След седем часа депутатите приеха на първо четене със 129

...
След седем часа депутатите приеха на първо четене със 129
Коментари Харесай

Депутатите приеха Бюджет 2022 на първо четене

След седем часа депутатите одобриха на първо четене със 129 гласа " за " държавния бюджет за тази година. " Против " бяха 99. Въздържали се нямаше. В препоръчаната финансова рамка се залага недостиг от 5,9 милиарда лв. или 4,1% от Брутният вътрешен продукт,  както и 7.3 милиарда лева предел за вдишване на нов държавен дълг, като с 3 милиарда от тях ще бъдат рефинансирани остарели отговорности. В проектобюджета е заложен 4.8% напредък на Брутният вътрешен продукт, което е с към 1.2% повече от 2021 година, както и стесняване на безработицата от 5.4% на 5%.  Предвиждат се два пъти повече държавни вложения, достигащи 8.2 милиарда лева. Прогнозира се инфлацията да бъде 5,6 %, а инфлацията в края на годината да се забави до 3,1 %.

Управляващите опазиха оферти от тях бюджет с това, че той е фокусиран върху обществената политика и икономическия напредък. А опозицията подлага на критика плана с това, че не вижда промени и дълготрайни политики. 

Философията на Бюджет 2022 е, че той като цяло е капиталов. Ако ние не влагаме в хора, в инфраструктура и не подобряваме институциите и обществената среда, тъй че те да не губят времето на жителите и на бизнеса, няма по какъв начин да чакаме висок стопански напредък и, надлежно, по-високи приходи. Ниските заплати и ниските приходи би трябвало да останат в предишното. Няма по какъв начин конкурентното ни преимущество да е това, че сме небогати и с ниски приходи. Това съобщи финансовият министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание първоначално на дебатите.

Основните параметри на бюджета залагат двойно нарастване на финансовите разноски до 5.8% от Брутният вътрешен продукт - в обучение, просвета и спорт, както и обществена стратегия. Друг значим детайл е, че във всяка една сфера въпросите, които Министерството на финансите питаше бяха по какъв начин ще се влагат средствата и какви ще бъдат резултатите, изясни вицепремиерът и добави, че бюджетът предлага една обществена стратегия, която да обезпечи обществена взаимност със нашите съграждани.

" Инфлацията е 5.6% на средногодишна база. Във втората половина на годината  растежът на цените ще се успокои, а през първото полугодие ще е по-висок. Инфлацията в България е привнесена поради политиката на Европейската централна банка, която обаче дава индикации, че ще затегне паричната си политика и ще успокои повишаването ", подчертава министърът на финансите. 

Дългът, който е очакван в бюджета за тази и идната година, е по-нисък по отношение на Брутният вътрешен продукт спрямо плановете на предходното държавно управление на ГЕРБ, изясни Асен Василев в отговор на рецензиите на някогашните управляващи  и упреците им  за дългови спирали и обедняване. 

" Когато сътрудниците от ГЕРБ питат къде са спомагателните доходи, къде са осемте милиарда, къде са спрените кранчета - тук са. Ние вършим вложения за 12 милиарда лв. повече чрез  дълг, който е по-малък от това, което вие сте планували ", добави министърът. Той акцентира, че приходните организации са си свършили работата, само че и през тази година се залага на повишение на събираемостта.

В имитация към Йордан Цонев от Движение за права и свободи финансовият министър косвено упрекна някогашните ръководства на страната, че са рекетирали задгранични вложители. Василев акцентира, че първото нещо, което задграничните вложители питат новата власт, е дали ще им споделят кои да са им подизпълнители, архитекти, юристи и счетоводители, с цел да завоюват избран план. По думите му новата власт им отговаряла, че ще ги оставя да работят умерено, което щяло да им се случи за първи път в България. " Ние наследяваме една ужасна известност ", акцентира финансовият министър.

Инвестиционните разноски в последните години не се извършват. И с този бюджет ще се случи същото. Условията за вложения за неприятни. Бюджетът е проинфлационен, изясни в своето изявление Йордан Цонев и добави, че държавата влиза в дългова серпантина, така като държавният дълг ще стане 47 милиарда през 2024 година, а това е растеж на дълга с 600% за 15 години. Според Цонев нарасналата събираемост на средствата е пропаганда, а рекомендацията на Движение за права и свободи е част от средствата да останат несъбрани и свободни, вместо да влизат в бюджета и да се преразпределят от страната. „ Всички в този момент ще ви залеят с претенции за понижаване на Данък добавена стойност ”, предвижда депутатът.

След изявлението на финансовия министър думата изиска за персонално пояснение Томислав Дончев от ГЕРБ. Той посочи, че до момента в който е служил като вицепремиер е работил " не с десетки, а със стотици вложители ".  " Резултатите са заводи, мощности в разнообразни краища на България. И доста забавно, в никакъв случай не са ме питали за такива неща, за които говорихте. Питали са ме за особености на Закона за устройството на територията, за бързото реализиране на вложенията. Мен ме безпокои за какво Вас ви питат такива неща - за комисионни, за юристи, за основни архитекти... Ето това доста ме безпокои ", сподели Томислав Дончев.

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова посочи, че проектобюджетът бори демографската злополука. Нинова открои приноса за това на Българска социалистическа партия. Парите са ориентирани към децата и безплатните ясли и детски градини, учениците и тяхното опазване на здравето, децата и здравословния метод на живот, по-качествена храна, децата и спорта изброи вицепремиерът. Според Нинова бюджетът за 2022 година връща дейната роля на страната. Досега се изповядваше философията на отдръпването на страната от основни браншове и цялостна либерализация на пазара, рецесиите демонстрираха, че това е неверен модел, сподели тя.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански съобщи поддръжка за проектобюджета, само че направи спогодба. Той удостовери настройката на парламентарната група на Има Такъв Народ за отпадане на параграфите в преходните и заключителни разпореждания - от параграф 10 до 104. Целта е една - да не повтаряме порочна процедура - посредством Закона за държавния бюджет да се трансформират и закони, които нямат отношение към бюджета, уточни той. Каримански разяснява, че схваща желанието чрез преходните и заключителните разпореждания да се задействат промените, само че предложи това да не се прави по този метод.

Мартин Димитров от " Демократична България " уточни, че има капацитет за развиване на производството и вложенията. 4,7 на 100 напредък на стопанската система е вероятен. България може да стане богата страна, счита той.

От ГЕРБ-СДС не чакат да се изпълнят заложените параметри. Те насочиха рецензия за секторните политики. Екатерина Захариева счита, че парите за Министерството на външните работи са по-малко. Очевидно външната политика няма да е приоритет, допусна тя. Красимир Вълчев пък сложи въпроса за инфлацията. Според него най-малко три на 100 от инфлацията се дължи на закъснелите ограничения от страната да компенсира бизнеса. По думите на Вълчев по този начин се е стигнало досега, в който високите цени на енергоносителите да обхванат в крайните цени.

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от " Възраждане " Цончо Ганев изрази мнение, че в проектобюджета липсват промените. Според него не се разбирало защо ще се планува и новият външен дълг. Когато стопанската система е в напредък, тогава страната би трябвало да икономисва или най-малко да резервира салдото в бюджета, смята той.

Един от любопитните моменти на днешното съвещание бе, когато актуалният финансов министър Асен Василев и неговият предходник Кирил Ананиев от ГЕРБ бяха едновременно на парламентарната естрада. Двамата влязоха в спор за вижданията си как би трябвало да бъде направен държавният бюджет.

" Провеждате финансов и обществен опит ", разгласи някогашният финансов министър. Той упрекна държавното управление, че утежнява бюджетната дисциплинираност със заложените високи равнища на недостиг и дълг през тази и идващите две години. Ананиев упрекна сегашния отраслов министър, че " подмолно жонглира със стойностите за дълга и Брутният вътрешен продукт ". А Василев от своя страна го провокира.  " Между първо и второ четене ще съм ви безпределно признателен да видя кои разноски желаете да бъдат орязани, тъй че да постигнете стремежи от вас недостиг и дълг ", сподели той. А ексминистърът министър му отговори:  " Не мога за пет минути да ви изучавам по какъв начин се прави бюджет. С това съм се занимавал повече от 30 години. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР