След организиран и проведен конкурс за органи за управление и

...
След организиран и проведен конкурс за органи за управление и
Коментари Харесай

Държавната консолидационна компания с ново ръководство

След проведен и извършен конкурс за органи за ръководство и надзор, в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за неговото използване, бе определен нов експертен управнически екип в Държавната консолидационна компания (ДКК). Новият Съвет на шефовете на ДКК е публично вписан в Търговския указател от през днешния ден и в него влизат: Константин Стойчев – изпълнителен шеф, и членове – Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев.

Припомняме, че предходното управление на ДКК бе назначено краткотрайно от министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов през август 2023 година с явен небосвод и цели на работа от 6 месеца, през които трябваше да бъде проведен транспарантен конкурс, тъй че в ДКК да влязат хора с експертиза, както и да бъде реализирана оптимизация на разноски и по-ефективно ръководство на обществените предприятия.

Тогава бяха установени и редица нарушавания – компанията е била в систематично несъблюдение на Закона за обществените предприятия, измежду които изчезнали финансови доклади за 2021 и за 2022 година, а огромна част от сдруженията към ДКК нямаха утвърдени бизнес стратегии. За осъществяване на капацитета, който имат тези предприятия, през миналите месеци бяха обновени и основани нови бизнес стратегии с ясни цели, механизми за надзор и цели.

След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в сдруженията също бе понижен. С решение на министър Богданов от 1 октомври 2023 година, съгласно плануванаъа в закона опция (чл. 56 алинея 13 от ППЗПП) бяха понижени и възнагражденията на членовете на органите за ръководство и надзор на обществените предприятия, чиито принципал е Министерството на стопанската система и промишлеността. Значително бяха лимитирани и представителните разноски – до 5 хиляди лв. годишно, като опция за използването им имат единствено изпълнителните шефове, а не членовете на бордовете, както беше в минали години.

„ Продължаваме да работим за ефикасното ръководство, транспарантното разходване на средства и бъдещото развиване на държавните предприятия към ДКК “, разяснява министър Богданов.

В началото на тази година министърът на стопанската система разгласи, че следва и преструктуриране на ДКК, което ще премине през изчерпателен разбор и ще бъде разисквано в необятен кръг. По неговите думи се създава цялостна стратегия за превръщане, която ще бъде показана и дискутирана с специалисти, с представителите на разнообразни парламентарни групи и в границите на икономическата комисия в Народното събрание. Според министър Богданов значимото е този развой да премине в отворен разговор и да се подсигуряват работните места на заетите в сдруженията 5500 души.

„ Следващите ни стъпки са свързани с бъдещето на тези предприятия “, акцентира Богданов. По неговите думи с връщането на цялата сума по заема се икономисват обилни средства, които са разходвани досега и които ще бъдат вложени в устойчивото развиване на предприятията отсега нататък.

Г-н Константин Стойчев е магистър по „ Бизнес администрация “ със компетентност „ Стратегически мениджмънт и управническо консултиране в Масачузетски Технологичен Институт в Съединени американски щати и магистър по Международни стопански връзки в Университет за национално и международно стопанство. Има дълготраен опит в областта на финансите, бизнес тактиките и анализите, и управническото консултиране. Той е консултант по обучение към Масачузетския Технологичен институт и член на УС на Българската асоциация на магистратите по бизнес администрация.

Г-жа Теодора Стоянова е магистър по „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Тя има над 25 години потвърден опит в региона на капиталовите режими, комерсиалното законодателство, плановото финансиране, смесените сдружения и законодателството в региона на непознатите вложения. Работила в съдействие с интернационалните компании и институции, измежду които Световната банка, Европейска банка за възстановяване и развитие И Европейска инвестиционна банка. Била е съветник и юридически консултант на едни от най-големите непознати вложители в България. Г-жа Стоянова е взела участие в създаването на редица законови и нормативни актове в региона на регулативната, законово-финансова инфраструктура и подобряването на климата за непознати вложения у нас.

Г-жа Елена Болтаджиева е приключила Университет за национално и международно стопанство, където придобива квалификационна степен „ Магистър “ в компетентност „ Право “. Тя има знания в региона на нормативните актове в българското законодателство и има над 20-годишен управителен опит в ръководството на административни процеси в редица държавни институции. През годините госпожа Елена Болтаджиева е заемала управителни позиции в институции като Сметна палата, Държавна комисия по стоковите тържища и борсите, Министерство на правораздаването, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Главен секретар в Министерството на нововъведенията и растежа.

Г-жа Десислава Чалъмова е машинен инженер по сложна машинизация в строителството от Технически университет София и магистър-инженер по околна среда и стабилно развиване от Химико-технологичния и металургичен университет в София. Тя има следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. Инж. Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и вложения, в промишленост, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и задгранични индустриални оператори и вложители.

Г-н Асен Ненчев е бакалавър по „ Икономика и бизнес с източноевропейски науки “ в Лондонски академични лицей и магистър по „ Мениджмънт “ в Имперски лицей Лондон. Има дълготраен опит в региона на финансите и финансовите интервенции и разбори, одитирането на огромни компании и стратегическото обмисляне. Като изпълнителен шеф на София Тех Парк, той е отговарял за ръководството и развиването на парка с научно-изследователска и развойна активност. През годините господин Ненчев е заемал управителни позиции в структури от частния и от обществения бранш.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР