След поредица правни действия – вливания и заличавания през последните

...
След поредица правни действия – вливания и заличавания през последните
Коментари Харесай

Как Пеевски се сдоби с почти цяло село - архитектурен резерват

След поредност правни дейности – вливания и заличавания през последните две-три години, най-богатият и към този момент не чак толкоз млад съумял мъж Делян Пеевски е окрупнил и хигиенизирал бизнеса си. Той го е свел до една компания в България, в която публично е стопанин. Всички пътища на сдруженията, в които той е имал благосъстоятелност, водят към " Интръст " ЕООД.

 



 

Компанията е учредена през 2017-та, с предмет на активност " Инвестиционна и комерсиална активност, покупко-продажби с недвижими парцели, комерсиално посланичество и ходатайство, както и осъществяване на всевъзможни други покупко-продажби и/или действия, които не са неразрешени от българското законодателство ".

Пътят на компаниите и парцелите на Пеевски към " Интръст " наблюдава в Търговския и Имотния указател.

 



 

На база данните в тези регистри може да се направи констатацията, че Пеевски има съвсем цяло село, което е архитектурен резерват – Ковачевица , намиращо се в община Гърмен, област Благоевград.

В края на 2017-та година " Интръст " придобива 36 парцела в Ковачевица от НСН Инвестмънт и ги ипотекира в " Търговска банка Д " на турския предприемач Фуат Гювен против кредитна линия от 7 977 000 евро. Как Гювен и банката му бяха намесени в разногласия за политическа връзка на " ИТН " на Слави Трифонов с Движение за права и свободи -!

През септември 2020-та договорната ипотека в банката е към този момент заличена. Така Пеевски е горделив притежател на въпросните 36 парцела в селото с обща повърхност 8 315 квадрата, от които 10 здания.

 



 

Селото е малко, с едвам 64 души население. То е единственият архитектурен резерват в община Гърмен, включващ църквата " Св. Никола ", килийно и светско учебно заведение, 112 жилищни здания и 5 икономически постройки (хармани и плевни). 56 от тях са реставрирани, останалите са в друга степен на съхраненост. Запазило е своята самородност и възрожденски образ, обект на сериозен туристически интерес. Има характерна конструкция в три концентрични зони: жилищно ядро, пояс от селскостопански здания и зона с обработваемите площи.

 



 

(Село Ковачевица е китно, със съхранени от Възраждането спретнати къщи. Снимка: Уикипедия)

Другият атрактивен парцел, който е придобила компанията " Интръст ", е в Копривщица. От август предходната година компанията т.е. Пеевски е горделив притежател на Ломевата къща (механа) в центъра на Копривщица – монумент на културата, дружно с поземления парцел до нея.

 



 

(Механа " Ломева къща " в Копривщица. Снимка: lomeva.wordpress)

Формално Пеевски се е освободил от винарната " Старата маза – Първенец " - някогашната резиденция на Тодор Живков, която той закупи в края на 2017-та посредством обществена обмен против 3,5 млн. лева Тя се намира сред пловдивските села Първенец и Храбрино, на повърхност 14 декара и два комплекса – остаряла и нова част, които включват ракиджийник, ресторант, мазета, енотека, спортна зала, шест стаи и други

 



 

(Старата маза - Първенец. Снимка: вестник " Марица " )

Новият ѝ притежател от април 2019-та е " Ди Ар Си Инвест " – еднолична благосъстоятелност на благоевградчанина Емил Деведжиев. Според медийни изявления Деведжиев е непосредствен на Пеевски, защото управлява и други компании под контрола на ексдепутата от Движение за права и свободи, в този момент кандидат-депутат.

 



 

(Сред компаниите, които са се вляли в нея, е " ИПК Родина 2 ", ръководена в дейните ѝ години от майката на Пеевски - Ирена Кръстева)

Чрез " БЛ Ритейл " до края на предходната и в този момент посредством " Ем Де Инвест " Деведжиев е едноличен притежател на " Ди Ар Си Инвест ". Благоевградчанинът е и едноличен притежател на капитала на " Кингфишер Лимитид " (учредено в Аджман Свободна Зона, Дубай, ОАЕ) – собственик на капитала на " БЛ - Ритейл Риъл Естейт " ЕООД. Дружеството " Ди Ар Си Инвест " е придобило от " Интръст " редица парцели в София, включително и ресторант " Воденичарски механи " в кв. Драгалевци.

Въпреки формалното ѝ изчистване, империята на Пеевски продължава да е впечатляваща с размерите си. Извадката ѝ от Имотния указател е с величествен размер от 104 страници.

Макар съвсем всичките му досегашни компании да са заличени в Търговския указател, част от тях към момента имат парцели, само че като цяло пътят им е ориентиран към " Интръст ", видно от досегашните им прехвърляния.  

Цялото имуществено владеене на " НСН Инвестмънт ", в която преди този момент са се вляли 10 сдружения, свързани с Пеевски, е добито от " Интръст ". Тук влизат куп атрактивни търговски и жилищни парцели из цялата страна – София, Пазарджик, Пловдив, Благоевград, Велинград, Несебър.

 



 

 

Към " Интръст ", с изключение на " НСН Инвестмънт ", са прехвърлени още 4 други сдружения. За предходната година компанията има доходи на стойност 32 млн. лева, разноски от 22,9 млн. лева и облага на стойност 9 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР