След като председателят на управителния съвет на най-голямата частна петролна

...
След като председателят на управителния съвет на най-голямата частна петролна
Коментари Харесай

Да паднеш от прозореца с пистолет в ръка или за самоубийствата сред несъгласните с Кремъл

След като ръководителят на управителния съвет на най-голямата частна петролна компания в Русия умря при инцидентно рухване от болничен прозорец, което съветските осведомителни организации дефинираха като случай, мнозина се запитаха дали подозрителните смъртни случаи измежду съветските олигарси, критикуващи президента Владимир Путин не са станали прекомерно чести, с цел да бъдат изцяло инцидентни.

Първоначално в изказване на компанията му " Лукойл " се споделя, че Равил Маганов " е умрял след тежко заболяване " в четвъртък, само че не бяха дадени повече детайлности. По-късно в съветските вести се показва, че тялото му е открито на територията на Централната клинична болница в Москва, където постоянно се лекува политическият и бизнес хайлайф на Русия. В петък Путин посети същата болница, с цел да постави цветя до ковчега на някогашния руски водач Михаил Горбачов, който умря там по време на лекуването си във вторник.

Маганов наподобява е паднал от прозореца на шестия етаж, се споделя в отчетите. Някои източници настояват, че той се е спънал и паднал, до момента в който е пушил, като показват, че до прозореца е открит пакет цигари. Новинарският уебсайт RBK също по този начин разгласи, че полицията проверява опцията за самоубийство.

Лукойл беше една от дребното съветски компании, които обществено приканиха за преустановяване на съветската инвазия в Украйна, като още през март прикани за " неотложно преустановяване на въоръжения спор ".

Между другото, Маганов не е първият чиновник на " Лукойл ", който умира при подозрителни условия, откогато в края на февруари стартира пълномащабната експанзия на Кремъл против западната й съседка.

Бившият топ управител на „ Лукойл ” Александър Суботин беше открит мъртъв в мазето на резиденция в московско предградие през май. Според съветски медии къщата е принадлежала на мним врач, шамана Магуа, който практикувал пречистващи ритуали. Магуа свидетелства, че Суботин пристигнал в дома му под въздействието на алкохол и опиати и изискал от лечителя, чието същинско име е Алексей Пиндурин, да извърши лековит обред за унищожаване на махмурлука му. Разследващите оповестиха, че предварителната причина за гибелта на Суботин е сърдечна непълнота.

И въпреки всичко вниманието на пресата притегли най-вече гибелта на Равил Маганов, който е последният от поредицата зачестили подозрителни смъртни случаи на хора, които или са се възползвали „ неточно ” от благосклоността на Путин, или са били бодил в очите му - или и двете.

Поне още шестима съветски олигарси са умряли при странни условия от началото на спора в Украйна. Общото сред тях е, че са имали тесни връзки с Кремъл, голямо благосъстояние, връзка с търговията с съветски газ и антивоенна позиция по повод нашествието на Кремъл в Украйна.

Това провокира съмненията на интернационалните следователи, които стартират да считат, че тези смъртни случаи в действителност може да са инсценирани самоубийства или убийства. Всичко стартира в Санкт Петербург в навечерието на войната.

Само месец преди експлоадирането на спора в Украйна върховен началник на газовата компания " Газпром " е открит мъртъв във вилата си покрай Санкт Петербург. 60-годишният Леонид Шулман е открит в банята на къщата с прерязани вени, оповестяват локални медии. Според полицейските управляващи до тялото му е открито предсмъртно писмо, в което той споделя за страданията си след контузия на крайници - за която от Газпром настояват, че го е принудила да си вземе отпуск. Версията беше сложена под подозрение, откакто мозъчният концерн Warsaw Institue съобщи, че Шулман, който е бил началник на транспортната работа в " Газпром инвест ", е очевидец по допустимо дело за корупция в съветския газов колос.

На сутринта откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, 65-годишният Александър Тюляков, върховен началник на корпоративната сигурност на " Газпром ", умря в дома си в същото село, в което и Шулман. Според съветския вестник " Новая газета " тялото му е открито обесено в гаража.

Същият вестник цитира неназован източник от правоохранителните органи, съгласно който личното звено за сигурност на Газпром е пристигнало на мястото на самоубийството по едно и също време с полицията и също проверява гибелта.

Един от двата съмнителни смъртни случая, които са настъпили в чужбина, е този на Михаил Уотфорд, който е живял със фамилията си във Англия. На 28 февруари роденият в Украйна 66-годишен петролен и газов магнат, който е построил и имотна империя в Лондон, е открит мъртъв в дома си в Съри. Причината за гибелта на Уотфорд е „ гибел посредством обесване ”, само че брачната половинка и децата му, които по това време са били вкъщи, са невредими. Властите в Обединеното кралство считат гибелта на Уотфорд за неизяснена.

По-късно стана ясно, че Уотфорд, именуван постоянно Миша, е сменил семейството си от Толстой, откакто се преместил в Обединеното кралство при започване на 2000 година

През март телата на съветския милиардер Василий Мелников и фамилията му бяха открити в първокласния му апартамент в Нижни Новгород, град в Западна Русия. Мелников е натрупал положението си, работейки за една от медицинските компании, наранени от западните наказания. Според съветския вестник " Комерсант " Мелников, дружно с 41-годишната си брачна половинка и двете му дребни деца, надлежно на 10 и 4 години, е умрял от прободни рани. Твърди се, че оръжието на убийството е било открито на мястото на престъплението.

Вестникът оповестява, че олигархът е умъртвил фамилията си, преди да се самоубие, макар че съседи и други родственици не са съгласни с формалната версия. Други медии твърдяха, че компанията на Мелников, която внася здравно съоръжение в Русия, е била на ръба на банкрута поради западните наказания, наложени в отговор на войната в Украйна.

Последният случай е от Испания, по-точно в Лоре де Мар, където на 19 април 55-годишният съветски олигарх Сергей Протосеня е открит мъртъв дружно с още двама членове на фамилията му. Бившият началник на газовия колос " Новатек ", с персонално положение от 400 млн. евро, беше открит обесен дружно с телата на брачната половинка и щерка си, които бяха намушкани с нож в фамилната вила. Това, което в началото беше квалифицирано от полицията като двойно ликвидиране, последвано от самоубийство на Протосеня, по-късно беше изрично отречено от сина му. Няколко другари на фамилията също излязоха с обществени изказвания, че Протосеня в действителност е третата жертва на " инсценирано самоубийство " и че олигархът не би бил кадърен да убие фамилията си. Каталунската полиция към момента интензивно проверява случая.

Само ден преди гибелта на Протосеня и фамилията му, тялото на съветския олигарх Владислав Аваев беше открито в жилището му в Москва, дружно с телата на брачната половинка му и 13-годишната му щерка. Дъщеря му Анастасия, на 26 години, е тази, която идва първа на мястото на престъплението. Руската държавна осведомителна организация ТАСС цитира източник, непосредствен до правоохранителните органи, съгласно който предварителните доказателства сочат, че Аваев - някогашен консултант на Путин и някогашен вицепрезидент на Газпромбанк - е умъртвил брачната половинка и щерка си и по-късно се е самоубил. В ръката на олигарха е открит револвер, а апартаментът е бил заключен от вътрешната страна.

Газпромбанк е третата по величина банка в Русия и е обвързвана с Газпром, най-голямата обществено търгуваща с природен газ компания в света.

През октомври 2021 година съветски посланик беше открит мъртъв, откакто падна от прозореца на съветското посолство в Берлин, заяви Der Spiegel. Неидентифицираният мъж е бил втори секретар в посолството, само че източници от немското разузнаване са декларирали пред вестника, че подозират, че той е бил офицер под прикритие от съветските спецслужби. Разследващият уебсайт Bellingcat съобщи, че е употребявал данни от отворени източници, с цел да разпознава мъжа като Кирил Жальо, наследник на военачалник Алексей Жальо, заместник-директор на Втора работа на ФСБ, отговарящ за оправянето с вътрешнополитическите закани за Кремъл. През декември същата година създателят на националистическия блог " Спутник " и " Погром " Егор Просвирнин умря, откакто падна от прозореца на жилищна постройка в Москва. До голото тяло на Просвирнин са открити нож и газов револвер, откакто от жилището му се чуват крясъци и викове, оповестяват локалните медии. Просвирнин, десен деятел, в началото поддържа анексирането на Крим от Русия през 2014 година, само че по-късно стана гневен критик на Путин, като предсказа революция в Русия и раздробяване на Руската федерация.

А на 14 август Дан Рапопорт, латвийско-американски капиталов банкер и прям критик на Путин, който преди малко беше напуснал Украйна след съветската инвазия, беше открит мъртъв пред първокласна жилищна постройка във Вашингтон. Полицията съобщи, че не преглежда гибелта на Рапопорт като подозрителна, оповестява вашингтонското издание Politico, само че казусът продължава да се проверява. Рапопорт забогатява, до момента в който е в Москва, преди да изпадне в недружелюбност пред Кремъл, най-много поради поддръжката си за опозиционния водач Алексей Навални, съгласно известията. /БГНЕС

Александър Брезар, Дейвид Макдугъл, „ Евронюз ”.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР