След освобождението на Мариупол, друга голяма групировка от въоръжените сили

...
След освобождението на Мариупол, друга голяма групировка от въоръжените сили
Коментари Харесай

Защо Зеленски не извежда войските от Донбаския котел

След освобождението на Мариупол, друга огромна формация от въоръжените сили на Украйна съвсем обезпечено рискува да попадне в казан. Парадоксално, Киев освен не подрежда на тези сили да се изтеглят, само че даже ги укрепва още повече. За какво става дума и по какъв начин може да се изясни ирационалното държание на украинското военно управление?

Почти всички източници, в това число някои западни разследващи и аналитични организации, считат, че обкръжението на най-голямата украинска формация в Донбас е неизбежно. Завършена е освен първата фаза на съветската специфична интервенция в Украйна, само че и нейната оперативна пауза. Започва изтеглянето на част от украинските елементи от обкръжената Северодонецка агломерация.

Конфигурацията на фронта и единствено географията на района демонстрират, че обкръжаването и гибелта на 80% от националните батальони и въоръжените сили на Украйна са неизбежни. Независимо от това, Киев отхвърля да изтегли своите елементи към рационални линии на защита и ирационално продължава да се придържа към остарялата линия. Защо?

Но даже такива намерено антируски организации като “Блумбърг” настояват, че втората фаза на съветската специфична интервенция в Украйна би трябвало да бъде по-успешна от първата. Въпросът тук е чисто образен резултат: първата фаза беше значително подготвителна, до момента в който втората заплашва да се трансформира в проваляне на украинската войска и националните батальони. Тоест да даде резултата, който може да се пипне с ръце, в това число и западната общественост.

Сега, изключително след освобождението на Мариупол и по време на оперативната пауза, съвсем всички щурмови подразделения както на въоръжените сили на РФ, по този начин и на националната милиция на ДНР се трансферират в посока Донецк. Така да вземем за пример през последните 24 часа именитият батальон “Сомалия” с цялата бронирана техника беше изтеглен от Мариупол. Той отива първо в Донецк, а по-късно и в други сектори на фронта. След заповедта на президента Владимир Путин за анулация на нападението против “Азовстал”, в Мариупол ще останат единствено „ блокиращи отряди “ и този фронт може да се смята за затворен.

Парадоксът на обстановката е, че очевидността на интервенцията за обграждане на най-голямата формация на въоръжените сили на Украйна и националните батальони в сектора на фронта в Донбас беше ясна през цялото време на специфичната интервенция. Разбираме, че в началото Киев се е подготвял за нахлуване, а не за защита. Оттук и такава настройка на фронта и такова засищане с жива мощ и техника на дребен сектор.

Около 40 хиляди души от въоръжените сили на Украйна и национални батальони са съсредоточени в сектора от Курахово до Авдеевка и още 20 хиляди или даже повече на север - в региона на агломерацията Славянск-Краматорск. В същото време с голямо количество оръдия артилерия, РСЗО и бронирана техника.

Поведението на съветската формация със съдружниците е явно: безусловно пред очите ни се основават предпоставките за пробив на фронта на север и юг по сближаващи се направления. Отбранителната система на Украйна се основава на опитите да се задържи безусловно на всеки метър земя, изключително в тесни сектори от фронта, както и на решението да се сътвори група от пробиви на вероятно обграждане, формирана от новоназначени елементи, изтеглени от Киев. Приблизително четири бригади с неясно наличие.

Опитът за овакантяване на обкръжената група в градската агломерация Северодонецк през последните няколко дни също наподобява чудноват, защото не е ясно къде въобще могат да отидат. Единственият вид е към Славянск, което просто ще ускори локалната формация, която рано или късно също ще бъде обкръжена.

Това държание на Киев в този момент е сравнимо с дейностите на Хитлер при Сталинград. Ясно е, че голяма формация ще бъде обкръжена, оставена без късмет за оцеляване, само че ѝ се дава заповед да задържи фронта до последно, а паралелно с това се приготвя и отряд за освобождение. Изглежда безразсъдно, само че тук въпреки всичко би трябвало да има някаква вътрешна логичност.

Очевидно Киев в действителност живее в свят на някакви илюзии. Първо, украинското управление към момента резервира вяра за всеобщи доставки на западни оръжия. Няколко конвоя, които сполучливо минаха западната граница чак до Днепропетровск, укрепиха тази заблуда. И към този момент няма значение, че товарът, разтоварен от конвоите, е проследен и по-късно погубен. Самият акт на опит за даване на Киев с спомагателни оръжия мощно поддържа това, което Зеленски и компания смятат за военен дух.

Вторият значим миг: особената визия за този доста украински военен дух. В Киев считат, че идеологическата подготовка в този момент както в националните батальони, по този начин и във ВСУ е такава, че ще се бият за всеки метър, в случай че им бъде вярно обяснено, че скоро ще пристигна помощ. Такъв беше казусът в Мариупол, където и на морската пехота, и на националните батальони беше говорено до последния миг, че помощта ще пристигна всеки миг и те ще бъдат освободени. Едва когато обстановката стана явно друга, стартира всеобщата капитулация. Северодонецката формация стартира да напуща градската агломерация към Славянск единствено тъй като там се образува нова отбранителна линия.

И най-после, за какво всичко това е значимо за Киев в стратегически смисъл. Или самият Зеленски е мислил, или някой го е въодушевил (второто е по-вероятно), че ВСУ и националните батальони би трябвало да устоят доникъде на лятото. До юли сякаш ще има някаква огромна геополитическа смяна в света. Твърди се, че тя ще докара до успеха на Украйна. Е, или до еднакъв резултат, което за Киев е равно на победа. И с цел да се издържи най-малко до този миг, би трябвало да се придържат към всеки укрепен метър. Оттук и безсмислената защита на Мариупол и изоставянето на огромната военна формация на позиции, рискови за обграждане, само че добре укрепени в Донбас.

Цялата тази логичност не е военна, а политическа. Ето по какъв начин се жертват хиляди бойци за илюзорно далечни цели. В същото време се организира пропагандна акция, по време на която причинно-следствените връзки към този момент са изгубени и никой вУкрайна към този момент не се стреми даже към официална достоверност. Основното нещо е да издържи до юли. На място на вниманието на украинските военнослужещи се привеждат всевъзможни измислици за неизбежна победа и други сходни. Поддържа безсмислената опозиция.

От своя страна съветските войски със съдружници работят извънредно по проект, което външно се възприема като бавност, макар че на процедура това цели опазване на персоналния състав и даже опит просто да се заобиколи съперникът в голата степ (в южния бранш на фронта). Оттук и нежеланието за продължение на настъпленията във второстепенните региони. Въпреки че мнозина биха желали бързо придвижване през Николаев до Одеса.

Въпреки това посоката на придвижване е ясна. Групировката в Донбас от въоръжените сили на Украйна и националните батальони ще бъдат обкръжени, макар опитите на Киев да резервира тази настройка на фронта за дълго време, даже с цената на гибелта или плена на няколко хиляди бойци.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР