След нестабилното начало на едноседмичните преговори, в крайна сметка около

...
След нестабилното начало на едноседмичните преговори, в крайна сметка около
Коментари Харесай

Държавите в ООН се ангажираха да ограничат пластмасовите отпадъци

След нестабилното начало на едноседмичните договаряния, в последна сметка към 170 страни се съгласиха да разработят до ноември първия план на това, което до идната година може да се трансформира в първия световен контракт за ограничение на замърсяването с пластмаса.

Делегации на страни, неправителствени организации и представители на промишлеността се събраха в Париж предходната седмица за втория кръг от договарянията на Организация на обединените нации за правно обвързващ пакт за прекъсване на детонацията на пластмасовите боклуци, които се чака съвсем да се утроят до 2060 година Около половината от този отпадък ще приключи в депата и по-малко от една пета – рециклирани, съгласно отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване от 2022 година

Въпреки че първата половина от петдневните договаряния мина в разногласия по процедурни въпроси, делегациите се разделиха на две групи, с цел да обсъдят набора от контролни ограничения, които могат да бъдат подхванати за прекъсване на замърсяването с пластмаса, както и дали страните би трябвало да разработят национални проекти или да дефинират световни цели да се оправят с казуса.
Нулев план
До края на сесията в петък страните се споразумяха да приготвят „ нулев план “ на текст за това, което ще стане правно обвързващ контракт за пластмасите и да работят сред преговорните сесии по основни въпроси, като обсега и правилата на бъдещия контракт.

Текстът на „ нулевия план “ ще отразява вариантите от широкообхватните позиции на разнообразни страни до началото на идващия кръг от договаряния, който ще се организира в Найроби, Кения, през ноември.

Моят апел към вас при започване на тази сесия беше да създадем първата крачка. Вие го направихте, като ни предоставихте групово мандат за нулев план и работа сред сесиите “, сподели Джоти Матур-Филип, изпълнителен секретар на Междуправителственият договарящ Комитет (INC) за замърсяването с пластмаси на заключителното пленарно съвещание, съобщи Reuters.

Стартът на договарянията беше усложнен с повече от два дни, фокусирани върху процедурния устав на договарянията. Саудитска Арабия, Русия и Китай възразиха решенията по контракта да се одобряват с болшинство, а не с консенсус. Един консенсус би дал на една или няколко страни опцията да блокират приемането.

Мариан Ледесма, деятел от Грийнпийс Филипини, сподели пред Reuters, че в случай че процесът на INC разрешава приемане с консенсус вместо гласоподаване с болшинство, това „ ще блокира доста значими разпореждания “.

Гласуването разрешава допустимо най-вече страни да могат да поддържат контракта и ни разрешава да продължим напред “, разяснява тя.
Въпросът към момента не е изцяло решен
Този въпрос към момента не е изцяло решен и се чака да се излезе на дневен ред и по време на идващия кръг от договаряния.

В сряда вечерта договарящите съумяха да продължат напред по съществото на договарянията, като изложиха позициите си по отношение на това дали производството на пластмаса би трябвало да бъде лимитирано, “проблемните ” пластмаси би трябвало да бъдат понижени и дали договорът би трябвало да дефинира национални цели или да разрешава на страните да дефинират своите лични проекти.

Неформална група от страни, наречена „ Коалиция с високи упоритости “, която включва страни от Европейски Съюз, както и Япония, Чили и островни народи, желае световни цели за понижаване на производството на пластмаса и замърсяването, както и ограничавания за някои рискови химикали. Държави като Съединените щати и Саудитска Арабия избират национални проекти, а не световни цели за справяне с казуса.

Тадесе Амера, съпредседател на Международната мрежа за елиминиране на замърсителите, сподели с възходящата социална угриженост по отношение на рецесията с пластмасовото замърсяване, че договарянията би трябвало да доведат до мощно съглашение.

Залозите са високи, само че ние сме оптимисти заради възходящото осъзнаване измежду делегатите за нуждата от световен надзор върху химикалите в пластмасите и от ограничавания върху производството на пластмаси “, разяснява още той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР