След като здравните власти обявиха, че антибактериалните гелове помагат в

...
След като здравните власти обявиха, че антибактериалните гелове помагат в
Коментари Харесай

Срещу коронавируса: Антибакериален гел или вода със сапун – кое е по-ефективно

След като здравните управляващи оповестиха, че антибактериалните гелове оказват помощ в битката с новия ковид, продуктът се трансформира в най-търсената стока по света.

Цената му внезапно нарастна, а количествата в аптеките и магазините са съвсем изчерпани. Не се знае и по кое време още веднъж ще има. Но в действителност ли е толкоз ефикасен?
Турция подарява на България персонални защитни средства и проби за COVID-19 Помощта идва след вчерашната среща сред Борисов и Ердоган
Историята на антибакериалния гел:

Продуктът е патентован през 1966 година Американката Лупе Хернандес е сестра в болница в Калифорния, когато взема решение да сътвори гел на алкохолна основа поради неналичието на умивалници в болничното заведение.

Стоката става известна измежду елементарните консуматори едвам през 2009 година когато светът е обзет от епидемията от свински грип (N1H1). Същата година продажбите на антибактериални гелове скачат с над 70%.

До 2010 година дребните шишенца са на всякъде – от магазините на летищата, през супермаркетите до аптеките.
Българка от Парма за ковид: Италия се раздели на две, питателните магазини са празни "Кафенета и заведения са затворени от 18:00 до 6:00. Градският превоз и влаковете са със забавяне, тъй като се организира стерилизация всеки ден ", споделя тя
Колко са ефикасни геловете при убиването на микроби:

Всички специалисти по хигиена са безапелационни, че с цел да имат резултат – геловете би трябвало да имат в състава си най-малко 60% алкохол. Това наличие на алкохол може да бъде рисково за хората с сензитивна кожа. Затова постоянно се заменя с различен антибактериален сътрудник – триклозан.

Химичното съединяване може да се откри в съвсем всички санитарни артикули – от сапуна до пастата за зъби. Проучвания от последните години обаче демонстрират, че триклозанът може да бъде нездравословен за ендокринната система на човешкия организъм. В Съединени американски щати веществото даже е неразрешено.

Снимка: pixabay

Учени от Англия показват, че вирусите са доста по-устойчиви на дезинфектанти, в сравнение с бактериите. Според тях COVID-19 е вирус с обвивка, което значи, че към него има покритие, което алкохолът може да нападна, като по този метод отстрани опасността.

Коронавирусът към момента е ново заболяване, първичната информация е, че се популяризира по въздушно-капков път. Експертите са на мнение, че е малко евентуално е да се предава посредством предмети, без значение дали това са пакети или храна.

Медиците предлагат на хората да мият ръцете си със сапун и вода - или, в случай че това не е допустимо, да употребяват гел за ръце. Съветват хората да заобикалят да пипат недезинфектирани повърхности, както и никога да не докосвате лицето си.
„ Амазон “ изтри повече от 1 млн. разгласи с подправени и надценени артикули за COVID-19 Освен маски и защитно облекло, там могат да бъдат закупени и чудодейни лекове
Старомодният метод с вода и сапун:

Въпреки че антибактериалните гелове са практични и леснопреносими – измиването на ръце със сапун и вода е и по-ефективният вид за предотвратяване.

Снимка: iStock

Сапунът има леки антибактериални свойства, само че не убива вирусите. За да има резултат, след насапунисване би трябвало да миете ръцете си най-малко 20 секунди под течаща вода – по този начин вирусите се отмиват от повърхността на кожата. Накрая подсушете ръцете си с забрадка за еднократна приложимост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР