След пътуването ми до Средна Азия през 2015 г. този

...
След пътуването ми до Средна Азия през 2015 г. този
Коментари Харесай

С автомобил от Кипър до Баренцово море – спирка Крим

След пътуването ми до Средна Азия през 2015 година този път потеглих с автомобила си от юг на север. Пътешествието ми през 2016 година с автомобил от Кипър до Баренцово море продължи 83 дни. Пропътувах над 23 хиляди километра, като обиколих 17 страни. За пътуването през непризнатите Донецка и Луганска република към този момент описах на читателите на вестник „ Сега “, а в този текст ще отдам дължимото и на Крим.

Прекосих Керченския пролив с ферибот и защото слязох от него по здрач, избрах да преспивам в автомобила си край фериботния терминал. Сутринта потеглих на запад и първото нещо, което ме порази, беше извънредно разрушеният път. Многото дупки и неравности ми подсетиха, че до неотдавна това е било украинска територия. По моите наблюдения на екскурзиант украинските пътища са най-лошите в Европа. Този разрушен сектор беше към 60 км, след което кримските пътища станаха положителни.

Крим е полуостров в северната част на Черно море. Територията му е 27 хиляди кв. км, т.е. 4 пъти по-малка от България. Планините са на юг и заемат 1/5 от площта. Планинските скатове се спускат към южното крайбрежие и са причина за климат, непосредствен до субтропичния. Именно това е направило тази част от полуострова едно от обичаните места за отмора на съветската аристокрация още през XIX век.

Населението на Крим е 2.3 милиона, като 65% от живеещите на полуострова са руснаци, 15% са украинци, 13% са татари. Десетки са другите националности, в това число 2 хиляди българи. Историята на Кримската рецесия е дълга, като на извършения през март 2014 година референдум популацията всеобщо гласоподава за обособяване от Украйна и за присъединение към Русия. Бих обобщил мнението на руснаците с думите на една жена, която метеше тротоара пред къщата си: „ Ние сме щастливи, че се върнахме при Майка Русия! “.

Събеседниците ми украинци одобряваха присъединението към Русия с примирие като нещо към този момент станало. Никой не сподели (или не посмя да каже), че е срещу отделянето от Украйна. А пък един духовник украинец ми отговори: „ Всичко е в Божите ръце! “. 

Когато питах татарите за отношението им към присъединението на Крим към Русия, съвсем всички ме гледаха с съмнение. Никой от тях не се осмели да отговори непосредствено на въпроса ми. Само една жена сподели, че в този момент живеят по-добре. Останах с усещането, че и множеството татари към този момент са се примирили с ситуацията.

За всички обаче мога да кажа, че са очаквали виталният им стандарт да се увеличи бързо до нивото в Русия. Оттам идва и разочарованието. Относно разногласието за Крим считам, че най-точно и малко определение дават юристите. Де юре Крим е украински. Де факто Крим е съветски.

Над 6 милиона туристи годишно посещават полуострова. Въпреки че бях там през първата половина на юни (извън дейния сезон),

 

туристите започваха да пълнят курортите

 

На дребна територия има доста за гледане – дворци, замъци, археология.

Бахчисарай е една от туристическите перли. Името му на кримско-татарски език (сроден на турския) значи „ Градина- замък “. От „ бахча “ (градина) и „ сарай “ (дворец). Разположен надалеч от крайбрежието, градът е заобиколен от планински хребети и долини. Той е бил столица на Кримското ханство от 1532 година до 1783 година, а през днешния ден е прочут измежду туристите с Ханския замък от XVI век, вградения в отвесна канара Успенски манастир и пещерния град с цитадела Чифут кале.

Ханският замък в Бахчисарай е някогашна резиденция на кримските ханове. Дворцовият комплекс от XVI век се простира на огромна повърхност и включва здания с друго предопределение, градини, фонтани и чешми, джамия, ханско гробище. Главната архитектурна концепция е да се отразят мюсюлманските показа за Райските градини на земята. В множеството здания на дворцовия комплекс (харем, библиотека, джамия и други) интериорът беше възобновен в истинския му тип.

Най-красив е Златният шадраван, направен от бял мрамор. Много по-популярен обаче е разположеният в съседство Фонтан на сълзите с помощта на

 

поемата на Пушкин „ Бахчисарайски шадраван “

 

Именно той пръв поставя две рози на фонтана: алена, която е знак на любовта, и жълта, която е знак на тъгата. Такива две рози стоят непрестанно на същото място: имаше ги при визитата ми през 1993 година, имаше ги и в този момент.

Успенският пещерен манастир е ситуиран в планината над Бахчисарай. Той е вдълбан във отвесната канара на долината Мариам-Дере. Основан е от византийски монаси през VIII век. И в този момент е настоящ православен манастир. Освен огромна скална църква с впечатляващ интериор в скалите са вкопани килии за монасите и други манастирски пространства.

Много впечатляваща панорама е и Чифут кале, ситуирано на плато на 200 м над близките долини. Представлява цялост от пещерни жилища, крепостни укрепления и здания. Счита се, че първите жилища в скалите са издълбани през VI век от приели християнството сармати. През XIV век на това място се заселват караими. Това са тюркски нации, чиято вяра се основава на юдаизма. Поради тази причина някои неправилно са ги считали за евреи. Оттук произлиза и името на местността Еврейската цитадела. Чифут кале става първата столица на формираното през 1441 година Кримско ханство. След преместването на ханската резиденция в Бахчисарай през 1532 година в Чифут кале остават да живеят до XIX век единствено караими.

Евпатория се смята за център на религиозната общественост на караимите. Градът е учреден от гръцки колонисти

 

пет века преди началото на новата епоха

 

През  VII-X век е владян от хазарите. Сегашното му име е обещано след завладяването на Крим от Руската империя и от гръцки може да се преведе като „ Благородна “. В остарелия исторически град се преплитат голям брой култури и неслучайно го назовават „ Малкия Ерусалим “. Там могат да се видят християнски черкви, мюсюлмански джамии, еврейски синагоги, караимски кенаси – молитвени храмове. Градът притегля туристи и с дълги пясъчни плажове, минерални извори и лечебна тиня.

Някои съпоставят Ялта с Ница. И двата града си наподобяват по своя аристократизъм, успокоение, мек климат, каменисти морски плажове, туристически забележителности. Все отново Ялта отстъпва много на Ница по стандарта си. Разположен в южния завършек на Кримския полуостров, градът е упоменат за първи път от арабски странник през XII век. Става курортен град през XIX век. През 1959 година тролейбусна линия свързва столицата Симферопол с Ялта. Този

 

съвсем 100-километров тролейбусен маршрут

 

е най-дългият в света и минава през основните черноморски курорти.

Населението на Ялта е 80 хиляди, само че през лятото нараства няколкократно. Туристите са привлечени от влажния субтропичен климат, топлото море и прохладата на близките планини. Пренощувах в автомобила на паркинг до градския пазар на Ялта. Сутринта продължих разглеждането, започвайки с нанагорнище на един от хълмовете с въжен превоз.

В непосредственост до Ялта е водопадът Учан-Су - най-високият на Кримския полуостров. Водата пада от височина 98 м и продължава да тече като река със същото име. Названието на водопада значи „ Летяща вода “. Тъй като се бях настроил да видя нещо много по-величествено, останах отчаян от дребното количество вода.

Недалеч от Ялта е Ливадийският замък - някогашна резиденция на съветското императорско семейство. На процедура това е огромен дворцов комплекс с няколко здания, спускащ се по ската към морето парк, църква с камбанария, статуи. В първата половина на XIX век тук е било имението на граф Потоцки. През 1861 година става лятна резиденция на Александър ІІ. След революцията от 1917 година дворецът е национализиран и през 1925 година става санаториум за селскостопанските труженици. По-късно е преобразуван в климатичен лековит център. През февруари 1945 година в двореца се организира Ялтенската конференция на трите съюзни страни от Антихитлеристката коалиция - Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия.

 

400-хилядният Севастопол е

 

ситуиран на югозападното кримско крайбрежие. Той се употребява със специфичен статут, тъй като в него се намира основната база на Черноморския флот на Русия. Основан е през 1783 година, незабавно след присъединението на Крим към Руската империя. Името му има гръцки генезис и е формирано от думите „ севаст “ (свещен, уважаем владетел) и „ полис “ (град). Историческият център е ситуиран край Севастополския залив.

Градът е играл основна роля по време на Кримската война (1853-1856 г.). Защитата му продължава съвсем една година и френският публицист Виктор Юго съпоставя обсадата на Севастопол с обсадата на Троя. Разрушенията от военните дейности са толкоз доста, че посетилият го едно десетилетие по-късно Марк Твен споделя, че Помпей е по-добре непокътнат от Севастопол. След загубата на Кримската война на Русия е неразрешено да има боен флот в Черно море и градът губи смисъла си на военноморска база за няколко десетилетия. Почти девет месеца продължава защитата на Севастопол и по време на Втората международна война.

Историческите и културните обекти се оказаха толкоз доста, че за разглеждането на главните от тях ми бяха нужни ден и половина. Започнах с панорамата „ Отбраната на Севастопол “. Тя е открита през 1905 година по случай 50-годишнината от отбраната на града през Кримската война. Изграждането на отбранителните уреди в Севастопол е било поверено на изтъкнатия боен инженер ген. Тотлебен. Да, същият, който провежда инженерно обсадата на Плевен през 1877 година

Дълго време отделих на експонатите в Художествения музей – над 8000 творби на изкуството. Отбих се и до плажа, който се оказа много по-различен от нормалните градски плажове - беше бетониран и в морето се слизаше по стоманени стълби, както в басейн.

На полуостров в покрайнините на Севастопол е ситуирана друга забележителност. Херсонес Таврически е крайбрежен град, учреден от античните гърци. В продължение на две хилядолетия е най-големият политически, стопански и културен център на Северното Черноморие. Този древен град е включен в описите на Световното завещание на ЮНЕСКО. През IX век, отивайки към земите на хазарите, тук се отбиват братята Кирил и Методий. Край морето стои голяма камбана, която в мъгливо време е била удряна, с цел да предизвестява моряците за скалистия бряг. След Кримската война камбаната е изнесена във Франция като трофей и е върната назад през 1913 година в символ на помиряване.

В Крим има още доста обекти, които заслужават да се видят. За обиколката на главните забележителности ми бяха нужни 9 дни, много повече от в началото плануваното време за там. Иначе по пътищата на полуострова не пропътувах доста километри – малко над 1000, тъй като главните забележителности са близо едни до други в южната част на полуострова. Похарчих 420 лв. в български пари, включително 101 лв. за ферибота в двете направления. Останаха много региони, които не можах да прегледам, само че времето ме притискаше. Нали трябваше да стигна и до Далечния север. Качих се на ферибота без очакване и инспекции и поех натам.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР