След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години,

...
След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години,
Коментари Харесай

Есента донесе 10% по-високи наеми в София

След последователното нарастване на цените на жилищата в последните години, жилищните наеми също потеглиха нагоре. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища. Това се изяснява с началото на академичната година, като желаните квартали са наоколо до университетите. Но София притегля от ден на ден хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това в допълнение усилва натиска върху пазара. На фона на повишаването на цените на жилищата в границите на 5 на 100, при наемите растежът на годишна база е към 10%.

Средните цени в най-търсените квартали стартират от 550 лева и стигат до над 800 лева за двустаен и от 700 лева до над 1200 лева за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това нормално са по-непопулярни квартали, разположени далеч от образователни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки. Такива трендове очерта пред в. " Сега " Йорданка Рангелова, управител " Наеми " от имотната агенция  " Адрес ".

Предвид сезона най-вече запитвания за наем на жилище има от студенти. Предпочитаните квартали са " Студентски град " и " Овча купел ". Интерес има и към централните елементи на града, както и към квартали по линията на метрото.

Наблюденията на брокерите сочат, че бъдещите наематели се интересуват отобзаведени парцели, в които могат да се настанят незабавно, стига обзавеждането да дава отговор на условията им - да е ново и поддържано. " Ако притежателите не желаят да влагат, решението да оставят парцелите си само на настилки е по-добро, защото по този начин наемателите могат да си изберат сами обзавеждането ", разяснява Рангелова. 

Бъдещите наематели отделят и огромно внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, по този начин и при отдаването чартърен огромно преимущество за наемодателя, който търси дълготрайни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната постройка. Добрата връзка с линии на градския превоз и метрото също е доста значима.

В София най-търсени и мечтани за наем са двустайните жилища. Това регистрират и от друга имотна организация - " Арко ". Квартали като " Младост " и тези с одобрени бизнес центрове, огромни бизнес здания, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи наоколо. По данни на организацията междинните цени в " Студентски град " са към 560 лева за двустаен и 740 лева за тристаен апартамент. Там обаче има много огромно разнообразие и могат да се  намерят както по-евтини, по този начин и много скъпи жилища чартърен. По данни на брокери,в " Студентски град " наемите могат да надминат и 900 лв.. В " Младост " даже е малко по-скъпо - за двустаен апартамент се желаят средно 680 лева, а за тристаен - 840 лева, като тук-там се стига до 1000 лева

В по-популярните квартали като центъра, " Лозенец ", " Витоша ", " Гео Милев ", " Манастирски ливади " наемите също надвишават 1000 лева за тристаен апартамент. В центъра да вземем за пример двустайните жилища са приблизително към 810 лева, а тристайните - 1200 лева

И от " Арко " регистрират повишаване на цените на наемите.  " В последните години се следи прогресивен пазар на парцелите за отдаване чартърен. Смятаме, че все още тази наклонност ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и постоянно има съществено оживление в този сегмент. Покачването при цените е в границите на към 10 -1 2% на годишна база " разяснява пред в. " Сега " Иван Козаров от имотната организация.

Справка в няколко уеб страницата за недвижими парцели и отдаване чартърен на жилища демонстрира, че мъчно може да се откри на ниска цена парцел чартърен в столицата. Все отново в някои квартали на София към момента има оферти за двустайни жилища за под 500 лева Това нормално са някои не толкоз известни квартали като " Люлин " и " Надежда ". Там цените за наем на малко жилище са към 430 - 480 лева, демонстрират данни на организацията. 

Макар да са във водеща позиция, притежателите, които отдават парцела си чартърен, са склонни да поправят цената по избор на наемателите си. По данни на " Адрес " близо половината от тях са склонни да създадат отстъпки в границите на 50 лева на месец. Според " Арко " най-често отстъпките могат да стигнат до 10-15% по отношение на първичната оферта. 

Прогнозите на организациите са за опазване на непоклатимост на сегашните цени на жилищните наеми, катозасега не се чака ново нарастване.

Поскъпването на жилищните наеми стартира преди няколко години дружно с възобновяване на пазара и повишаването на жилищата. Тенденцията се усеща най-вече в огромните градове, където към момента кипи и всеобщо ново строителство на жилищни здания. Още при започване на годината брокери регистрираха растеж в цените на наемите в столицата през 2018 година, който се доближаваше до 20%. Едно от обясненията тогава беше обвързвано със спекулациите, свързани с по-високите цени на жилищни парцели, които се отразяват в преценката на наемодателите. 

Все пак въпреки засиленото строителство на нови жилищни здания в столицата, към момента търсенето на качествени парцели под наем не е задоволено изцяло. Това регистрират от организацията за недвижими " Антре ", представена от  " Инвестор ". Случва се постоянно наемателят да прави компромис в някое отношение от първичното му предпочитание - локация, цена, качеството на обзавеждането и други, споделят брокери.

Любопитна тенденция е все по-честото търсене на жилища чартърен в платформи за онлайн продажби като OLX. По данни на уеб страницата търсенето на разгласи за жилища чартърен през 2018 година се е нараснало с 86%. От компанията регистрират 59% растеж на търсенето на жилища за продажба, 45% на къщи и вили и 38% за наем на магазини. Средната цена за наем на тристаен апартамент в София е 990 лева. според предлагането в платформата. Освен жилища там се оферират и гаражи, паркоместа и даже изби чартърен.

Платформите за споделени жилища като " Airbnb " набират все по-голяма скорост и у нас, най-вече в огромните градове. Причината е по-голямата облага спрямо обичайния наем. Те оферират услуги най-вече за туристи и посетители на града за еднократно настаняване. Някои брокери настояват, че точно тези платформи са един от факторите, който води до напредък на цените на наемите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР