След като София става столица на възродена България, с течение

...
След като София става столица на възродена България, с течение
Коментари Харесай

Колко е часът, София? Часовниците на Централни хали

След като София става столица на възродена България, с течение на времето са издигнати голям брой централи на банки, застрахователни и акционерни сдружения, което довежда до увеличение броя на градските часовници.В края на ХІХ век Столичната община взела решение за построяването на затрупан пазар в София за продажбата на месни и млечни артикули, птици, риба и зеленчуци. За построяването на комерсиалното средище било несъмнено мястото на обширната дървена постройка в центъра на града, в която след Освобождението се изнасяли театрални и циркови представления.

Строежът на Халите почнал през 1909 година и приключил през 1911 година Проектът на проектант Наум Торбов е в жанр подем с детайли от византийското строително изкуство. Над основния вход, в засводено поле е изобразен пластично столичният герб на художника Хараламби Тачев. А над него в аркирана куличка е инсталиран часовник с троен циферблат.

Отделно Централни хали разполагат и с хубав интериорен часовник, който незабавно притегля погледа на посетителите с изяществото си.

В поредицата „ Колко е часът, София? “ взаимно със Студио Фо ви описваме за часовниците на нашата столица. „ Колко е часът, София? “ е издание на Студио Фо. Фотография – Гео Калев, текст – Момчил Лазаров. Архивните фотоси са предоставени от www.stara-sofia.com.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР