След като по-рано през седмицата София обяви, че , естествено

...
Коментари Харесай

По 330 лв. на брой излизат новите сензори на светофарите в София

След като по-рано през седмицата София разгласи, че, естествено породи въпросът какъв брой ще коства това на софиянци. От Столичната община първо обявиха единствено, че те няма да излязат по-скъпо от старите и ще са към контракта за поддръжка, а след това обясниха за " Капитал ", че компанията, която ги създава и конфигурира, е тази, с която е подписан той - консорциум " Трафик мениджмънт София ". Справка на " Капитал " сподели, че за доставка на бутон той е предложил впечатляващата сума от 317.74 лева за бутон, а за монтажа му - още 11.25 лева А щом по думите на общината цената е съвсем същата, то излиза, че един нов датчик коства близо 330 лева

На пръв взор тази сума наподобява извънредно висока, както за инсталирането на старите, " аналогови " бутони за сигнал, по този начин и за новите датчици, настояват специалисти, с които " Капитал " се свърза. Източник на медиата разяснява, че капацитивен датчик коства левче, силовото реле, което съставлява електромеханичен комутатор - 2 лева, а плексигласовата кутия е близо 100 лева При поръчката на по-голям брой обаче сумата понижава фрапантно, защото може да се направи матрица. При 1000 бройки да вземем за пример цената би била най-много 10 лева

Бърза информация в интернет демонстрира, че. Сензор за безконтактно отключване на врата с инфрачервена технология пък се продава (или 40.27 лева.). Това не е изключително изненадващо поради обстоятелството, че софтуерното решение е много просто - зад черната кутия се поставя датчик и LED лампа, които се свързват с електрическа верига, предаваща сигнал към светофара. За образец - датчиците, които се слагат в ароматизаторите, с цел да улавят придвижване, костват по 1.40 лева с Данък добавена стойност. А те не са по никакъв начин по-различни.

Трудно е въпреки всичко да се пресметна какъв брой тъкмо коства употребяваният от изпълнителя датчик, тъй като в условията към публичната поръчка липсват детайлности, а в техническото му предложение тъкмо тази част от системата е подценена откъм описания. Така не се споделя с какви характерности би трябвало да е контролера, с каква система би трябвало да си " приказва " - все неща, от които зависи образуването на цената.

Един от разновидностите бутоните и датчиците да излизат по-скъпо е в случай че имат условия за добра отбрана от вандализъм, само че това, както всеки може да се убеди, надали е казусът - точно тъй като старите бутони са изпочупени, се заменят с нови. Които, прочее, не наподобяват по-надеждни.
По-скъпият търг
Сумата за доставка на един бутон за поръчка на фаза от пешеходец от 317.74 лева попада в подписания контракт на общината с изпълнителя на светофарната поддръжка - консорциум " Трафик мениджмънт София ". В него влизат компаниите " Ес Ди нет комюникейшънс " и " Трейс груп холд ", които дават отговор за поддръжката от 2018 година Срокът на контракта е четири години, което значи, че компаниите ще продължат да се грижат за светофарните уредби до 2022 година Сумата, която общината е договорила за този интервал е 13.8 млн. лева без Данък добавена стойност. Когато избираше реализатор в търга от 2017 година общината действително усили средствата за месечна поддръжка двойно спрямо предходната социална поръчка. Така, от 40 хиляди лева, те набъбнаха до 80 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР