След повече от месец разговори на различни нива между българските

...
След повече от месец разговори на различни нива между българските
Коментари Харесай

Албания клекна, признава българското малцинство

След повече от месец диалози на разнообразни равнища сред българските управляващи и тези в Тирана, в това число и напън от страна на Брюксел и Страсбург, Албания най-сетне склони по въпроса с българското малцинство. В закона, който страната приготвя и в чийто план бяха включени редица малцинствени групи, само че не и тази на нашите сънародници, които наброяват над 10 000 в близо 2.9-милионна Албания, ще бъде включено и българската. Това оповестиха от фондация " Българска памет ".

Българското малцинство е включено в плана на Закона за малцинствата в Албания. В документа, който ще бъде гласуван на 19 октомври в албанския парламент, поименно са изброени девет малцинства, измежду които към този момент е и българското. Обединени към идеята, евродепутати от разнообразни страни и политически партии също написаха писмо до Народното събрание на Албания, в което приканиха да се спазят рекомендациите на Европейския парламент и българското малцинство да бъде прието.

В границите на настояща Албания от епохи живеят етнически българи, най-вече в регионите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Наша Гора. По неофициална информация те наброяват към 30 хиляди души и са съхранили своя майчин български език, обичаи и еднаквост.

За да се чуе гласът на българското радикално население в Албания, единствено за седмица локалните български организации, подкрепени от Фондация " Българска памет ", събраха и изпратиха подписка до албанския парламент и държавно управление с искане малцинството им да бъде записано паралелно с всички останали етнически малцинства в страната.

Само след седмица проектозаконът ще бъде гласуван от албанския парламент. Ако поправката бъде призната, това ще бъде исторически миг за България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР