След нелеки преговори ръководствата на Българския лекарски съюз и на

...
След нелеки преговори ръководствата на Българския лекарски съюз и на
Коментари Харесай

Доходите на личните лекари се увеличават с 38%

След нелеки договаряния управленията на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха през днешния ден анекс към Националния рамков контракт за медицинските действия 2020-2022 година На събитието, което се организира в здравното министерство, участваха министър Асена Сербезова, както председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев.

" С подписването на анекса считаме, че  смяната на здравната система е в ход ", коментира проф. Сербезова. По думите й 604 млн. лева ще се влеят в системата на опазването на здравето в интерес на пациентите и на медицинските експерти. " Постигнатите цели са в региона на профилактиката и предварителната защита, е-здравеопазването, детското и майчиното опазване на здравето, повишение на заплатите на медицинските експерти, балансиране на неравенствата в приходите и прозрачност на здравната активност ", добави министър Сербезова.

" Ранната диагностика, посредством постоянни прегледи, е причина за навременно разкриване и предварителна защита на животозастрашаващи болести. Ето за какво някои ограничения в тази сфера включват по-висока и обхватна профилактика за пациентите с рекордно нарастване на финансирането на извънболничната помощ с 31% (със задна дата от 1 януари 2022 г.). Елиминиране на хроничния дефицит на посоки, като се усилва броят и типът на проучванията в интерес на пациента със 77% за предварителна защита ", сподели министърът, представена от БГНЕС. Тя уточни, че се уголемяват и дейностите, включени в профилактичните прегледи.

" Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от доста години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока предварителна защита и профилактика по отношение на болничното лекуване. Друг доста значим акцент е електронното опазване на здравето. С изработването на разпоредба на министъра на опазването на здравето, която е към края на своето публично разискване, ще се контролира методът на попълване на данните в Националната здравно осведомителна система (НЗИС). Концепцията е ясна - поетапно до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към действително електронно пациентско досие ", разяснява ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов.

Според анекса приходите на общопрактикуващите лекари и експерти би трябвало да се усилят приблизително с 38% . Идеята е по този метод да се привлекат млади експерти. " Заплащането от НЗОК на персонален доктор за осъществен профилактичен обзор се покачва с 40%, на експерт за примитивен обзор - с 39%. Повишава се и заплащането на процедури за физиотерапия и рехабилитация, приблизително с 35% с повишава и заплащането за осъществен обзор за диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти ", уточни още проф. Сербезова. По думите й заплащането от страна на НЗОК за грижите за новородено се увеличава с 35%, за профилактичните прегледи на децата е планувано нарастване с 55%, а за профилактични прегледи по стратегия " майчино опазване на здравето " - с 42%.

В болничната помощ се дава опция за 25% по-високо финансиране от 1 май т.г., което ще изисква доста повишаване на заплатите на лекарите и останалите медицински експерти. Основните работни заплати следва да станат най-малко 2 000 лева за лекари, 1 500 лева за медицински сестри, 910 лева за санитари. Болниците, които не реализиран контрактуваните в Колективния трудов контракт начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15%, а не приблизително с 25 на 100.

С анекса се вкарва и нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лекуване на коронавирусната зараза.

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР