След като Русия засили военната си кампания в Украйна, убивайки

...
След като Русия засили военната си кампания в Украйна, убивайки
Коментари Харесай

Какво постига забраната на САЩ за внос на руски петрол?

След като Русия ускори военната си акция в Украйна, убивайки цивилни и предизвиквайки всеобща бежанска рецесия, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи през вчерашния ден възбрана за импорт на съветски нефт в Съединени американски щати. Критиците на Русия настояват, че налагането на наказания върху нейния експорт на енергийни източници ще бъде най-хубавият - може би единственият - метод да се принуди Москва да се отдръпна.

Пълното ембарго би било най-ефективно, в случай че включва и европейските съдружници, които също обезверено желаят да се постави завършек на насилието в Украйна и заплахата, която Москва съставлява за континента. И въпреки всичко надалеч не е ясно дали цяла Европа ще се включи в ембаргото, макар че Англия разгласи през вчерашния ден, че ще приключи вноса на съветски нефт до края на годината.

За разлика от Съединени американски щати, Европа е мощно подвластна от енергийните източници, които внася от Русия - втория по величина експортьор на недопечен нефт в света след Саудитска Арабия. Докато Съединени американски щати биха могли да заменят относително дребното количество гориво, което получават от Москва, Европа не би могла, най-малко не в скоро време.

Нещо повече, всяко ограничение на съветския експорт на нефт може да докара до още по-високи цени на петрола и бензина на двата континента и да затрудни в допълнение потребителите, бизнеса, финансовите пазари и международната стопанска система.

Какво ще се случи при възбрана на съветския нефт от страна на Съединени американски щати?

Тъй като цените на бензина в Съединени американски щати се повишават от ден на ден, администрацията на Байдън е изправена пред възходящ напън да наложи спомагателни наказания на Русия, в това число възбрана за импорт на нефт.

Засега необятната американско-европейска възбрана наподобява мъчно постижима. В понеделник немският канцлер Олаф Шолц даде да се разбере, че страната му, която е най-големият консуматор на съветски енергийни източници в Европа, не възнамерява да се причисли към каквато и да е възбрана. В отговор заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман загатна, че Съединени американски щати биха могли да работят независимо или с по-малка група съдружници.

Вреди ли на Москва възбраната на Съединени американски щати върху съветския нефт?

Въздействието върху Русия евентуално ще бъде минимално. Съединени американски щати внасят дребен дял от съветския експорт на нефт и не купуват никакъв природен газ от Русия.

Миналата година към 8 на 100 от вноса на нефт и петролни артикули в Съединени американски щати е бил от Русия. Общо този импорт възлиза на еквивалента на 245 млн. барела през 2021 година, което е почти 672 000 барела нефт и петролни артикули дневно. Но вносът на съветски нефт бързо понижава, защото купувачите заобикалят това гориво.

Тъй като количеството нефт, което Съединени американски щати внасят от Русия, е непретенциозно, Русия евентуално би могла да продаде този нефт другаде, може би в Китай или Индия. Все отново евентуално ще би трябвало да го продава с огромна отстъпка, защото все по-малко купувачи одобряват съветски нефт.

Ако в последна сметка Русия бъде изключена от международния пазар, страни като Иран и Венецуела могат да бъдат " приветствани назад " като източници на нефт, споделя Клаудио Галимберти, анализатор в „ Ристад Енерджи “. Такива спомагателни източници на собствен ред биха могли да стабилизират цените.

Екип от чиновници на администрацията на Байдън беше във Венецуела през уикенда, с цел да разиска енергийни и други въпроси, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя сподели, че чиновниците са разискали редица въпроси, в това число енергийната сигурност.

" Като отстраняваме част от търсенето, ние принуждаваме цената на съветския нефт да се намали, а това понижава приходите на Русия ", сподели Кевин Бук, ръководещ шеф в „ Клиървю енерджи партнърс “. „ Теоретично това е метод да се понижи облагата на Русия от всеки продаден барел, може би не с доста, само че с малко. Най-важният въпрос е дали ще се стигне до по-голям напън от другата страна на Атлантическия океан ".

Как би могла да се отрази възбраната на петрола от Русия върху цените?

Новината за идната възбрана на съветския нефт в Съединени американски щати докара до най-високите цени на бензина, регистрирани в миналото, като през вчерашния ден галон нормално гориво се продаваше приблизително за 4,17 $.

Преди месец петролът се продаваше за към 90 $ за барел. Сега цените се повишават до към 130 $ за барел, защото купувачите заобикалят съветския недопечен нефт. Рафинериите към този момент се притесняваха, че в случай че бъдат наложени наказания, ще разполагат с нефт, който няма да могат да препродават.

„ Шел “ съобщи през вчерашния ден, че ще спре да купува съветски нефт и природен газ и ще закрие своите бензиностанции, доставката на авиационни горива и други действия там, дни откакто външният министър на Украйна разкритикува енергийния колос, че продължава да купува съветски нефт.

Енергийните анализатори предизвестяват, че цените могат да доближат до 160 или даже 200 $ за барел, в случай че купувачите продължат да заобикалят съветския недопечен нефт. Тази наклонност може да докара до повишаване на бензина в Съединени американски щати над 5 $ за галон - сюжет, който Байдън и други политически фигури обезверено се пробват да избегнат.

Намалява ли към този момент съветският импорт?

Американската петролна промишленост съобщи, че споделя задачата за понижаване на зависимостта от задгранични енергийни източници и се ангажира да работи с администрацията на Байдън и Конгреса. Дори и без наказания някои американски рафинерии прекратиха договорите си с съветски компании. Вносът на съветски недопечен нефт и артикули се е намалил.

" Нашата промишленост предприе обилни и смислени стъпки за преустановяване на връзките си с Русия и непринудено ограничение на съветския импорт ", съобщи Франк Макиарола, вицепрезидент на Американския петролен институт, най-голямата лобистка група в петролната и газовата промишленост.

Предварителните данни на министерството на енергетиката на Съединени американски щати демонстрират, че вносът на съветски недопечен нефт е намалял до нула през последната седмица на февруари.

Ще се съгласи ли Европа?

Забраната за импорт на съветски нефт и природен газ ще бъде мъчителна за Европа. Русия доставя към 40 % от природния газ за отопление на домовете, електрическа енергия и промишлени потребности и към една четвърт от петрола за Европа. Европейските чиновници търсят способи да понижат зависимостта си, само че това ще отнеме време.

Британският министър на стопанската система Квази Квартенг съобщи, че страната му ще употребява остатъка от годината, с цел да понижи последователно вноса на нефт и петролни артикули, с цел да " даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от задоволително време да заменят съветския импорт ", който съставлява 8 на 100 от търсенето във Англия.

Вчера немският министър на стопанската система Роберт Хабек отбрани досегашното европейско решение за изключване на съветската енергетика от глобите.

" Санкциите бяха определени съзнателно, тъй че да повлияят съществено на съветската стопанска система и на режима на Путин, само че също по този начин бяха определени съзнателно, тъй че ние като стопанска система и нация да можем да ги поддържаме дълго време ", сподели Хабек. " Необмисленото държание може да докара до тъкмо противоположното. “

„ През последните 20 години ние се превърнахме във все по-зависими от вноса на изкопаеми енергийни източници от Русия,'' сподели Хабек. " Това не е положително положение на нещата. "

Вицепремиерът на Русия Александър Новак акцентира тази необходимост, като съобщи, че Москва би имала „ цялостното право “ да спре доставките на природен газ за Европа по газопровода " Северен поток 1 ", с цел да реагира огледално против Германия за прекъсването на паралелния газопровод " Северен поток 2 ", който към момента не действа. Новак добави, че " ние не сме взели това решение " и че " никой няма да има изгода от това ". Изявлението му бележи смяна спрямо по-раншните уверения на Русия, че няма желание да прекъсва доставките на газ за Европа.

Намирането на различни доставки на нефт е по-лесно от природния газ. Други страни биха могли да усилят производството на нефт и да го доставят в Европа. Но огромна част от петрола ще би трябвало да бъде сменена, а това ще увеличи цените още повече, защото петролът евентуално ще би трябвало да пътува по-далеч.

Замяната на природния газ, който Русия доставя на Европа, евентуално е невъзможна в кратковременен проект. По-голямата част от природния газ, който Русия доставя на Европа, се транспортира по тръбопроводи. За да го размени, Европа ще внася най-вече полутечен природен газ (LNG). Старият континент не разполага с задоволително тръбопроводи, които да разпределят газа от крайбрежните уреди за импорт до по-далечните елементи на континента.

През януари две трети от американския експорт на полутечен природен газ е бил ориентиран към Европа, сочат данни на S&P Global Platts.

Макар че американските производители на нефт и газ биха могли да сондират за повече природен газ, техните уреди за експорт към този момент работят с цялостен потенциал. Разширяването на тези уреди ще отнеме години и милиарди долари.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР