След като прие главния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет

...
След като прие главния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет
Коментари Харесай

Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

След като одобри основния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет в петък, в този момент Кирил Петков ще върне визитата в прокуратурата, единствено че на разпит. Причината е, че по време на срещата им в петък Петков, както и началничката на кабинета му Лена Бориславова показали лица и прякори, които съгласно тях са в основата на корупцията в България. Това заяви прокуратурата през днешния ден.

Веднага по-късно Петков и Бориславова дадоха брифинг, от който се разбра, че министър председателят си показва, че той ще води разпита в прокуратурата. Той изясни, че на драго сърце е приел поканата и изреди въпросите, които си е подготвил за държавното обвиняване, свързани с обществено известни данни за евентуални закононарушения и злоупотреби:

-. След като беше обществено известно, че има кюлчета и пачки, открила ли е прокуратурата коя е Мата Хара, за която Бойко Борисов твърди, че е снимала пачките и кюлчетата в чекмеджето му. Разследвано ли е дали тя е вкарала кюлчетата и пачките, или те са били просто там;

- какви дейности е подхванала прокуратурата след американските наказания по закона " Магнитски ". Премиерът посочи, че е ясно, че против Васил Божков има много обвинявания, само че не и какво се прави против другите двама глобени - Делян Пеевски и Илко Желязков, има ли спомагателни разследвания;

- има ли директна връзка сред заема в ББР и обстоятелството, че Пеевски е бил акционер в " Булгартабак " ;

- по една телевизия беше ясно казано, че е взет от юриста на господин Румен Гайтански. Искам да схвана какви стъпки прокуратурата е направила да се откри дали има връзка с Гайтански и дали този заем е взет правомерно;

- " Осемте джуджета " - какви следствия е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинявания на Петър Петров - Петьо Еврото;

- има ли връзка сред строителните компании, част от които взела доста от договорите във връзка със строителството на противозаконните язовирите, и господин, по този начин известния под прякора Таки;

- какви стъпки са направени по отношение на, че има пране на пари, евентуално обвързвано с този казус;

- има ли връзка сред случаите за " Автомагистрали " и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено;

- защо " Булгаргаз " и господин Павлов са се отказали от количества от азерски газ, откакто тези доставчици сега са уведомили, че подобен газ би било допустимо да бъде доставен през  " Неа Месемврия " и по този метод миксът на " Булгаргаз " за потребителите в България би бил много по-евтин. И дали е най-правилното Павлов да бъде извикан единствено като очевидец по този случай.

Ще оформим и други такива въпроси. Но те са много значими. Те са общоизвестни, само че не съм осведомен за съответни дейности на прокуратурата, изясни министър председателят. И добави, че има и други въпроси, само че тези би попитал като първа стъпка.

Той повтори, че основният въпрос на срещата му с Гешев в петък е бил закриването на спецправосъдието, което ръководещите държат да закрият. 

Премиерът изясни, че е желал да получи призовката си обществено, само че призовкарят му е получил позвъняване да не я връчва пред камерите. Бориславова към този момент има призовка - за сряда. 

По-рано прокуратурата разгласи, че ще извърши цялостна инспекция на лист от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков в извършената в петък работна среща с основния прокурор Иван Гешев, заяви прокуратурата по-рано. В известието на прокуратурата особено се акцентира, че на срещата в петък участвала и Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на премиера, която също показала лица.

" С оглед изясняване в цялост на предоставената информация господин Кирил Петков и госпожа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура с цел даване на цялостен лист с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания ", се споделя в известието.

" По време на срещата министър-председателят е показал имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност ", разкрива прокуратурата през днешния ден. Около двадесет души са основата на корупцията в България, разгласи наскоро от Брюксел министър председателят Кирил Петков, откакто бе изслушан от комисията ЛИБЕ на европарламента.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР