След подписване на Споразумението социалните дирекции трябва да изготвят списъци

...
След подписване на Споразумението социалните дирекции трябва да изготвят списъци
Коментари Харесай

Ще има евтини дърва за социално слабите

След сключване на Споразумението обществените дирекции би трябвало да изготвят описи на хората, утвърдени за енергийно подкрепяне, с цел да могат те да се възползват от опцията за доставяне с по-евтини дърва

Споразумение, с което да се подсигурява предпочитаното доставяне с дърва на по-ниски цени за хората, получаващи енергийно подкрепяне, ще подпишат Министерствата на земеделието и на труда и обществената политика. Мярката е поради дефицита на дърва и високата им цена, изясни за  зам.-социалният министър Надя Клисурска:

" С оглед на тревожната информация, че сега има дефицит на дърва, влязохме в директни диалози с Министерството на земеделието с концепцията да предоставим описи на лицата, които са декларирали предпочитание за доставяне с дърва, с цел да може предпочитано тези обществено слаби лица, които ще употребяват тази целева помощ за отопление, да бъдат снабдени през горските стопанства на едни доста по-добри цени от тези, които сега търговците оферират на пазара ".

Междувременно обществените дирекции във Видинско регистрираха растеж на кандидатстващите за енергийно подкрепяне в района. Над 9 400 са подадените досега заявки, изясни шефът на регионалната дирекция " Социално подкрепяне " Венцислав Боянов.

" В област Видин ползата към подаване на заявления-декларация за този отоплителен сезон спрямо предходната година е по-голям. Това се дължи може би на новия корекционен коефициент, с който се понижава размерът на пенсиите, избрани след 1.07. 2008 година... Това въздейства върху приходите, по-конкретно на лицата в пенсионна възраст. По-голямата група от лицата, които получават тази помощ, е от пенсионери. След тях са хората с ТЕЛК решение и след тях се подреждат майките на деца с увреждания. Това са главно трите групи от хора, които попадат най-масово в отоплителния сезон, за разпределяне на целева помощ. До момента в област Видин има подадени 9411 заявления-декларации, като най-вече са подадени в община Видин - 3916. За съпоставяне с предишния отоплителен сезон, приказвам като цяло, приемът на заявките е завършил с 11 400. Приемът на заявление е до 31 октомври тази година. От общия брой подадени заявки е отпуснато на 7212 и е отказано на 1089. В развой на обработка са 1110. "

След сключване на Споразумението сред двете министерства, обществените дирекции имат ангажимент да изготвят описи на хората, утвърдени за енергийно подкрепяне, с цел да могат те навреме да се възползват от опцията за доставяне с по-евтини дърва, изясни още Венцислав Боянов.

В очакване на документа по места в българския Северозапад не престават да се готвят за отоплителния сезон съгласно опциите си. Бойчиновци е една от общините, в които се следи дефицит на дърва за огрев. Освен това цената е висока, изясни кметът Светлин Сретениев.

" Да, и тук има дефицит, само че има частни компании, които доставят хората. Това, което се изказа Корнелия Нинова, че ще има на склад и ще бъде задоволено популацията, май бяха единствено празни приказки, както постоянно се е случвало, само че хората се оправят. Намерили сме частни компании и и ги доставят, само че дървата към този момент са доста скъпи, карат ги на 120 лв.. "

Светлин Сретениев не е оптимист, че министерското съглашение ще обезпечи на най-бедните дърва на по-ниска цена.

" Дано се получи всичко това, само че вие знаете, че частни компании наемат от горските стопанства, играят на търг и наемат дървесината, не знам кой ще им повлияе. И аз тези неща - обществено министерство, доставяне на обществено бедните, ги чувам към този момент 15 години като кмет и в никакъв случай не се е случвало. Нека създадат схемата, дано да бъдат задоволени хората с дърва по тази скица, само че аз персонално нямам доверие. "

В очакване на мярката врачанската община Хайредин се старае да подкрепя популацията, като дава дървесина на нуждаещите се, изясни кметът Тодор Алексиев.

" Ние се опитваме, където чистим - дерета, около реки, рискови зони или изсъхнали дървета, да ги режем и да ги даваме на популацията. Горе-долу при нас не е доста ужасно, само че не мога да кажа не всеки един ситуацията какво е. Има и такива, които си харчат нелоялно помощите. Но въпреки всичко има разнообразни ориси. На този стадий съществени недоволства нямаме, само че чакам повече да има през септември, когато станат по-хладни дните, тогава идват множеството сигнали, още не сме наясно 100% с всичко. "

Въпреки че дървата нарастнаха фрапантно, те остават желани за отопление, изключително от жителите на дребните обитаеми места. За да се снабдят, страната им отпуска по 623,55 лв., което е с близо 20% повече от предходната година. В същото време Националната статистика регистрира нарастване на цената на дървата единствено за юли с повече от 9%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР