След новината за евентуално включване на ядреното гориво от Русия

...
След новината за евентуално включване на ядреното гориво от Русия
Коментари Харесай

Председателят на АЯР предупреди, че прекъсване на връзките с Русия ще е катастрофално за ядрената ни енергетика

След новината за вероятно включване на нуклеарното гориво от Русия в идващия пакет от наказания на Евросъюза, ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски съобщи, че спиране на връзките с Русия в областта на нуклеарната енергетика ще бъде пагубно за страната ни.

Бачийски прикани да се подхожда с внимание към тези апели. Нещо, което по-рано през днешния ден подсети и президента Румен Радев, който съобщи, че страната ни ще наложи несъгласие, в случай че Европа вземе решение за такива наказания.

България, сходно на други страни, се нуждае от поддръжката на съветската страната в областта на нуклеарната енергетика, по тази причина би трябвало да се подхожда деликатно при налагането на европейски наказания в тази област.

" Първо - ръководството на отработеното гориво. Второ - желанията на централата да продължава своята работа още 30 години ", съобщи Цанко Бачийски.

Издаване на лиценз за ново свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " ще се случи, откакто лицензантът показа нужната аргументация, изясни Бачийски.

" Притесненията, че " Уестингхаус " може да показа каквото и да е и ние да го приемем са безпочвени ", сподели Цанко Бачийски.

Възможно е горивото за 6-и блок, което ще се доставя от " Фраматом ", по лиценз на съветската атомна компания " Твел " да бъде лицензирано по облекчена процедура, в случай че се потвърди, че няма изменение в горивото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР