След редицата протести на розопроизводители заради ниската изкупна цена тази

...
След редицата протести на розопроизводители заради ниската изкупна цена тази
Коментари Харесай

След протестите: Розопроизводителите ще получат извънредна помощ от държавата

След редицата митинги на розопроизводители поради ниската изкупна цена тази години, от земеделското министерство оповестиха, че ще отпусна изключителна помощ de minimis за бранша.

Срокът за подаване на заявките е от 2-ри до 13-и юли 2018 година Подпомагането се дава на повърхност, за покриване на част от разноските по развъждане на културата маслодайна роза, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Общият размер на предоставената помощ на един аграрни собственик или дружество не може да надвишава левовата равноценност на 15 000 евро ( 29 337.45 лева.) за интервал от три бюджетни години (2016 година – 2018 г.).

Размерът за подпомагането на хектар ще се дефинира от Министерство на земеделието, храните и горите, след подаване на всички заявки за присъединяване по схемата.

Държавната помощ се дава на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като аграрни стопани според Наредба №3 от 1999 година, отглеждащи маслодайна роза.

Лицата могат да аплайват в Областните дирекции на Държавна фирма ”Земеделие”, отдел „ Прилагане на схеми и ограничения за подпомагане” по непрекъснат адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ).

През последните седмици производители от разнообразни краища на страната излязоха на митинги поради ниската изкупна цена, тук-там паднала до 1,60 лева (в предходни години е достигала 3 - 4 лева.). Част от тях изрекоха подозрения за картел в бранша.

Коментираше се и концепцията за минимална изкупна цена на розовия цвят, само че съгласно отрасловия министър Румен Порожанов е невероятно такава да бъде наложена.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР