След конференцията за газовата диверсификация, състояла се днес в София,

...
След конференцията за газовата диверсификация, състояла се днес в София,
Коментари Харесай

Йордан Караджов и Димитър Бечев: Обещаващо бавно се задвижва машинарията на газовия хъб „Балкан”

След конференцията за газовата диверсификация, състояла се през днешния ден в София, песимистите доминираха. Но Йордан Караджов и Димитър Бечев съзряха положителни трендове в напредването на българската диверсификация и ги споделиха в предаването „ Лице в Лице ” на бТВ.
За диверсификация на газовите доставки у нас се приказва от години. Но единствено 3 % от семействата употребяват газ в бита си, макар че България транзитира големи количества синьо гориво. На потребителя към момента не му е финансово преференциално, не е уверен, че всеобщата приложимост на газ е по-икономична, по-енергоспестяваща, по-екологично чиста, счита Димитър Бечев. Следователно не сме си свършили домашната работа да спечелим на своя страна клиента, домакинята, междинния български жител.

У нас се продава най-скъпият газ в Европа. Такива са „ братските” цени на монополиста Газпром. За да паднат най-малко малко цените, е належащо да бъдат обезпечени конкуренция, повече източници и най-накрая да бъде основана газова борса. Тези неща към този момент се вършат, само че потеглят извънредно постепенно, със подозрения и съмнение, както са ставали и стават множеството неща в България, разяснява Димитър Бечев.

Газовият хъб „ Балкан” бе посрещнат без възторг, тъй като нито имаме личен газ, нито сме обезпечили приток на огромни количества най-малко от три разнообразни източника, които да се събират и да дават благоприятни условия за систематизиране към разнообразни страни от българска територия, счита Йордан Караджов.

Чиренското вместилище би трябвало да има най-малко два пъти по-голям потенциал, с цел да натрупва, да задържа и да разпраща обилни количества газ, в случай че желаеме да приказваме, че сме станали разпределителен център на Балканите.

Необходимо е също да бъде основан газов пазар, който да подсигурява доставката, докарването и преноса на солидни газови количества. Не са изяснени до дъно въпросите с размерите по трасето, с транзитирания газ през Украйна, с преноса през Сърбия, подсети Караджов. Отказът от директни такси е жертва от страна на българската страна, тръбата към този момент е напълно българска, само че газът остава единствено съветски и по този начин е в цяла Европа.

Оптимистична настройка провокират обстоятелствата, че „ Български поток” е единственият притежател на инфраструктурата, че учредяването на българо-руското сдружение е съобразено с европейските правила и че интерконекторът с Гърция скоро ще бъде приключен, с цел да докара газ от нови снабдители, приключи Дим. Бечев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР