След като въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха ключовия град

...
След като въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха ключовия град
Коментари Харесай

В Русия почнаха да търсят виновни за пораженията в Украйна

След като въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха основния град Лиман в Донецка област, близкото обграждане на Владимир Путин - чеченският водач Рамзан Кадиров и притежателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, побърза да хвърли виновността за провалянето върху съветското военно командване, което не е в положение бързо да реагира на изостряне на обстановката. Това пишат анализатори от Американския институт за проучване на войната (ISW). Атаките против командването обаче се трансфораха в косвена офанзива и против самия Путин, който е виновен за решението освен да не укрепва Лиман, само че и да се опита да го задържи непременно.

Кадиров остро разкритикува съветското военно командване за провалянето и съобщи, че Русия би трябвало да употребява всички налични средства, в това число нуклеарно оръжие с дребна мощ, с цел да окупира задачите Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Той изиска командващият войските на Централния боен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде уволнен и изпратен на фронта, с цел да изплати с кръв провалянето в Лиман. Кадиров уточни още, че повода за провалянето е и непотизмът на Валери Герасимов, шеф на Генералния щаб на съветските въоръжени сили. Пригожин поддържа Кадиров в рецензиите към военното управление. А за съветските генерали написа: „ Всички тези мръсници – с автомати, боси на фронта “.

Американският институт за проучване на войната и английското разузнаване считат, че този напън може скоро да бъде употребен за пренареждане на висшето военно командване.

" Техните изказвания оттекнаха шумно в съветското осведомително пространство. Те разрушиха разказа на Кремъл, който се опитваше да смекчи удара от провалянето в Лиман. До тяхното изказване околните до Кремъл медии се бяха съсредоточили върху вярата, че новомобилизираните войски и възможните подкрепления ще могат да удържат линията на фронта и дори да минат в контраофанзива. След това централните медии незабавно подхванаха изявленията и в устрема си да ги опровергаят, на процедура усилиха рецензията към висшето военно командване в ефир ", считат анализаторите. Те означиха изявлението на някогашния командващ на Южния боен окръг на РФ Андрей Гурулев, който намерено разгласи, че няма разумно пояснение за какво е зарязан Лиман.

" Федералните тв канали окачествиха изказванията на Кадиров срещу Лапин като " много внезапни ", а съветските военни репортери настояват, че съветското министерство на защитата носи огромната отговорност за провалянето, а Лапин е надарен военачалник, който дори не е командвал Лиманския гарнизон ", пишат анализаторите.

Руското министерство на защитата разгласи, че изоставянето на Лиман е тактическо оттегляне заради опасност от обграждане. Командващият групата „ Център “ и Централния боен окръг генерал-полковник Александър Лапин управлява изтеглянето на войските.

Сегашното евакуиране на войските не е първото за Лапин - през март той даде заповед за евакуиране на съветските войски от Суми и Чернигов след несполучлива офанзива. Но тези решения, въпреки и мъчителни за съветските управляващи в политически смисъл, не могат да се нарекат тотални провали. Лапин избавя войските, като ги изтегля от места, където обстановката се е развила несполучливо. В Лиман повече от пет хиляди души можеше да бъдат обкръжени и обречени на заличаване или плен.

Лапин обаче нашумя и с друго - той награди и сина си за смелостта и героизма, проявени при окупацията на Черниговска област, тъкмо в деня на изтеглянето на войските от там.



Още по-интересна е реакцията на министерството на защитата, което не посмя да отбрани генералите Герасимов и Лапин от рецензиите на Кадиров и Пригожин.

" Кадиров и Пригожин намерено нарушиха съветските закони и би трябвало да бъдат арестувани за дискредитация на съветската войска. В Русия към този момент са формирани 80 наказателни каузи и съвсем 400 административни за надалеч по-меки изявления. Но законите в Русия работят против блогърите, а гангстерите могат да " убиват " военните, както си желаят ", написа украинският боен сътрудник Юрий Бутусов.

Източник на авторитетния Телеграм канал ВЧК-ОГПУ в Съвета за сигурност оповестява, че към този момент е направена аналитична бележка за незадоволителното напредване на съветските войски в северното (Харковско) направление. В нея написа, че една от аргументите за неуспехите е кадровата политика в Министерството на защитата, където назначенията на командни длъжности се правят на правилото кум-земляк, а не на база действителен военен опит и заслуги. Дава се образец, че Лапин е нашенец на Герасимов (родителите им са съседи в Татарстан). Лапин се провали с командването на армията в Сирия, която претърпя съществени вреди в жива мощ и техника. Ситуацията беше поправена от военачалник Суровикин, който незабавно беше изпратен да размени Лапин (Суровкин получи званието Герой на Русия за триумф в Сирия).

Лапин обръща огромно внимание на взаимоотношението с медиите, като не показва действителното положение на нещата, написа още в записката. " Резултатите от боевете в Лиман бяха предопределени още през втората десетдневка на септември, когато един от отрядите на БАРС, състоящ се от едва подготвени и въоръжени под нормалното равнище доброволци от " Трансгаз " (280 души), беше изпратен да укрепи северната група. Тази част бе разрушена, като загуби 22 убити, 15 ранени, 9 безследно изчезнали. 6 души, водени от пълководец с чин полковник, са пленени ", написа още в записката.

Преди време зам.началникът на Генералния щаб на ВСУ Алексей Громов заяви, че към 30–40% от съветските генерали и офицери са отстранени и разследвани, а военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов резервират постовете си единствено официално. Причината е неуспехът на стратегическите проекти за завладяването на Украйна. Путин пък към този момент няколко пъти сменя командващите другите посоки на украинския фронт.

Интересен подробност е, че началникът на украинския Генерален щаб Валерий Залужни, който има главен принос за обрата във войната в Украйна, неведнъж е заявявал, че в детайли е изучавал трудовете навръх Валерий Герасимов и го счита за един от най-умните военни командири в Русия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР