След първия учебен ден София сякаш започва нов живот -

...
След първия учебен ден София сякаш започва нов живот -
Коментари Харесай

Пътниците в метрото продължават да намаляват и през тази година

След първия образователен ден София като че ли стартира нов живот - трафикът и тапите се завръщат, паркоместата стават все по-малко, а нервите - от ден на ден. За да избегнат задръстването, огромна част от софиянци пътуват с метрото. Ако съпоставим обаче броя на хората, пътували тази година с метро сред 15 и 26 септември, и тези, които са пътували в същия интервал през предишните две години, ще видим, че има наклонност те да са все по-малко.

Така да вземем за пример за този интервал през 2019 година (преди пандемията) общо пасажерите са били 3.05 милиона, през 2020 година - 2.47 милиона, а през 2021 година общият им брой пада със 79 хиляди и включва третия метродиаметър. Това излиза наяве от данни, предоставени на " Капитал " от " Метрополитен ".
Все по-малко хора употребяват градски превоз
Логичното пояснение зад наклонността за понижаване на пасажерите в метрото е пандемията от ковид - въпреки и през тези интервали да е нямало затваряния, хората заобикалят да употребяват градския превоз поради огромните опасности. Което води до повече авто трафик и тапи към учебните заведения. Тълкуването на данните за толкоз къс интервал въпреки всичко е и условно, защото постоянно играят и фактори, които може да изкривят статистиката.

Като цяло градският превоз не е целесъобразен по време на пандемия, а неналичието на по-чести автобуси или влакове и затова на нужната отдалеченост е още една причина хората да не употребяват градски превоз. Това удостоверява и на приложението за пътувания Moovit от 2020 година, правено в 104 града и 28 страни по света. Според него близо една трета от хората в разнообразни градове са спрели да употребяват публичен превоз поради ковид. Основна причина са променените привички на хората, локдауните и отдалечената работа.

Така да вземем за пример в Солун 34.3% от хората споделят, че през 2020 година не са употребявали градски превоз, а 45% са показали, че се качват на обществените автобуси по-рядко, написа в публикация на Световния стопански конгрес.
Колко време чакаме метрото
Миналата седмица стана ясно, че Столичната община е нараснала интервалите на придвижване на общо 20% от наземните линии на градския превоз с аргумента, че в тях не се качват пасажери. Решението е било взето на база данни от новата билет система, която с камери брои какъв брой пасажери се качват в транспортните средства. Това естествено провокира неодобрение у хората, които схванаха за измененията по сложния метод - до момента в който чакат на спирката, или от обществените мрежи. Още повече че градският превоз в София не е изключително комфортен и обвързван и не се асоциира като опция на колата.

Разписанията на влаковете на метрото обаче не са променяни от 2019 година, споделят от " Метрополитен ". От 15 септември към този момент са в действие " зимните написания " на влаковете, като в делничните дни в час пик се чака по 3 минути за трен за станциите от първи метродиаметър. Иначе нормално се чака по 6 или даже 9 минути за трен в останалите часове.
Най-много се чака на станциите от втория метродиаметър
Влаковете по станциите от втория метродиаметър ( " Лозенец " - " Обеля " ) се чакат най-вече, излиза наяве от информация на " Метрополитен ". В час пик трен идва на всеки 6 минути, а през останалото време приблизително на всеки 9 минути съгласно оповестените написания в уеб страницата на Центъра за градска подвижност.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Градове 2 Вечерни вести 3 Коментари и разбори 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Вечерни вести
През празничните дни по всички станции се чака по 6 минути за трен в час пик и по 9-12 минути в останалите часови зони, споделят от столичното метро. Прави усещане и това, че влаковете на станциите от новия, трети, метродиаметър идват относително бързо в пиковите часове - те са на всеки 4 минути и половина.

След първия образователен ден София като че ли стартира нов живот - трафикът и тапите се завръщат, паркоместата стават все по-малко, а нервите - от ден на ден. За да избегнат задръстването, огромна част от софиянци пътуват с метрото. Ако съпоставим обаче броя на хората, пътували тази година с метро сред 15 и 26 септември, и тези, които са пътували в същия интервал през предишните две години, ще видим, че има наклонност те да са все по-малко.Така да вземем за пример за този интервал през 2019 година (преди пандемията) общо пасажерите са били 3.05 милиона, през 2020 година - 2.47 милиона, а през 2021 година общият им брой пада със 79 хиляди и включва третия метродиаметър. Това излиза наяве от данни, предоставени на " Капитал " от " Метрополитен ".
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР