След осем години на преговори 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район

...
След осем години на преговори 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район
Коментари Харесай

Страни от Азия и Тихия океан подписаха най-голямото в света търговско споразумение за свободна търговия

След осем години на договаряния 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион подписаха на виртуална среща в Ханой огромно съглашение за международна търговия - най-голямото в света като БВП на страните, участващи в него, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки международните информационни организации.

В края на тридневната срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) новината за подписването на значимото съглашение заяви виетнамският министър председател Нгуен Суан Фук. Регионалното всеобхватно икономическо съглашение (РВИП/RCEP) планува основаването на гигантска зона за свободна търговия сред десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от съглашението създават 30 % от международния Брутният вътрешен продукт, а популацията им възлиза на 2,2 милиарда души.

Идеята за пакта е от 2012 година и е считана за китайския отговор на сходна американска самодейност, която след това отпадна. Индия също се очакваше да се причисли към него, само че се отхвърли, опасявайки се, че пазарът й ще бъде залят от евтини китайски артикули.

"От началото на 2020 година коронавирусната пандемия обхвана повече от 200 страни и територии, създавайки провокации в социално-икономическата и политическата сфера и намалявайки подвижността на търговията и капиталовите потоци в света ", сподели през днешния ден виетнамският министър председател и добави, че от началото на годината се поставят и старания проблемите да се вземат решение посредством договаряния.
Когато проработи, съглашението ще понижи митата, ще сътвори общи търговски правила и ще улесни веригите за доставки. То ще обгръща търговия, услуги, вложения, електронна търговия, телекомуникации и авторски права.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР