След повече от два часа дебати бюджетната комисия реши от

...
След повече от два часа дебати бюджетната комисия реши от
Коментари Харесай

Бюджетната комисия реши: Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли, максималната - 3400 лв. от октомври

След повече от два часа диспути бюджетната комисия реши от 1 юли да се усили минималната пенсия с 10%, а добавката от 60 лева да бъде добавена към нея. Също по този начин от 1 октомври се усилва и таванът на оптималната пенсия до 3400 лева, като по този начин тя се изравнява с оптималния застрахователен приход.

От Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и ГЕРБ остро възразиха добавката от 60 лева да бъде прибавена към пенсиите

" Ако сложим тази добавка 60 лева в базата на пенсията, това значи, че тази константа, тази сума, която би трябвало непрекъснато да се получава, ще получават и тези, които имат принос от пенсионноосигурителната система и тези, които нямат подобен принос. Ето това е несправедливостта, която се задълбочава единствено ", разяснява Любомир Каримански- ръководител на бюджетната комисия, Има Такъв Народ.

" На процедура се одобри тази добавка да бъде безконечна, тъй като се одобри и текст, съгласно който всяка една пенсия отпусната след 1 юли 2022 автоматизирано ще получава тези 60 лв.. Така че сигурно това ще изкриви системата и рано или късно най-вероятно ще се наложи да се подвигат налози и осигуровки и това би трябвало ясно да се каже на хората ", разяснява Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Управляващите имат други причини.

" Според мен е позитивна вест, доколкото аз не знам дали ще има в бъдеще финансов министър, който ще каже - тези 60 лв. бяха коронавирус добавка, дано към този момент да отпаднат, примерно както се предлага от опозицията от 1 януари 2023. То пенсионерите ще се вдигнат на протест, в случай че се случи такова нещо ", счита Владислав Панев, " Демократична България ".

Опозицията разкритикува и повдигането на оптималната пенсия на 3400 лева

" Това значи,че нарастването на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст е с 26%, а увеличението на оптималния размер от 1 октомври - 3400 лева, е с близо 70% ", сподели Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Българска национална телевизия: Къде е казусът?

Хасан Адемов: Проблемът е, че неравнопоставеността, разслояването в обществото не престават.

" Таванът на оптималната пенсия не е по никакъв метод изчислен, нито логичен необорим и за мен е неприемливо таванът на оптималната пенсия да бъде идентичен с оптималния застрахователен приход в България. Това в никакъв случай не е било до до този миг. За първи път се случва - 3400 таван и 3400 лева оптимален застрахователен приход. Това даже в Европейски Съюз го няма ", разяснява Любомир Каримански.

" Не е добра политика оптималният застрахователен приход и оптималната пенсия да бъдат равни един на различен, тъй като пенсията постоянно е заместващ приход, няма по какъв начин да бъде на размера на първото. Както вярно означиха представителите на синдикатите, при подобен размер на пенсията оптималният застрахователен би трябвало да бъде най-малко 8000 лв. ", уточни и Деница Сачева.

От тройната коалиция не се съгласиха и с тези причини.

" Колкото до увеличението на оптималната пенсия до 2000 лв. - първо, от 1 юли и до 3400 - от 1 октомври, това е добре, доколкото основава тласък на в този момент работещите хора да се обезпечават на действителните си приходи, защото те очевидно ще могат да получават една много добра пенсия, в случай че го вършат това ", сподели Владислав Панев.

Управляващите показаха оптимизъм, че бюджетната актуализация ще бъде призната още идната седмица.

" Чуха се мнения, че надали не е работа на Народното събрание да работи, това беше на Движение за права и свободи Аз откровено имам вяра, че Народното събрание би трябвало да е тук, с цел да работи за хората ", счита Венко Сабрутев от Политическа партия.

А от опозицията пресметнаха, че препоръчаните от тройната коалиция промени ще костват идната година 3,7 милиарда лева на данъкоплатеца.

За вторник е планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъдат признати на второ четене бюджетите на Национален осигурителен институт и НЗОК.



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР