След поредния скандал в парламента вчера около продажбата на ЧЕЗ

...
След поредния скандал в парламента вчера около продажбата на ЧЕЗ
Коментари Харесай

В очакване на отговор от ЧЕЗ - иска ли българската държава в сделката с Инерком и при какви условия


След следващия скандал в Народното събрание през вчерашния ден към продажбата на ЧЕЗ и възможен интерес на Българска социалистическа партия и ПЕС в нея, което публично беше отречено, през днешния ден пристрастеностите не престават да са нажежени, а опълчването на политически тези и визии за договорката и опцията за присъединяване на страната в нея се изостря.

Днес е решаващият ден, тъй като се чака ЧЕЗ Груп да каже склонна ли е да допусне българската страна до договорката. Предвижда се договарянията в Прага сред " Инерком " и ЧЕЗ за закупуване на българските активи на чешката компания да приключат през днешния ден. Те започнаха в сряда и се водят в чешката столица от притежателя на българската компания Гинка Върбакова. От ЧЕЗ Груп към този момент оповестиха за бТВ, че тя разполага с девет месеца, с цел да направи заплащането, в противоположен случай договорката е невалидна, а гаранцията от 5 млн. евро ще остане в ЧЕЗ.

От ЧЕЗ Груп към този момент дадоха да се разбере обаче, че откакто към този момент имат подписан контракт с „ Инерком”, най-удобният и легален вид за всички е след приключването на договорката българското държавно управление да се контракти с Гинка Върбакова.

Вече има подготвени сюжети какво би се случило, в случай че Върбакова не успее да обезпечи цялата сума в границите на деветмесечния период, заяви пратеникът на NOVA TV в Прага, позовавйки се на по информация от компанията.

В случай, че не внесе парите, ЧЕЗ остава единствен притежател на активите и се задейства процедура с два сюжета. В първия има вид, при който ЧЕЗ Груп стартира договаряния с втората класирана оферта. Става въпрос за индийската компания „ Индиън пауър”. Тя обаче ще би трябвало да стартира цялата процедура от начало. Във втория случай цялата процедура се приключва, обясниха от ЧЕЗ Груп.

Ситуацията се усложнява от записан в контракта ангажимент за новия притежател на активите на ЧЕЗ да окаже подпомагане на ЧЕЗ Груп в арбитражното дело против страната ни. Тогава има риск страната се окаже сътрудник с някой, който ще „ осигури” загуба на стотици милиони по въпросното дело, разяснява репортерът на bTV, наблягайки, че информацията за съществуването на такава уговорка е неофициална.

Ръководителят на „ Прозрачност без граници” в Чехия Давид Ондрачка разяснява пред пратеника на bTV в Прага, че процедура по продажбата на активите на ЧЕЗ в България през цялото време е била прекомерно затворена и непрозрачна, а оттова следват и свадите към договорката.

„ Има огромен риск ЧЕЗ да се трансформира в средство за пране на пари, което е недопустимо”, споделя Ондрачка и добавя, че съгласно него продажбата сега не трябва да се завърши.

Според Ондрачка договорка с „ Индиън пауър” не би било по-добър вид от договорката с Върбакова.

„ Ако скапват договорката с „ Инерком”, не трябва да се забъркват в сходен скандал с друга компания – индийската компания може да се окаже също проблем. Те би трябвало да намерят сътрудник с чиста конструкция без офшорно присъединяване, тъй че да знаем чий е капиталът”, декларира журналистът. Според него процедурата би трябвало да стартира от начало, само че този път да е напълно транспарантна.

На противоположното мнение Петр Поспихал – някогашен дипломат на Чехия у нас. „ ЧЕЗ е голяма компания, която не може да си разреши просто по този начин да рискува. Проверили са кандидатите”, счита той. Според него трите страни би трябвало да лимитират страстите си, без да търсят авангардни решения

„ Да продължи договорката, както е подписана и българското държавно управление да си откри метод да почисти опасенията. Но това зависи от вътрешните схеми в България”, обобщава той.

Според чешки медии разновидността българската страна да получи ръководството на активите на ЧЕЗ у нас минава през тип извънсъдебно съглашение и отчасти заплащане на обезещетние по арбитражното дело. За каква сума може да става въпрос не е ясно.

ЧЕЗ Груп води дело против страната ни за вреди, заради честите законови промени и държавна интервенция в областта на енергетиката.

У нас мненията за опцията страната да влезе в съдружничество с „ Инерком” са разнопосочни. Ето някои от мненията от последните дни:

„ Когато страната влезе, се основава усещане у хората, че нещата са по-сигурни, техните ползи няма да бъдат накърнени. Но дали това не е задачата? За да може някакви офшорки със съмнителни руско-грузински ползи действително да придобият стратегически обекти?”, разяснява енергийният специалист Мартин Димитров.

Според някогашния енергиен министър Трайчо Трайков един от главните проблеми е експертизата на „ Инерком”. „ Както се споделя във финансовия свят „ Каква своя кожа те поставят в играта?”. Ако всичко, което могат да изгубят, са активите на сегашните сдружения от групата на „ Инерком”, тогава това, което те евентуално могат да причинят като вреди е доста повече”, разяснява той.

Въпреки решение на съда на Европейския съюз, което слага под въпрос арбитражни каузи като това, което ЧЕЗ води против България, става известно, че то няма да важи за нас, счита юрист Михаил Екимджиев. „ Нормално е една европейска страна да има задоволително надеждни институции и регулатори – КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, които би трябвало да могат да вразумят всеки вложител, в това число в енергетиката, с предвидимо комерсиално държание. Друг е въпросът дали всеки вложител влиза в тази графа”, споделя юрист Екимджиев по bTV.

" Ситуацията е доста деликатна и бих призовал опозицията да приказваме с формалната информация, тъй като всичко отвън нея би било нечиста сделка, която може да донесе вреди за милиони”, разяснява в студиото на „ Здравей, България” на NOVA депутатът от ГЕРБ Тома Биков обстановката към договорката за ЧЕЗ.

„ Ние станахме очевидци на една политическа акция на Българска социалистическа партия. Помните какви неща се говореха при започване на тази акция – че не Гинка Върбакова, а Бойко Борисов купува ЧЕЗ. Сега виждам, че са много по-внимателни сътрудниците от Българска социалистическа партия. Помагаме им, тъй като другояче ще изпаднат”, добави Биков и разясни, че има ясна преписка сред българското и чешкото държавно управление по проблема.

" Ние желаеме в този проблем, в който нашите благоприятни условия са лимитирани, тъй като тази договорка сега може да се управлява от КЕВР, Комисията за финансов контрол и от тези регулаторни органи, които по закон би трябвало да ревизират договорката, ние към тях сме прибавили органи, които при други условия не биха се присъединили, като ДАНС и прокуратурата”, сподели още Тома Биков.

Той напомни, че контролният пакет на страната при приватизационната договорка на ЧЕЗ е продаден през 2004 година „ Онези 33%, които са продадени през 2011 година, не са надзорен пакет – те нямат право на глас и те служат за това, в случай че сдружението има загуби, да покрият загубите”, разясни Биков.

Крайна е позицията на някогашният енергиен министър Румен Овчаров, която той изрази по bTV. По неговите думи " договорката за ЧЕЗ е замислена като една загадка продажба на безусловно незнайни хора, зад които стоят избрани персони, със съдействието на българската страна. Според него това е договорка, която неизбежно включва сделки във връзка с арбитража.

„ Няма по какъв начин да се ангажира новият притежател, в случай че не се ангажира българската страна, а тя може да се ангажира, като авансово се контракти с ЧЕЗ за избрана сума. Очевидно сумата е към 300 милиона, като е стихотворец ангажимент част от нея да се върне към новия притежател. Затова и той с такава лекост дава тази висока цена, която е безусловно нереална”, акцентира Овчаров.

По думите му цената на ЧЕЗ е повишена 1,5 пъти. Няма по какъв начин страната да не взе участие в тази договорка, безапелационен е той.

„ Има явна сделка с присъединяване на българската държава”, уверен е Овчаров. „ КЕВР бяга от отговорност, в случай че има всички права по закон и по разпоредба да се намеси”, добави някогашният енергиен министър.

Според него от ЧЕЗ не са предложили на българското държавно управление да изкупи сдружението в България. „ По-скоро са предложили някакви съглашения във връзка с арбитража. ЧЕЗ се пробва да се измъкне от България по терлици в една доста комплицирана обстановка. От една страна, да продаде активите си на извънредно висока цена, въпреки това, в случай че успее да се споразумее по арбитража да прибере още една голяма купчина пари, а в случай че не успее, да си остави вратата отворена, само че към този момент получили огромната сума за активите в България”, счита Овчаров.

„ Влизането, и то по този лаишки метод, на страната в тази договорка на последния стадий с настояването за надзорен пакет от 34%, не знам на кого изобщо може да му пристигна на акъла. То дава пряк аргумент на ЧЕЗ да каже: Ето те по тази причина ни малтретираха до момента, тъй като желаят да ни вземат. Не знам Бойко Борисов и всички корифеи към него не се ли сещат, че те към този момент 100% са изгубили този арбитраж с тази глупава акция за придобиване на мажоритарен дял”, разяснява Румен Овчаров.

От Българска социалистическа партия са по-меки, изключително след вчерашния скандал, който забърка левицата дружно с водача на ПЕС в договорката за ЧЕЗ. „ Българска социалистическа партия не може да се ангажира с бизнес делата на който и да било. Право на Моника Станишева е да се отбрани, в случай че това не е истина. Това просто бе следващият опит на ГЕРБ да се опитат да избягат от този скандал, който се трансформира в международен”, разяснява в „ Здравей, България”на NOVA депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.

„ Българска социалистическа партия не може да се ангажира с бизнес делата на който и да било. Право на Моника Станишева е да се отбрани, в случай че това не е истина. Това просто бе следващият опит на ГЕРБ да се опитат да избягат от този скандал, който се трансформира в международен”, разяснява в „ Здравей, България” депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.

От партията на Корнелия Нинова обаче са безапелационни - " или страната влиза сама и става единствен притежател на ЧЕЗ, или не влиза в партньорство с госпожа Върбакова”, посочи Стойнев.

„ ГЕРБ плашат хората, че надали не приказваме за национализация. Българска социалистическа партия не споделя това. Държавата е напълно на пазарен принцип и като пазарен състезател се съревновава с частни субекти и предлага съответна цена. Това е модерната стопанска система, която ние предлагаме”, изясни депутатът от Българска социалистическа партия.

По думите му няма нищо неприятно в това страната да придобие обещано ЕРП, стига то да се ръководи на пазарен принцип с мениджърски екип, без партийни назначения. Според него се внушава, че страната е неприятен собственик, а това не е по този начин.

Инвестициите на ЧЕЗ в страни като България и Албания се считат за несполучливи в Чехия, където министър председателят Андрей Бабиш се пробва да потърси отговорност на държавната компания, заключи в предаването " Преди всички " на БНР чешкият публицист Петър Кубка, който е работил в България и неотдавна е посетил страната ни. Кубка посочи, че приключващите през днешния ден договаряния сред ЧЕЗ и българската компания " Инерком " не е на челните страници на вестниците, тъй като в Чехия сега има по-големи тематики, а проблемите към държавната компания са добре известни.

" Управители на ЧЕЗ са под следствие освен в България, само че също и в Албания. Чакаме да забележим по какъв начин ще завърши този проблем ", разяснява журналистът.

" Хората знаят, че ЧЕЗ имаше проблеми в България. Инвестициите там и в Албания бяха несполучливи. Премиерът се пробва да в профил от служба хора, които са виновни за тези несполучливи вложения, само че към този момент без резултат ", изясни Кубка.

И при нас има съмнения, че не всички вложения на ЧЕЗ – в Чехия и на открито, са безусловно чисти, сподели още чешкият публицист.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР