След като в средата на януари транспортният министър Георги Гвоздейков

...
След като в средата на януари транспортният министър Георги Гвоздейков
Коментари Харесай

БДЖ ще плати 30 млн. лв. за 76 употребявани вагона от Deutsche Bahn

След като в средата на януари транспортният министър Георги Гвоздейков разгласи, че „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ще закупи вагони втора ръка от немските железници, в този момент сдружението прави крачка да официализира придобивките. За задачата пътническото държавно жп сдружение започва процедура за договаряне без предварителна покана за присъединяване. От нея най-сетне излиза наяве и каква е цената на въпросите 76 използвани вагона. Общата им стойност е над 29.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Припомняме, че Гвоздейков отхвърляше да разгласи цената, до момента в който не бъдат приключени публично договарянията с Deutsche Bahn. Единствено заявяваше, че тя е извънредно преференциална. До договорката се стигна, откакто отрасловото ведомство изпрати запитвания до най-големите производители в Европа за свободен преносим състав. Реакция обаче имаше единствено от немските железници.

За да бъдат закупени вагоните, трябваше да се мине през публична процедура. В началото на февруари Гвоздейков съобщи в отрасловата комисия в Народното събрание, че договорката върви към край и спазвайки всички законови процедури, тя ще се осъществя по Закона за публичните поръчки.

Именно поради това на 28 февруари „ БДЖ – Пътнически транспорти “ афишира въпросната процедура, като тя е за договаряне без предварителна покана за присъединяване. Това е по този начин, тъй като към този момент е ясно кой ще е изпълнителят – немските железници. Поканата е изпратена до представители на Deutsche Bahn във Франкфурт на Майн.

Ресорното ведомство бе договорило всички детайлности още през януари, а заложеният показателен период за приемане на предложения е 15 март. Най-вероятно след тази дата ще се създадат и стъпки към формалното сключване на контракта сред сдружението и немските железници, защото други няма.
Колко коства един вагон
Поканата е за покупка на общо 76 пътнически вагона втора употреба, като общата им планирана стойност е малко над 29.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Ще бъдат закупени общо 66 второкласни вагона, като 6 от тях са оборудвани за транспорт на трудно-подвижни лица. Останалите 10 вагона са вид бистра.

В претекстовете за избор на процедурата е обяснено, че Deutsche Bahn е предложил цена от 200 хиляди евро без Данък добавена стойност (390 хиляди лева.) за един пътнически вагон. В тази стойност влиза и управление за поддръжка, като категорично е посочено, че единствено тя коства към 490 хиляди лева

Предложената цена е извънредно преференциална, поради събитието, че на практика второстепенен пазар на железопътен преносим състав на територията на Европейски Съюз не е развъртян и необятно предложение на подобен преносим състав не съществува. Предложението в офертата е извънредно, особено за „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД, и е със период на годност 20 работни дни. “

Допълва се, че „ офертата, получена от DB Fernverkehr AG за доставка на 76 броя пътнически вагони, съставлява оферта, при която за малко време (20 работни дни) поражда опция да се получат доставки при изключително преференциални условия, а точно незабавна доставка на пътнически вагони, пуснати на пазара и въведени в употреба на територията на Европейски Съюз. “

Посочва се още, че вагоните са в положително експлоатационно положение, с осъществен главен ремонт през последните 2 до 4 години и поради периодите, заложени в проекта за поддръжка и ремонт на посочените серии вагони, им остават 6 до 4 години експлоатационен интервал до осъществяване на идващия главен ремонт.

Същевременно, продажната цена на пътническите вагони е доста по-ниска от нормалните пазарни цени спрямо пазарните цени за доставка на нов преносим железопътен състав. “

Направено е съпоставяне с цена на един нов второразреден вагон с включена следваща поддръжка, като е посочено, че тя би била над 4.8 млн. лева без Данък добавена стойност. Ако пък е оборудван и за хора с неравностойно състояние, то покупката би се оскъпила до над 4.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Цените са представени от оповестена процедура на Полските железници за доставка на вагони.

Подчертава се, че „ оферираната от DB Fernverkehr AG цена, съпоставена даже с цената за ремонт е извънредно изгодна/благоприятна за възложителя “. На база получени индикативни предложения в извършено пазарно изследване цената за ремонт варира според от типа на вагоните, както следва: при междинен ремонт сред 500 и 800 хиляди лева без Данък добавена стойност, а при капитален ремонт – сред 1 млн. и 1.9 млн. лева без Данък добавена стойност.
Подробности
От документите излиза наяве, че според контракта за осъществяване на социална услуга, подписан през 2009 година (и изтичащ тази година), държавното пътническо сдружение следва да разполага с най-малко 542 вагона, от които 40 първокласни, 360 второкласни, 30 смесени – първа и втора класа, 52 спални и кушет вагони и 60 други вагони – за транспортиране на хора с лимитирана подвижност, заведения за хранене, бюфети, фургони.

В момента „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД изпитва усложнения по обвръзката на съставите на влаковете според ПКВ, заради липса на задоволителен брой вагони в експлоатационна валидност (с не изминал период за планов ремонт). “

За да се обезпечи ПКВ с нужния брой пътнически вагони от другите серии се позволява нараснал оборот на вагони и композиции, като времето за механически обзор, профилактика, разчистване и екипиране на влаковете е сведено до софтуерния най-малко. Това събитие форсира амортизацията на преносимия железопътен състав и в допълнение утежнява експлоатационно-техническите индикатори на вагоните, се добавя още.

Към 14 февруари според настоящия ГДВ обвръзката на всички категории влакове се реализира със 187 механически изправни второкласни пътнически вагона в съставите на влаковете. Съгласно ПКВ са нужни 205 вагона в съставите на влаковете, т.е. има дефицит във влаковете от 18 вагона.

През летния сезон на 2024 година цитирания дефицит ще се усили с още 39 вагона, според проекта за композиране на влаковете за сезон 2023/2024 година и ще доближи 57 вагона. “

Цитирана е оповестената процедура за ремонт на 133 бр. пътнически вагона и е посочено, че след нейното привършване „ изваждането на вагоните от графиците за транспорт на пасажери, ще докара до дефицит и в допълнение ще затрудни естественото действие на сдружението и обезпечеността от вагони, нужни за естествената функционалност и обслужване на графика. “

Именно това е главен претекст за покупката на вагоните втора употреба от немските железници. Посочва се, че държавното пътническо сдружение е изпратило питане за преносим състав до едни от най-големите жп превозвачи в Европа - Trenitalia, SBB-Swiss Federal Railways, SNCB (Societe nationale des Chemins de belges), DB Regio AG и SNCF Travelers, с оглед предмета и спецификата на поръчката.

Към отправеното питане интерес не беше деклариран. “

В следствие железопътния транспортьор DB Regio AG посредством DB Fernverkehr AG насочи оферта за доставката на преносимия състав, предмет на поръчката. Така се е стигнало и до договорката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР