След нормалното работно време започват извънредните часове, включително и на

...
След нормалното работно време започват извънредните часове, включително и на
Коментари Харесай

На разположение по всяко време: Какво е да си учител в Япония


След естественото работно време стартират изключителните часове, в това число и на уикенда. Учителите в Япония са длъжни да са разполагаем когато и да е. Пандемията ги натовари с още повече отговорности.

Учителите в Япония постоянно са били извънредно претрупани с изключителни часове. По този индикатор те са на едно от водещите места в света, сочат данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). На какво се дължи това?

Преподавателите там по традиция водят огромен брой изключителни занимания – кръжоци и работни групи. Освен това те споделят разбирането, че учителят носи отговорност за цялостното развиване на учениците си, за които е задължен да се раздават без излишък.

Най-малко по 80 часа ексклузивен труд месечно

Към всекидневно огромната им трудова претовареност, в този момент се добави и нова – подбудена от пандемията. Актуално допитване сочи, че през юли всеки втори преподавател в Япония е положил минимум по 80 часа ексклузивен труд.
Редакцията предлага
Как наподобява един естествен образователен час в сегашните условия на? Учителката стои с защитен шлем пред класа, а всички възпитаници носят маски. Прозорците са отворени, а климатичната апаратура работи на оптимални обороти. Учениците и учителите – също. Японските учебни заведения бяха затворени в продължение на месеци, а това в допълнение усили настоящето натоварване на учителите и учениците:

" Трябва да ускорим образователния развой, с цел да успеем да наваксаме пропуснатия материал, само че в случай че прекомерно бързо вървим напред, не всички възпитаници ще съумеят да се оправят ", споделя Чие Сасаки, учителка на един четвърти клас в Киото. Тя поставя големи старания да провежда образователния развой по подобен метод, че да няма изоставащи, без значение от по-интензивното учене.

Началното учебно заведение, в което преподава Сасаки, усили часовете на учениците. Два пъти в седмицата те учат по седем часа, вместо по шест, както беше преди карантината. След края на образователния ден учителите са длъжни да дезинфекцират класните стаи, което ги задържа в учебно заведение за най-малко още един образователен час.

Актуално изследване на неправителствената организация „ Кyoiku no Mori ", извършено измежду повече от 1000 учители сподели, че през юли доста от тях са положили по 80 часа ексклузивен труд, а множеството – даже по над 100 часа. Експерти се притесняват, че тази стресова обстановка може да се отрази негативно както на самите преподаватели, по този начин и на учениците.

Учителят е " момче за всичко "

Експертът по проблемите на образованието Акира Сакаи от университета „ София " в Токио акцентира, че японските учители се намират в доста по-неблагоприятна обстановка от сътрудниците им в други страни. „ Те са нещо като момче за всичко ", споделя Сакаи и прибавя: „ Докато в други страни преподавателите могат да се концентрират над образователния развой, в Япония те са длъжни да дезинфекцират класните стаи и да извършват всевъзможни спомагателни задания, произлизащи от пандемията ".

Огромната натовареност на японските учители произтича и от това, че те водят разнообразни форми на занимания, неведнъж даже на уикенда. Известно е също по този начин, че родителите в Япония имат право съвсем когато и да е да се обръщат към учителите с въпроси. Този стрес поболява мнозина преподаватели.

Японски специалисти показват, че психическото натоварване постоянно провокира „ бърнаут " и опити за самоубийства. В началото на образователната година просветителното министерство на Япония издаде рекомендация за оптимално 45 спомагателни часа месечно и заприказва за „ нов жанр на работа " в учебните заведения. В сегашната обстановка на ковид обаче този нов жанр просто няма по какъв начин да си пробие път.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Защо в японските учебни заведения не се приказва за секс
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР