След като вчера служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че

...
След като вчера служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че
Коментари Харесай

ДБ обвини служебния кабинет, че ни тласка към Газпром

След като през вчерашния ден служебният енергиен министър Росен Христов разгласи, че България ще одобри един от танкерите с полутечен газ, препоръчани от "Шиниър ", през днешния ден от "Демократична България " излязоха с позиция, в която упрекват служебното държавно управление, че слага България в газова взаимозависимост от Русия.
"С разнородни маневри откогато е на власт, служебното държавно управление се пробва да върне “Газпром” като главен снабдител на синьо гориво за България. То освен рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, само че и да я сложи още веднъж според от Кремъл, който употребява износа на енергосуровини като политическа бухалка.
Служебният кабинет се опита да заблуди българските жители с пазаруването единствено на един от резервираните от България седем танкера с полутечен газ, за да се сътвори схващане, че няма други други възможности и най-после да се принудим да се обвържем още веднъж с “Газпром”. В последните две седмици държавното управление проточи договарянията с Турция за обезпечаване на терминали за полутечен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската компания Cheniere.
С дейностите и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на идващото постоянно държавно управление, което може да проработи най-рано при започване на ноември. То няма да има задоволително време да договаря количества газ за попълване на недостига при към този момент почнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия ", се споделя в позицията.
От “Демократична България” упорстват служебното държавно управление да направи следното:
- Да резервира слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, в това число след рамково съглашение за взаимност за потреблението на терминала.
- Да подписа съглашение с Турция за междусистемно свързване, тъй че България да може да внася полутечен газ когато и да е.
- Да подписа контракт за доставки на полутечен газ за най-малко 12 месеца, с цел да се подсигурява потреблението в България даже при цялостно прекъсване на съветския газ за Европа тази зима.
- Да издаде акт 16 на интерконектора с Гърция, с цел да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон и по този начин да се подсигурява поевтиняването на газа и парното.
- Да потърси от Алжир опция за суапови покупко-продажби за импорт на природен газ, в това число посредством експорт на зърно.
- Да приготви проект за компенсиране на битовите консуматори и на бизнеса поради високите цени на газа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР