След решение на ВКС, наказание лишаване от свобода“ за срок

...
След решение на ВКС, наказание лишаване от свобода“ за срок
Коментари Харесай

25 години затвор за Теньо Енчев, убил 19-годишната си приятелка в Айтос

След решение на Върховен касационен съд, наказване „ отнемане от независимост “ за период от 25 година ще изтърпява Теньо Енчев за убийството на 19-годишната му другарка през 2018 година в гр. Айтос, оповестиха от съда, представени от Българска национална телевизия.

``
реклама
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението от 24.07.2019 година по в.н.о.х.д. № 79/2019 година на Апелативен съд – Бургас. Решението е дефинитивно.

Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване.

Делото е формирано по касационни тъжби от подсъдимия Теньо Енчев и неговия бранител против решението на Апелативен съд – Бургас, с което е доказана напълно присъда по н.о.х.д. № 1194/2018 година на Окръжен съд – Бургас. С нея подсъдимият е приет за отговорен в осъществяването на закононарушения по член 116, алинея 1, т. 6 и т. 12, вр. член 115, вр. член 29, алинея 1, б. „ а “ от Наказателен кодекс (убийство, осъществено по изключително непосилен метод за умрялата и с особена свирепост, като действието е осъществено при изискванията на рисков рецидив), за което му е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 25 години. Осъден е да заплати на гражданските ищци сумите от 150 000 лева и 200 000 лева, представляващи компенсации за претърпени неимуществени вреди, произлизащи от гибелта на тяхната близка. Осъден е да заплати и обезщетение за породени имуществени вреди в размер на 3000 лв., произлизащи от непозволеното увреждане.

Тричленният състав на Върховен касационен съд акцентира в претекстовете си, че в правосъдно съвещание на 30.01.2019 година подсъдимият Енчев и неговият бранител са поискали от Окръжен съд – Бургас делото да бъде прегледано по реда на член 371, т. 2 и сл. Наказателно-процесуален кодекс (съкратено правосъдно следствие). Деецът е признал напълно обстоятелствата и събитията, изписани в обстоятелствената част на обвинителния акт. Няма данни това да не е направено непринудено, без той да схваща естеството на процедурата и последствията от нея. Прието е, че самопризнанието му се поддържа от доказателствата по делото, освен това законосъобразно. „ Предвид всичко декларирано този съд няма да разисква възраженията, изтъкнати както в касационната тъжба на бранителя, по този начин и отстоявани в правосъдно съвещание пред Върховен касационен съд, свързани с погрешен разбор на доказателствен материал, с недоказаност, както и пространния роман, даден от самия касатор в персоналната му тъжба и едно от допълненията към нея, по отношение на фактологията по незаконната предприемчивост по негово виждане “, безапелационни са висшите съдии. Те акцентират, че фокусът на произнасянето е върху наличието на обстоятелствената част на обвинителния акт и отразените в нея съставомерни обстоятелства и условия, рефлектиращи върху приложението на материалния закон, както и признатото в тази връзка от решаващите съдилища. Според отбраната липсват доказателства за признатото наличие на квалифициращото събитие по член 116, алинея 1, т. 6, прочие 2 и 3 от Наказателен кодекс, заради което и с осъждането на подсъдимия по този текст е нарушен материалният закон. Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че това не дава отговор на процесуалната реалност. Фактическите положения, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, признати от съдилищата, съобразени с позоваването от страна на представителя на държавното обвиняване на съответните доказателствени материали, изрично откриват наличие на квалифициращите признаци за ликвидиране, „ осъществено по изключително непосилен метод за умрялата и с особена свирепост “. Всичко това е прието от дееца и той и неговата отбрана не могат да оспорват доказателствата в тази връзка.

Казаното важи напълно и във връзка с претенцията за липса на предумисъл при причиняване на гибелта. „ Цялостното развиване на държанието на Енчев, довеждащо до ескалация на насилието по отношение на пострадалата, както то е разказано в обвинителния акт, не дава опция за никакъв размисъл за наличие на непредпазлива виновност във връзка с настъпилата гибел “, безапелационни са съдиите от Върховен касационен съд.

Според отбраната подсъдимият не е целял умъртвяването на потърпевшата, а е желал да я накаже съгласно своите разбирания за това, че се държала морално укоримо и несъответстващо по отношение на сина им, издухвайки цигарен пушек непосредствено в лицето на детето. Такъв факт се предлага и от самия обвиняем. В претекстовете на Върховен касационен съд написа: „ Липсва обаче съществуване на сходен измежду фактологията по обвинителния инструмент. Тъкмо противоположното, в него изрично е отразено, че потърпевшата по никакъв метод не е предизвикала насилието против себе си. И тъкмо това е прието от дееца по реда на член 371, т. 2 и сл. от Наказателно-процесуален кодекс. Да не приказваме, че заради съответната изява на дейностите на Енчев, претенцията мъчно би могла да се осмисля на плоскостта на неналичието на предумисъл, даже и да бе признат третираният факт “.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че правилно са отмерени и компенсациите за неимуществени вреди, присъдени на детето на пострадалата и на нейната майка.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР