След седмица на обилни валежи, наводнения и градушка, изниква въпросът

...
След седмица на обилни валежи, наводнения и градушка, изниква въпросът
Коментари Харесай

Българите застраховат повече колите, отколкото жилищата си

След седмица на значителни превалявания, наводнения и градушка, изниква въпросът за това застраховаме ли жилищата и имуществото си и какъв брой пари е податлив да отдели българинът.

" За страдание хората си споделят " в случай че се бях застраховал " чак откакто им се случи нещо. По време на пролетните катаклизми има едно леко повишение на интереса, само че до момента в който решат дали да сключат застраховка, става юли месец и отиват на море.  Ние сме страната в Европа с най-нисък % на застраховани домове , нищо, че сме страната с най-вече благосъстоятелност на жилища. Забелязваме наклонност, че се покачва потреблението на такива застраховки и цените, които са подготвени да платят за тях ", коментира  генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова за " България заран ".

По думите ѝ към 30-40% са със застраховка за автомобила, която е по-скъпа от тази на жилището.

" Повишава се и доверието към застрахователите. Докато предходната година, когато направихме това проучване, те са били склонни да похарчат 80-100 лева годишно, тази година тази сума към този момент е към 150 лева Всякакви неща могат да се случат - да стане късо съединяване, наводняване, градушка, вандализъм.   Застраховката за автомобила като имущество не е наложителна. Въпреки това някъде  към 30-40% имат застраховка " Каско ", която е доброволна и доста по-скъпа от застраховката на жилището ", допълни  Колчакова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е безапелационна, че помощта от страната при положение на злополучие, е незадоволителна за покриване на вредите.

" Мит е, че страната ще помогне при положение на злополучие.  Не се вижда, че държавната помощ е 100-200-1000 лева най-вече.  Това не е обезщетение, което да те върне в положението, в което си бил финансово преди естественото злополучие. Хората, когато се застраховат, избират застраховката по цена, без да проведат диалог за какво тя е по-евтина. Колкото повече събития желае застрахованият да бъдат покрити, всяко едно прибавяне прибавя и към цената, само че в случай че тях ги няма и се случи нещо, не би трябвало да чакат да им платят ", разяснява гостът.

В наши прилежащи страни застрахованите надвишават 70%, уточни  Колчакова.

" Зависи от изискванията на контракта какъв брой бързо идват парите. Зависи дали би трябвало да има оглед, дали трябват спомагателни документи, само че нормално от 2 седмици до месец откакто сме събрали нужните документи, би трябвало застрахованият да си получи парите. Ако събитието е било покрито от неговата застраховка. В страните към нас съвсем всеки дом е застрахован.  В Полша, Чехия, Унгария над 70% са застраховани ", добави тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР