След продажбите на големи търговски центрове през миналата година, през

...
След продажбите на големи търговски центрове през миналата година, през
Коментари Харесай

Очаква се 2018 да е годината на сделките с офис сгради

След продажбите на огромни търговски центрове през предходната година, през 2018 фокусът на вложителите в парцели ще бъде към придобиването на първокласни офис здания. Прогнозата е на консултантската компания " Фортън ", представител на " Кушман и Уейкфилд " (Cushman&Wakefield).

Изминалата година завърши със покупко-продажби с бизнес парцели за близо 1 милиарда евро и беше пикова за капиталовия пазар у нас, демонстрират изчисленията на компанията.

От тях към 870 млн. евро е цената на придобиванията с капиталова цел – ръководство и осъществяване на рентабилност от наеми. Най-голямата договорка беше тази за мол " Парадайз Център ", платен от южноафриканския фонд NEPI за 252.9 млн. евро.

" През последната година фактически имахме доста деен пазар, само че той с изключение на позитиви крие и опасности. Много продавачи подходиха прекомерно оптимистично и излязоха с нереално високи ценови упования. Ние обаче към момента не записваме капиталов интерес, сходен на този към пазарите в Централна Европа ", разяснява Явор Костов, управител " Капиталови пазари " в компанията. Според него покупко-продажби ще има единствено при съществуването на натурализъм от страна на продавачите.

Прогнозата на " Фортън " е, че през 2018 година пазарът на бизнес парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи.

Доходността по покупко-продажбите ще продължи гладко да понижава през идващите месеци като все още тя се движи към 7% за комерсиалните площи и сред 7.5 и 8% за офис площите.

В по-дългосрочен проект обаче тази наклонност надали ще се резервира поради покачването на лихвите и повишаването на финансовия запас.

Силен остава и ползата за строителство на нови планове, като най-ясно той е изразен при офис площите и жилищата. Според изпълнителния шеф на " Фортън " Михаела Лашова ползата е ориентиран към смесените планове в огромните градове – жилища, офиси и търговски площи на едно място.

Офис площи

Като цяло най-активен остава пазарът на офис площи, който завърши 2017 година с наемни покупко-продажби за 198 000 кв. м. Числото е без казус за нашия пазар и е в следствие както от мощното търсене от страна на ИТ и аутсорсинг бизнеса, по този начин и от завършването на огромни първокласни планове, които дават отговор на потребностите на наемателите.

През 2017 година бяха приключени близо 116 000 кв. м нови офис площи, които в огромната си част бяха отдадени чартърен още в градеж.

През тази година се чака завършването на нови 178 000 кв. м, като над 40% от тях към този момент са отдадени. Наемните равнища остават постоянни на 13.5 евро/кв. м за първокласна офис повърхност.

Търговски площи

Раздвижване има и на пазара на търговски площи, където през 2018 година се чака откриването на нови търговски центрове – " Делта Планет " във Варна и " Пловдив Плаза ".

Нарастващото ползване и желанието на редица марки от междинния и бюджетния ценови клас за разгръщане отвън София водят и до интерес към по-малките регионални центрове.

В столицата нови търговски площи не са планувани на пазара тази година.

Смяната на собствеността в огромните търговски центрове обаче се чака да докара до промени в комерсиалните им миксове и наемните равнища. Към момента наемите на първокласна повърхност в софийските молове са приблизително 31 евро/кв. м с наклонност към лек растеж през годината.

По-осезаемо повишаване на наемните равнища се следи на комерсиалните улици, където все още междинният наем на обект от 100 кв. м с положително ревю е 48 евро/кв. м.

Индустриални парцели

На пазара на индустриални парцели главната интензивност е ориентирана в две посоки: към построяването на площи за лични потребности и към така наречен строителство по поръчка (built to suit).

Ограниченото предложение на качествени складови и логистични планове рефлектира върху размера на наемния пазар и за предходната година по-големите наемни покупко-продажби в София бяха в границите на 20 600 кв. м.

През 2018 година се чака завършването на нови стадии от няколко огромни логистични плана, които ще извадят на пазара близо 50 000 кв. м спекулативни площи и несъмнено ще раздвижат наемната интензивност.

Нивата на наемите остават постоянни към 4.5 евро/кв. м за столицата и околните индустриални зони.

В страната пазарът остава движен главно от производителите на авточасти и компании от леката индустрия, доста от които уголемяват мощностите си в България.

Заради мощната конкуренция за работна ръка в огромните индустриални центрове доста от тях се ориентират към по-малките регионални градове в Северна България. Очаква се ползата към тази част на страната да продължи и през тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР