След като през изминалата година пандемията затвори огромнa част от

...
Коментари Харесай

Треска за IPO: как младите компании заливат борсите

След като през миналата година пандемията затвори огромнa част от световната стопанска система, упованията на икономистите за първичните обществени предлагания се намалиха. AirBNB, компания за наем на парцели, отсрочи IPO-то си през март точно заради несигурността подбудена от непознатия тогава вирус. В последна сметка обаче колосът, с пазарна капитализация от над 100 милиарда $ се появи на пазара през декември. Подобно на Airbnb, фирмите рестартираха проектите си да излязат на пазара. Броят на обществените предлагания се усили през втората половина на 2020 година откакто прогнозите на икономистите за възобновяване на стопанската система се усъвършенстваха. В края на годината се оказа, че 450-те компании излезли на американските тържища през последните 12 месеца са набрали близо 170 милиарда $ капитал. Това е с към 60 милиарда $ повече от предходния връх през 1999 година, което съответствува с дот ком взрива и надуването на балона. Нещо, което паметливите вложители показват като риск - година по-късно пазарът се срина.

Следващите месеци обаче дават обещание да бъдат забавни - най-малкото с две обществени предлагания. Борсата за криптовалути Coinbase излиза на Nasdaq с претенцията да стане второто най-голямо IPO по капиталзиация със своите 100 милиарда $ след тези 104 милиарда на Фейсбук през 2006 година Британската компания Deliveroo пък възнамерява да направи предложение на Лондоската борса (LSE), което ще е най-голямото от 2013 година От обичайните първоначални обществени предлагания най-вече погледи са ориентирани към това на Robinhood. Компанията го беше възнамерявала за тази година, само че го отсрочи поради проблемите с Gamestop.
IPO по време на рецесия
Кризата през предходната година не уплаши фирмите, в противен случай. Някои от най-големите частни компании, по този начин наречените еднорози с капитализация над милиард, се трансфораха в обществени предприятия. DoorDash, приложението за доставка на храна, набра 3.4 милиарда $ от вложители по време на своето IPO през декември и повиши пазарната си капитализация до над 40 милиарда $. Първото обществено предложение на акциите на Airbnb задмина това на DoorDash и набра над 3.5 милиарда $, с което компанията получи звездната си пазарна оценка от 100 милиарда $, която обаче бързо се сви на половина. Няколко месеца по-рано пък, през октвомри, на борсата посредством непосредствено листване се появи Palantir, компания за разбор на данни. Софтуерната компания не набра капитал от вложителите, защото направи вторично листване, само че удвои пазарната си оценка от 10 на 20 милиарда откакто стартира да търгува книжата си.

Какво породи внезапното предпочитание на фирмите да излязат на пазара по време на пандемията. Има няколко аргументи за това - взривът на фондовите пазари през предходната година е една от тях. А жаждата на вложителите за компании от новата стопанска система и натискът на фондовете акционери да одобряват обществения статут единствено допълват аргументите. Като прибавим и евтините пари, наливани от правителтва и централни банки - коктейлът за триумф наподобява обезпечен. Това обаче води след себе си и галактически капитализации, което не постоянно отговорят на финансовите им резултати. " Промяната в оценките на някои компании не се базират наложително на бизнес фундаменти ", споделя пред Wall Street Journal Колин Стюарт, шеф, софтуерни финансови пазари в Mоrgan Stanley.
Неочаквани облаги
Кризата обаче се оказа много печеливша за някои компании. DoorDash е образец. Приходите на компанията за доставка на храна се повишават фрапантно след налагането на ограничаващите ограничения в Съединени американски щати. Постъпленията се усилват с над 200% през 2020 година спрямо миналата година. Като се има поради, че онлайн поръчките на храна ще спаднат откакто завърши пандемията компанията побърза да излезе на пазара, с цел да се възползва от инерцията. Поради същите аргументи, растеж в приходите по време на рецесията и упованията за внезапен спад след края на пандемията, и други компании пожелаха да излязат на пазара като най-много това са компании от бранша на опазването на здравето и технологиите. Snowflake, снабдител на облачни услуги, също е подобен образец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР