След най-оспорваните избори в Турция от 20 години насам, очаквано

...
След най-оспорваните избори в Турция от 20 години насам, очаквано
Коментари Харесай

The Cube: Какви бяха реакциите в социалните мрежи на изборите в Турция?

След най-оспорваните избори в Турция от 20 години насам, предстоящо обществените мрежи са залети от мнения и прогнози за балотажа на 28 май. Реакции има и отвън онлайн пространството, където единствено ден по-късно турската лира падна.

Много консуматори бяха сюрпризирани от гласовете на турските жители в Европа, където настройките бяха за мощна поддръжка за Кълъчдароглу. Ердоган обаче твърдо и непоклатимо резервира мощните си ядра във Франция и Германия, където получава 65 % от гласовете. Англия, Италия и Швеция са страните, където Кълъчдароглу е безапелационния победител.

Но още преди да получим публични данни, друга тематика развълнува обществените мрежи. На 13-ти май, ден преди изборните урни да отворят порти, формалният акаунт на Twitter за световни държавни въпроси разгласи, че платформата ще ограничи достъпа до приложението на някои сметки в Турция, защото са били отправени " правни претенции ". Цензурираните сметки са в поддръжка на опозицията и в предишното постоянно са подлагали на критика актуалният президент на Турция Ердоган. Сред тях е и профилът на кюрдския предприемач Мохамед Якут, който е известен с изказванията, че Ердоган е забъркан в изгубването на шурей му, както и намеците му, че турският президент самичък е инсценирал преврата против себе си през 2016 година

От друга страна, доста пропагандни и тролски сметки, измежду които такива очевидно про Ердоган, не са били лимитирани. Очаквано, Мъск бе упрекнат в неуважение свободата на словото и користолюбие към турския президент. Интересен е отговорът му към атаките- той съобщи, че единствената опция на ограничението на сметките е била " Twitter да бъде задушен напълно. "

Според отчет на софтуерното издание Rest of World от както Мъск стана изпълнителен шеф на обществената мрежа предходната година, Twitter се е съобразил с над 80% от държавните претенции за цензура или наблюдаване на потребителите, за сравнение- преди неговото управление процентите са били 50.

Предстои да забележим какъв ще е резултатът на балотажа, само че към този миг сигурно можем да кажем, че Twitter ще бъде наблюдаван изкъсо.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР