След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази

...
След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази
Коментари Харесай

Икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията


След прогнозите за двоен растеж на лихвите по заемите тази година, икономисти предвиждат повишаване на лихвите и при спестяванията с един - до два %. Процесът ще се случва постепенно и последователно, само че упованията са за реализиране на позитивни равнища до края на годината.

Лихвите по депозитите в Европа към този момент се повишават и са на доста по-високи равнища, в сравнение с в България. У нас обаче банките към момента разполагат с задоволително ликвидни средства и избират да раздават заеми. Това към момента пречи на растежа на лихвените проценти при спестяванията, само че нарастване до края на годината ще има, предвижда пред БНР икономистът Йордан Генов:

" Очаква се тази година и това да стартира да се случва, може би в границите на процент-два. Тук бих бил по-консервативен, по-малки са упованията ми за покачванията на лихвите по депозитите, само че за какво не, най-малко с 1 %, да забележим покачване ".

Вече има банки, които оферират рентабилност от депозити над нулата. Разликата с равнищата на инфлацията обаче ще остане огромна, споделя още Йордан Генов:

" Не чакам това нещо да бъде нещо, което да съумява да компенсира инфлацията сигурно, тъй като тя остава много висока, даже да има понижение в инфлацията, аз не чакам, че то ще бъде толкоз огромно ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР