След продължителен процес на преглед и обзор, НАСА е в

...
След продължителен процес на преглед и обзор, НАСА е в
Коментари Харесай

НАСА представи следващия си марсоход, който ще лети през 2020 г.

След нескончаем развой на обзор и преглед, НАСА е в подготвеност да продължи с финалния дизайн и градежа на идващия марсоход, изстрелването на който е планувано за лятото на 2020 година. Ако всичко мине наред, марсоходът “Марс 2020 ” ще кацне на Червената планета през февруари 2021 година.

Системата за кацане “небесен кран ”, както и външният тип, мощно наподобяват тези на марсохода “Кюриосити ”. Но това е единствено на пръв взор. Подобренията са доста, също така пакетът от научни принадлежности е напълно нов. По отношение на “небесния кран ”, наподобява, че управлението на НАСА не е предостатъчно от това, което се случи с “Кюриосити ”. Сегашният марсоход “Кюриосити ” кацна на Марс с желанието да учи скалите, ситуирани по протежението на планината Шарп. Но при спускането през 2012 година той се отдалечи прекалено много от планината, което наложи дълго напредване по суша в продължение на близо две години. На процедура “Кюриосити ” дойде в подножието на планината Шарп едвам през втората половина на 2014 година, а през това време хората се питаха “Добре де, за какво две години след кацането към момента няма научни открития? ” Очевидно е, че НАСА желае да си спести още една сходна преживелица. Така че при кацането на марсохода през 2021 година ще бъде внедрен така наречен “диапазонов спусък ” (англ. range trigger) – това е устройство, което ще разреши да се дефинира по кое време тъкмо парашутът ще би трябвало да се отвори, а освен при каква скорост да се отвори.

“Това ще свие района на кацането близо на половина ”, споделя Алън Чен, началник на системата по нахлуване, втурване и кацане.

Освен това ще бъде внедрена специфична система за отбягване на рисковите зони. По време на кацането ще бъдат направени фотоси и компютърът ще ги съпоставя с карта, на която са обозначени заплахите. “С тази нова опция ще можем да обсъдим благоприятни условия за кацане в терен с рискови зони, съществуването на които преди време щяха да създадат целия терен неспособен за втурване. Освен това ние ще можем да кацаме по-близо до характерната научна цел, с цел да има по-малко напредване след кацането ”, акцентира Чен.

Не на последно място, ще има специфичен набор от камери и микрофон, които ще създадат фотоси и ще запишат звуците по време на самото втурване и кацане.

“Никой в никакъв случай до момента не е виждал по какъв начин парашутът наподобява в самия развой на отваряне в марсианската атмосфера ”, оповестява Дейвид Груъл от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА. Това ще е значима информация за инженерите, които ще възнамеряват по-нататъшни задачи. А що се касае до микрофона – подобен беше прикачен при предходната задача на НАСА “Феникс ”, само че не беше употребен.

За разлика от предходните галактически задачи, които не се занимаваха директно с търсенето на живот, новият марсоход фактически ще търси признаците на отминал живот. Два нови научни инструмента, инсталирани към роботизираната ръка, ще спомогнат за това. Те ще оказват помощ да се дефинира и от кое място да се вземат проби посредством анализирането на характерностите на марсианските скали. Тук идва и огромната изненада – марсоходът ще е снабден с към 30 тубуса, в които ще бъдат подадени селектирани проби. Тубусите ще бъдат ситуирани на избрани локации на Марс. Така бъдещи възвращаеми задачи биха знаели къде да отидат и да вземат пробите за по-нататъшно анализиране в наземни лаборатории.

Тук обаче би трябвало да подчертаем, че към момента НАСА не е почнала планирането на специфична възвращаема задача, която да вземе проби от Марс и да ги достави на Земята. Това към момента е планувано за по-отдалеченото бъдеще.

“Марсоходът “Марс 2020″ е първата стъпка към евентуална акция от голям брой задачи, които ще върнат на Земята деликатно подбрани и изолирани проби от марсианските скали и почва ”, оповестява Джефри Йодър, асоцииран админ към научния директорат на НАСА във Вашингтон.

На борда на марсохода ще бъдат инсталирани сензори за проучване на метеорологичните условия и праховите характерности. Освен това специфичен радар ще учи подповърхностните геологични структури.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР