След над четиригодишно прекъсване министрите на външните работи на Китай,

...
След над четиригодишно прекъсване министрите на външните работи на Китай,
Коментари Харесай

Китай, Япония и Южна Корея ще засилят сътрудничеството

След над четиригодишно спиране министрите на външните работи на Китай, Япония и Южна Корея възобновиха механизма на тристранните си срещи. На 26 ноември в град Пусан, Южна Корея, се организира тяхната десета среща. Те реализираха редица единодушия по задълбочаване на съдействието и обмениха отзиви по интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес. Според медии срещата евентуално ще сътвори атмосфера и условия за това водачите на трите страни да се видят на идващ стадий.

През последните няколко години някои огромни страни отвън района предизвикат борба и разделяне в Азия, следвайки личните си геополитически ползи. Това, дружно с въздействието на епидемията от COVID-19, докара до прекратяване работата на механизма за тристранните срещи на външните министри на Китай, Япония и Южна Корея. Наблюдатели показват, че неотдавнашната среща сред Си Дзинпин и Джо Байдън в Сан Франциско реализира значим консенсус, осигурявайки външни условия за възобновяване на дипломатическия продан на високо равнище на Китай и Япония и Китай и Южна Корея. По-важното е, поради бавното световно икономическо възобновяване, че Китай, Япония и Корея споделят общи ползи и се нуждаят от задълбочаване на практическото съдействие и поддържане на стабилността на промишлените вериги и веригите за доставки. 

На срещата китайският външен министър Уан И насочи пет оферти: по-скорошно обновяване на договарянията за основаване на зона за свободна търговия сред Китай, Япония и Южна Корея, усилване на съдействието в граничните науки и технологии, разширение на културния продан и на съдействието по справяне с казуса със застаряването на популацията, пред който са изправени и трите страни. 

Китай постоянно е разглеждал съседите си Япония и Южна Корея като сътрудници и се надява те да покажат същото предпочитание, решителност и стратегическа автономия за всеобхватното възобновяване на тристранното съдействие. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР