След преговори на страните от Европейския съюз, продължили до ранните

...
След преговори на страните от Европейския съюз, продължили до ранните
Коментари Харесай

Нищо не помогна: Орбан все пак блокира 50 млрд. евро помощ от ЕС за Украйна

След договаряния на страните от Европейския съюз, траяли до ранните часове на днешния ден, Унгария въпреки всичко наложи несъгласие на утвърждението за разпределяне на 50 милиарда евро помощи за Украйна в идващите четири години. След като Конгресът в Съединени американски щати не съумява да реализира съглашение по пакета за 60 милиарда $ финансова поддръжка за Киев, това е следващият мотив да порастват опасенията, че ѝЗападът изоставя украинците, до момента в който те не престават да се борят против съветската експанзия, разяснява " Файненшъл таймс ".

" Обобщение от нощната промяна: несъгласие върху спомагателните пари за Унгария ", написа министър председателят Виктор Орбан в обществените мрежи след договарянията. Лидерите на Европейски Съюз обявиха, че договарянията по въпроса ще продължат при започване на 2024 година

Блокирането н адопълнителната помощ, поискана от Европейската комисия, стана часове, откакто с гласовете на 26 страни, в това число България, бе решено да стартират договаряния с Украйна за участие в съюза. Орбан и делегацията му напуснаха залата преди този избор и по този начин решението мина с гласовете на присъстващите. Но даже маджарски дипломати се оказаха сюрпризирани от този необикновен ход и първата им реакция беше, че не схващат какво тъкмо се случва.

Въпреки унгарската опозиция Украйна няма да остане без тези пари, тъй като в последна сметка те могат да стигнат до Киев по двустранни канали, само че без присъединяване на Будапеща. По мотив ветото на Орбан нидерландският министър председател Марк Рюте зааяви: " Имаме към момента известно време, Украйна няма да останебез пари в идващите седмици. Споразумяхме се с 26 страни. Унгария не съумя. Доста съм уверен, че можем да реализираме договорка при започване на идната година. Мислим си за края на януари ".

Виктор Орбан се самоизолира, откакто в опит да го убеди да промени мнението си в Будапеща го посети Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет, след това го одобри в Париж френският президент Еманюел Макрон, с него беседва и немският канцлер Олаф Шолц. Ден преди да се съберат за Съвета, продължаващ и през днешния ден в Брюксел, Европейската комисия размрази към 10 милиарда евро евросредства за Унгария с пояснение, че тя е направила нужните за това правосъдни промени. Според критиците на решението това е било опит " да бъде корумпиран " Орбан.

Унгарският министър председател е заявявал освен, че еврочленството на Украйна не дава отговор на ползите на страната му, само че и че в действителност не съществува такава страна, тъй като била напълно подвластна от помощта и въоръжението, идващи от Запада. Това е повтаряне едно към едно на тезите на Владимир Путин, който във вчерашните над 4 часа отговори на въпроси от руснаци сподели по този мотив, че " всичко им се дава гратис, само че безплатните неща могат да свършат в един миг ".

Европейски дипломати изясняват упоритостта на Будапеща с това, че Орбан желае да получи достъп освен до една трета, а до всичките милиарди евросредства, планувани за страната му и по Плана за възобновяване.

Той твърди, че решението за начало на договаряния с Украйна е " ирационално ", само че този развой в реалност ще отнеме години, може би и най-малко десетилетие. След утвърждението от 14 декември Европейски Съюз занапред ще би трябвало да се спогодят единомислещо по рамката за договаряния с Киев, където занапред има да покриват условия по господство на правото и демократичните стандарти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР