След като преди няколко дни стана ясно, че на Марс

...
След като преди няколко дни стана ясно, че на Марс
Коментари Харесай

Как законът не позволява да изследваме водата на Марс

След като преди няколко дни стана ясно, че на Марс съвсем сигурно има течаща вода, Червената планета продължава да бъде една от най-коментираните тематики. Новото изобретение слага въпроса по какъв начин можем да изследваме тази вода.

Учените знаят къде най-вероятно е водата на Марс и най-очевидното решение би било да насочат марсоходите в тази посока. След това биха могли да вземат проби от водата и да изпратят резултатите назад до Земята.

Това обаче няма да се случи, най-малко не от сегашните марсоходи Кюриосити и Опортюнити. Причината е, че те са прекомерно мръсни за тази работа. След като марсоходите идват от Земята, те евентуално придвижват микроби, които биха замърсили чистата марсианска вода. Освен това, по време на стотиците милиони километри странствуване, евентуално по тях са попаднали и други прахови частици и микроорганизми от космоса. Затова е мъчно да се дефинира какъв брой нечисти са марсоходите.

Замърсяването на марсианската вода с непознати микроби би компрометирало пробите и проучването на състава на водата. Така неправилно бихме могли да открием „ живот на Марс “, който в действителност може да е пристигнал от Земята.

Освен всичко друго обаче, има и законови спънки за какво марсоходите не могат да изследват водата – по този начин нареченият интернационален закон за космоса. Съединени американски щати са подписали Договора за космоса от 1967г, който постанова ограничавания по отношение на това какво астронавти или обекти, изпратени на непознати планети, могат да вършат.

Марс е предпазена в допълнение и от ограничавания, наложени от Комитета по галактически проучвания посредством Политиката за отбрана на планетите. Тя гласи, че избрани „ специфични райони “ на Червената планета, където е най-вероятно да бъде открит живот, са предпазени от евентуална щета или замърсяване. Те биха могли да дойдат от носещите микроби марсоходи. В последна сметка на Марс може и да има вода, само че към този момент законът не ни разрешава да разберем повече.

Разбира се не липсват оферти за заобикаляне на казуса. Стерилизирането на Кюриосити и Опортюнити до степен да бъдат задоволително безвредни за задачата обаче би развалило машините. Вероятно бъдещи марсоходи като ЕкзоМарс 2018 или Марс 2020 ще бъдат основани с функционалността да се самопочистват. Дори тогава обаче не е ясно дали биха били задоволително стерилни, с цел да изследват марсианската вода. Друго предложение е основаването на марсоход, който да принтира други 3D роботи.

Докато учените си блъскат главите в търсене на решение, евентуално ще се наложи и смяна в законите за проучване на космоса. Засега Кюриосити и Опортюнити ще останат надалеч от водата на Марс.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР