държавните лечебни заведения, които да не са търговски сдружения. Ден след сделките при премиера Българският лекарски съюз излезе с позиция, в която възрази против направените на срещата внушения. Според БЛС сестрите косвено са застанали против хората, с които всекидневно работят, и това задълбочава споровете в съсловието.

" По време на срещата се насади внушението, че лекарите са “лоши хора с огромни заплати ”. Внушение, внасящо в допълнение напрежение в съсловието. Остро възразяваме против направените внушения, че „ парите за здраве отиват в джобовете на лекарите “, акцентират от БЛС. Според съюза цитираните при диалозите лекарски заплати са единици, а възнагражденията и на едните, и на другите зависят от приходите от клинични пътеки, т.е. от лекуваните пациенти. От БЛС акцентират, че поредно са защитавали достойното заплащане и на експертите по здравни грижи. Критично се одобряват и настояванията на сестрите за смяна в модела на финансиране на опазването на здравето, възбраната за обществено финансиране на частните лечебни заведения и смяната на статута на държавните лечебни заведения, които да не са търговски сдружения.

Междувременно вътрешният министър, който в понеделник публично бе привикан поради многото сигнали за злоупотреби, към този момент се изявява като съществена фигура в контрола на системата. Маринов разгласи, че и сега Министерство на вътрешните работи работи по редица нарушавания в системата, само че описът с инспекциите ще бъде обновен след вчерашната среща на сестрите с премиера. " Проверките вървят повече от година и половина - две, към този момент има и осъществени интервенции. Като политика на министерството това е една от линиите, по които интензивно работим, защото това е главен проблем за качеството на опазването на здравето и цената му “, разяснява Маринов. Според него не можело да се приказва за пробойни в цялата система, тъй като всеки незаконен акт е дело на съответно лице, само че пък и законодателите трябвало да основат система, която изключва опциите за корист.

НЕИЗКОРЕНИМО

В листата с общия брой инспекции на Министерство на вътрешните работи се включвали и сигналите за подправени ТЕЛК решения. „ В области като Бургас и Благоевград броят на популацията, което е с ТЕЛК решения, е сред 7 и 10%, а в област Силистра надвишава 20% “, даде образец от разбори от предходната година шефът на Групово дело „ Национална полиция “ основен комисар Христо Терзийски. „ Към сегашния миг са формирани повече от 50 досъдебни производства в цялата страна “, добави Терзийски. Именно след едно такова следствие ТЕЛК в Ловеч е пред закриване. Всички чиновници на комисията подадоха оставки и през вчерашния ден кабинетите й останаха затворени, откакто на работа бе върната упрекнатата във взимане на рушвет шефка на службата Донка Минкова. Нейните подчинени отхвърлят да работят с нея.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР