След като премиерът Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев

...
След като премиерът Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев
Коментари Харесай

Здравното министерство се помири с инвалидите

След като министър председателят Борисов изиска от здравния министър Кирил Ананиев (вляво) и обществения министър Бисер Петков да отдръпват измененията в ТЕЛК, те започнаха срещи с хората с увреждания, на които се споразумяха по противоречивите въпроси.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Създаване на синдикални и партийни здравни каси е вид за нов модел

Според здравния министър Кирил Ананиев сега се проучват всички модели в Европейски Съюз и ще бъде препоръчан български, съгласуван с локалните особености
13 апр 2018
ВМА дефинитивно изплати задълженията си от 227 млн. лева

Това става с финален транш от 14 млн. лева от принципала й - Министерството на защитата, и със лични средства
12 апр 2018
Премиерът отдръпна наредбата за ТЕЛК

Промени в уредбата на инвалидните пенсии ще има единствено след консенсус с хората с увреждания, сподели здравният министър Кирил Ананиев
10 апр 2018 Пациентите с тежки болести няма да получават % неработоспособност единствено за главното, а и за съпътстващите болести, в случай че те водят до неработоспособност над 50%. За това се споразумяха здравният министър Кирил Ананиев и вицепремиерът Валери Симеонов с национално показаните организации на хората с увреждания и се чака още веднъж да пуснат за публично разискване правилника и наредбата за ТЕЛК. Документите бяха оттеглени от премиера Бойко Борисов ден преди митинга на хората с увреждания при започване на седмицата. Малко по-късно здравният и общественият министри оповестиха, че стартират договаряния и ще пуснат за публично разискване разновидностите за здравната експертиза, едвам откакто реализиран цялостен консенсус със засегнатите от измененията.

Само два казуса

Има единствено две съществени точки, по които не е било реализирано единодушие по време на траялата три часа среща. Първият проблем са таблиците с процентите неработоспособност, които ще се дават за всяко заболяване поотделно. Те ще бъдат модифицирани. До момента лекарите можеха да избират сред по-висок и по-нисък % за несъмнено заболяване, новите текстове плануват тъкмо заковани проценти за всяка болест. Хората с увреждания не са съгласни с процентите, посочени в настоящия вид.

Освен това те чакат да бъде модифициран и текстът, който разрешава пациентите да получават % неработоспособност единствено за главното, само че не и за съпътстващите болести и да може да се получава струпване при тежко болните. При по-висок % неработоспособност те получават опция за компаньон, безвъзмезден превоз и помощни средства.
Здравният министър разгласи, че тази смяна ще бъде импортирана, само че ще се отнася единствено за тежкоболните с % на неработоспособност над 50%.

Протестират ли лечебните заведения

След митинга на хората с увреждания през миналата седмица, в здравния бранш се чакат и още по-голямо неодобрение. То идва от екипите на държавните лечебни заведения, на които им беше натрапен нов финансов стандарт от здравното министерство. Според него те нямат право да натрупат нови задължения, да раздават в допълнение материално стимулиране на екипите си, в случай че имат просрочени отговорности и да се съветват за всяка по-голяма поръчка и инвестиция със здравното министерство.

Първи против новите правила, които министър Ананиев назова " финансова конституция " на лечебните заведения, въстанаха от една от дребното печеливши държавни клиники – университетската болница " Св. Иван Рилски " в София. Екипът й е изпратил писмо до министъра, в което се отбелязва, че новият стандарт ще попречи на работата им.

След това стана ясно, че против разпоредбите се афишират и шефовете на регионалните държавни лечебни заведения. Това са най-големите клиники в регионалните центрове, които са със смесена благосъстоятелност – нормално 51% държи страната посредством министерството, а останалите са на общините в региона.

Ананиев изясни, че е изумен, че има рецензии към финансовия стандарт, защото е имал среща с шефовете на регионалните лечебни заведения.

" Те сложиха своите проблеми и въпроси и стигнахме до обстановка на съгласие и увереност. Не зная какво е новото, което връща диалога назад ", сподели той. Ананиев изясни, че ще се срещне с шефа на университетската болница " Св. Иван Рилски " и ще се запознае и с писмото от регионалните лечебни заведения, в случай че е получено такова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР