След нова ескалация на напрежението на фронта на търговските войни

...
След нова ескалация на напрежението на фронта на търговските войни
Коментари Харесай

Борсов коментар: Тръмп бърка в джоба на американците с...

След нова ескалация на напрежението на фронта на комерсиалните войни сред Съединени американски щати и Китай в средата на август, последната седмица изглеждаше като доста по-спокойна и даже монотонна. Лидерите на страните от Г-7 бяха завършили срещата си във Франция, а водачите на централните банки закриха годишния симпозиум в Джаксън Хол, след което фондовите пазари се успокоиха и даже направиха забележителен растеж в последните дни на месеца. Анализаторите си задаваха въпроса дали това не е просто мъртвило пред стихия или в действителност вървим към разрешаване на най-важните спорове в света сега - комерсиалните войни и Брекзит.

След нова къса замяна на повишение на митата върху някои артикули сред Съединени американски щати и Китай в четвъртък (29.08.)

китайците оповестиха, че няма да отвръщат на удара

и ще създадат каквото е по силите им през септември договарянията да бъдат възобновени. Това подейства доста добре на пазарите и акциите означиха растеж. Тръмп трябваше да отговори на някои неприятни въпроси, откакто бе заловен да лъже няколко пъти. Конкретният случай, който възмути елитите, бе когато президентът излъга, че е провел диалози с Китай на доста високо равнище. От Китай побързаха да отговорят, че не са наясно с кого тъкмо е водил диалози Тръмп, тъй като несъмнено не са били те. За мен това си е чиста неистина в опит да поддържа финансовите пазари в миг на възходяща неустановеност. Важно е да споменем, че в Щатите фондовите пазари са доста по-важни за елементарния човек по отношение на където и да е другаде по света.

Докато у нас спадът на SOFIX не визира изключително необятния кръг жители, а единствено дребна част от популацията, които имат вложения на борсата, статистическите проучвания сочат, че

в Съединени американски щати приблизително 11% от прихода на семействата идва от вложения на финансовите пазари.

За по-заможните този % е доста по-висок. За съпоставяне, междинният приход на семействата от финансовите пазари в Европа е 1%, а в България даже не влиза в статистиката. Това е и повода американците да гледат доста по-зорко дейностите на пазарите и да не им се харесва изключително когато S&P 500 падне с 2% поради следващия туийт на Доналд Тръмп. Сигурен съм, че това ще е едно от главните неща, които Тръмп ще повтаря по време на предизборната си акция следващата година: от поемането на президентския пост досега S&P 500 записва растеж от над 30%.

Борис Джонсън - Доналд Тръмп лика-прилика

Брекзит, другата гореща тематика, наподобява върви даже по-зле от връзките на Съединени американски щати и Китай. Комичното е, че индивидът, който пое Англия, е тъкмо вид Доналд Тръмп. Може би неслучайно първата среща с водач на друга страна на Борис Джонсън бе с президента на Щатите. По отзвука от срещата им наподобява, че Тръмп е дал кураж на Джонсън при положение, че в действителност се стигне до овакантяване на Европейския съюз без договорка. Твърде евентуално е в подобен сюжет Съединени американски щати да е първата страна, с която Обединеното кралство ще подпише съглашение. Едно е ясно, Борис Джонсън е твърдо решен датата на Брекзит да бъде 31 октомври, а не да се отсрочва още веднъж. Това работи все по-задушаващо на английския паунд, като обезценяването му продължава с мудни темпове. Централната банка на Англия направи доста забавно проучване за това какви биха били последствията за Англия при най-лошия сюжет на Брекзит без договорка. Цитирам: стопанската система може да се срине с 5% за една година, почти колкото по време на финансовата рецесия. Академиците на Imperal College пресметнаха, че спомагателни две минути, прекарани в инспекция на всяко транспортно средство на двете най-големи връзки с Франция (Довър и Фолкстоун), ще докара до опашки, които е допустимо да доближат 47 км. Правителството към този момент е проверило околните автомагистрали и направило проект да употребява дребни локални летища като паркинги за камиони при положение, че се стигне до там. Най-лошата прогноза за паунда не е, че той може да се изравни с еврото. Банката на Англия вижда в най-лошия сюжет опция паунда да се изравни с $, което ще е над 20% спад.

Авторът е сертифициран брокер на скъпи бумаги. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и клиенти на медиатора е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР